Godina počela padom industrijske proizvodnje

In Financije i gospodarstvo
INDUSTRIa

U siječnju 2020. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 5,5% manja u odnosu na siječanj 2019. godine, što uz onu iz lipnja 2019. godine (kada je također zabilježen godišnji pad od 5,5%) predstavlja najbržu dinamiku pada još od prosinca 2018. godine (kada je pad iznosio 6,6%).

Također, siječanjski je pad nastavak silaznoga trenda koji kontinuirano traje od studenoga 2019. godine. Ipak, promatrajući samo siječanj od 2008. godine, u sedam je godina zabilježena niža razina industrijske proizvodnje u odnosu na ovogodišnji siječanj.

Strukturno, kretanja u siječnju 2019. godine rezultat su smanjenja proizvodnje u sve tri industrijske djelatnosti: rudarstvo i vađenje (-12,1%, u jedanaest mjeseci samo jedan rast), prerađivačka industrija (-4,8%, četiri mjeseca uzastopnog godišnjeg pada) te opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (-4%, prvi pad nakon devet mjeseci godišnjega rasta).

Unutar prerađivačke industrije najveći je godišnji pad u siječnju zabilježen kod proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda (-36,8%, relativno česta oscilatorna kretanja), proizvodnje metala (-20,9%, trend kontinuiranog pada od travnja 2019. godine), proizvodnje odjeće (-13,1%, trend kontinuiranog pada od kolovoza 2019. godine), proizvodnje strojeva i uređaja (-12,7%, trend kontinuiranog pada od svibnja 2019. godine) te kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava (-12%, od studenoga 2017. godine samo je u listopadu 2019. godine zabilježen rast (ova industrijska grana, među ostalim, obuhvaća i proizvodnju brodova)).

U 2019. godini zabilježen je rast industrijske proizvodnje, što predstavlja dio uzlaznoga trenda koji traje od 2014. godine, a prekinut je samo jednom (padom u 2018. godini). Na taj višegodišnji uzlazni trend pozitivno djeluju povoljnija kretanja domaće (osobna i državna potrošnja te bruto investicije u fiksni kapital) i inozemne potražnje (robni izvoz). Ipak, i uz višegodišnji realan rast, razina domaće potražnje još uvijek je manja (u 2019. godini za 3,2%) u odnosu na 2008. godinu te se uočava postojanje velikoga prostora za rast, koji bi mogao pozitivno utjecati na još uvijek nisku razinu industrijske proizvodnje.

Za ovogodišnja kretanja industrijske proizvodnje u Hrvatskoj izazov će predstavljati negativna kretanja industrijske proizvodnje koja se bilježe na razini EU (u 2019. godini pad proizvodnje u odnosu na 2018. godinu) usporedno s krizom u njemačkoj automobilskoj industriji, upitna dinamika gospodarskoga rasta u Kini, napetosti oko vanjskotrgovinske robne razmjene SAD-a s Kinom te koronavirus.

You may also read!

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik je prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2019.

Dinko Lucić, predsjednik Uprave PBZ-a dobitnik prestižne nagrade CEO Today Europe Awards 2020

Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb (PBZ), članice Intesa Sanpaolo Grupe, drugu godinu zaredom dobitnik je prestižne nagrade

Read More...
zona

Pozdravite dugo i bezbrižno ljeto uz novitete iz Zona Vital linije

Svima kojima nedostaje vremena za aktivnu brigu o svom zdravlju, dobro će doći sjajni noviteti iz Zone Vital: Ferrosorb,

Read More...
Hyundai

Hyundai zna što je akcija

Hyundai i30 od 104.990 kn i Hyundai Tucson od 149.990 kn • Jedinstvena ljetna akcija za bestsellere Hyundai i30 i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.