Globalno tržište drva i drvih proizvoda – očekivanja za 2021. godinu

In Izvoz
drvo

Drugi val koronavirusa donio je globalni pesimizam i oprez u sektor drvne industrije. Većina drvoprerađivača u Europskoj uniji računa s pretpostavkom pogoršanja poslovanja u sljedećih šest mjeseci, a posebno talijanske i španjolske tvrtke.

Sve oči su uprte u Njemačku
Najlošije prognoze dolaze iz Njemačke, glavnog europskog tržišta, gdje se očekuje pad od 26,1% u pilanskom sektoru i industriji drvenih ploča i ambalaže te pad od 4,1% u sektoru namještaja. Analitičari očekuju kako će se te trenutne njemačke ocjene i tržišni dojam preliti na poslovanje dobavljača koji još uvijek uglavnom dolaze iz istočne Europe.

Smanjena proizvodnja u SAD-u
Istovremeno, analitike u SAD-u sugeriraju kako će cijene drvnih proizvoda padati sve do svibnja 2021., a očekuje se i da će pilane smanjiti proizvodnju. To će, uz aktualnu pandemiju, zasigurno utjecati na investicije i velike projekte koji zahtijevaju veće količine drvne građe.

Podsjetimo, drvoprerađivački sektor je i prije izbijanja pandemije bio pogođen posljedicama američko-kineskog trgovinskog rata. Povećanje carina je rezultiralo gotovo prepolovljenim američkim izvozom u Kinu – s 3 mlrd. USD u 2018. na 1,6 mlrd. u 2019. godini.

Indijski trgovinski nacionalizam
Turbulencije su prisutne i na indijskom tržištu, gdje je od travnja do rujna uvoz pao za 35%, a izvoz za 17%. Istovremeno, državne trgovine ne prodaju uvezenu robu zbog napora indijskih vlasti da promoviraju domaće proizvode u sklopu pokreta poznatog kao „Made in India“. Isto tako, povećavaju se cijene drvnih proizvoda, ali zbog pandemije pada potražnja.

Problemi s kontejnerima na transpacifičkoj ruti
Ministarstva trgovine “azijskih tigrova” pokušavaju pronaći rješenja s predstavnicima brodskih linija oko prijevoza njihovih roba u kontejnerima, a sve kako bi razgovarali o trenutnoj nestašici kontejnera i drastično rastućim cijenama tereta. Takve intervencionističke akcije već su poduzele američke i kineske vlasti s ciljem snižavanja rekordno visokih stopa za prijevoz tereta na transpacifičkoj ruti. Treba istaknuti kako su naknade za prijevoz tereta na nekim rutama porasle između 30 i 50%.

Stanje u RH
U prvih 6 mjeseci u RH je zabilježen pad izvoza od cca 15% dok se u razdoblju od siječnja do kolovoza pad spustio na 10% kod prerade drva i 11,5% kod namještaja, a slični podaci se bilježe i za proizvodnju. Pod pretpostavkom iste razine izvoznih poslova, očekuje se da bi ukupni godišnji pad mogao biti 7-8%. U slučaju industrije finalnih proizvoda, posebice namještaja, izjave i ocjene brojnih hrvatskih proizvođača trenutno prijavljuju dobro poslovanje, solidnu razinu iskorištenosti kapaciteta i duga razdoblja narudžbi za isporuke, unatoč lošijim statističkim i medijskim projekcijama iz EU, ali i iz SAD-a koje postaje atraktivno mnogim EU dobavljačima, uslijed zastoja s Kinom.

You may also read!

nekretnine

Zagreb po čistoći turističkog smještaja među prve tri europske metropole

Zagreb je po čistoći turističkog smještaja među prve tri europske metropole po ocjenama korisnika globalnih rezervacijskih smještajnih platformi Booking.coma,

Read More...
Damir Zoric HUP

HUP raspisuje izbore za sva ključna tijela

Vijeće članova HUP-a u petak je odlučilo raspisati izbore za sva ključna tijela Hrvatske udruge poslodavaca - predsjednika, Izvršni

Read More...
benza

Cijene nafte pale ispod 55 dolara zbog mjera zaključavanja u Kini

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 55 dolara pod pritiskom zabrinutosti da će nova protupandemijska

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.