Gospodarenje otpadom i zaštita na radu

In Konferencije / savjetovanja
Gospodarenje otpadom i zaštita na radu

U organizaciji Europske poslovne škole (EBUS) u Zagrebu je održan uvodni seminar „U susret zelenoj tranziciji – zaštita okoliša i gospodarenje otpadom“.

Nazočnima se uvodno obratio prof.dr.sc. Ivica Katavić, dekan EBUS-a, koji je istaknuo važnost cjeloživotnog učenja posebno u području zaštite okoliša, gospodarenja otpadom i zaštite na radu.Upravo je iz tih razloga EBUS pripremio jedinstven i sveobuhvatan program koji omogućava stjecanje potrebnih znanja i kompetencija za učinkovito,odgovorno, sigurno i zdravo gospodarenje otpadom u okviru kružnog gospodarstva.

Znanstvenici ukazuju da se ljudsko znanje danas svakih 5 do 10 godina udvostručuje. Da bi poboljšao svoj standard i ugodu življenja čovjek otkriva nove tehnologije i donosi nove proizvode na tržište i u svakidašnji život. To donosi novu kvalitetu njegovom življenju ali, istovremeno, nove tehnologije i novi proizvodi stvaraju i dodatni pritisak na okoliš, a novi proizvodi, moguće, i donose novu, do tada, nepoznatu količinu i vrstu otpada iz proizvodnje. Sve to traži trajno obrazovanje za nove izazove u zaštiti okoliša i održivom gospodarenju otpadom, kako pojedinca tako i poslovnih subjekata.

Umjesto tzv. linearnog koncepta gospodarenja otpadom uvodi se novi koncept cirkularnog gospodarstva koja se temelji na hijerarhijskoj paradigmi obrnute piramide gdje je baza (najpoželjnije) prevencija stvaranja otpada, a vrh piramide čini zbrinjavanje (odlaganje) otpada (najmanje poželjno) ili paradigma pet nivoa.

Dr.sc. Julije Domac, posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu,naglasivši važnost ove teme za svijet,EU i Hrvatsku,budući su zelena tranzicija i zeleni plan temelj svih budućih politika EU, te je podržao uvođenje posebnog obrazovnog programa namijenjenog stručnom usavršavanju poslodavaca i njihovih zaposlenika.

U nastavku radnog dijela programa izlaganja su održali prof.dr.sc. Esad Prohić, autor novog priručnika „Zaštita okoliša i održivo gospodarenje otpadom“, prof. Branko Pavlović i konzultant Vitomir Begović. Teme njihovih izlaganja odnosile su se na legislativu i praksu, te okvirni sadržaj nastavnog plana i programa stručnog usavršavanja koje započinje za prvu grupu polaznika krajem ove godine u Europskoj poslovnoj školi u Zagrebu i odvijati će se kontinuirano.

Novi oblici rada koji se razvijaju kao odgovor na klimatske promjene, takozvani „zeleni poslovi“ (npr. energetski sektor, otpad i recikliranje), kao i nove tehnologije dizajnirane za zaštitu okoliša (npr. električna vozila i strojevi koji koriste alternativne izvore energije) mogu rezultirati novim rizicima za radnike.

Prijelaz na kružno gospodarstvo (model proizvodnje i potrošnje koji uključuje dijeljenje, posudbu, ponovno korištenje, popravljanje, obnavljanje i reciklažu postojećih proizvoda i materijala što je dulje moguće kako bi se stvorila dodatna – duža – vrijednost proizvoda) temeljni je cilj EU -a za postizanjem ugljične neutralnosti do 2050. godine. Nove tehnologije i novi proizvodi stvaraju i dodatni pritisak na okoliš, a novi proizvodi, moguće, i donose novu, do tada, nepoznatu količinu i vrstu otpada iz proizvodnje. Sve to traži trajno obrazovanje za nove izazove u zaštiti okoliša i održivom gospodarenju otpadom,a time i za sigurnost na radu.

Novi program obrazovanja uz osnove gospodarenja otpadom za povjerenike i njihove zamjenike, uključuje i šire obrazovanje, primjerice upoznavanja s osnovama zaštite okoliša, legislative u zaštiti okoliša i gospodarenja otpadom u EU i RH, integralnim pristupom okolišu, osnovama akreditacije i ISO standarda, izrade Plana upravljanja okolišem i Studije utjecaja na okoliš, i slično, te mjerama sigurnosti i zaštite zdravlja na radu. Program će se realizirati kroz pet (5) modula (nastavnih cjelina (jedinica). Polaznici mogu upisati svih pet modula (što se preporučuje) ali omogućiti će se i upisi prema osobnim potrebama i interesima jednog ili više modula.

Zakonodavac je donio nekoliko važnih zakona i podzakonskih provedbenih akata koji obvezuju poslodavce u poštivanju pravila održivog razvoja i zaštite okoliša ,održivog gospodarenja otpadom, a što uključuje i provedbu preventivnih mjera sigurnosti i zaštite zdravlja na radu.

U Strateškom okviru EU-a o zdravlju i sigurnosti na radu za razdoblje 2021. – 2027. utvrđeni su ključni prioriteti i mjere potrebni za poboljšanje zdravlja i sigurnosti radnika u sljedećim godinama u kontekstu postpandemijskog svijeta obilježenog zelenom i digitalnom tranzicijom, gospodarskim i demografskim izazovima te promjenom poimanja tradicionalnog radnog okruženja.

Na skupu je naglašeno da su zaštita na radu, zaštita okoliša i održivo i savjesno gospodarenje otpadom nedjeljivi dijelovi cjeline odgovornog upravljanja kompanijom, koja, uz poštovanje zakonskih odredbi, pozicionira kompaniju na tržištu kao odgovornu kompaniju koja poštivanjem i usvajanjem najnovijih znanja iz područja zaštite na radu, zaštite okoliša i održivog gospodarenja otpadom povećava i vrijednost svojeg proizvoda na tržištu ali i konkurentnost kompanije u tržišnoj utakmici.

Vitomir Begović

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze pale drugi tjedan zaredom,

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagače zabrinjava širenje omikron varijante

Read More...
industrija

Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju listopada ove godine bile su za 1,6 posto veće u odnosu na

Read More...
Cromaris

Cromaris donirao vrijednu školsku opremu OŠ Petra Lorine u Salima

Cromaris, koji posluje u sastavu Adris grupe, lider je hrvatske marikulture i jedna je od šest najvećih kompanija u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.