Gospodarske aktivnosti ubrzale u EU u drugom kvartalu; rast u Hrvatskoj iznad prosjeka

In Financije i gospodarstvo
luxembourg

Gospodarske aktivnosti na razini Europske unije (EU) u drugom su kvartalu 2017. godine ubrzale na kvartalnoj i godišnjoj razini, a Hrvatska je ponovo zabilježila stope rasta iznad prosjeka EU, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) u 28-članom EU u drugom je ovogodišnjem kvartalu porastao za 0,7 posto, čime je statistički ured blago povisio dosadašnju procjenu njegove vrijednosti.

U prva tri ovogodišnja mjeseca BDP je porastao 0,5 posto, pokazuju podaci Eurostata.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođen BDP uvećan za 0,8 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem 2017., kada je porastao 0,6 posto

Među zemljama članicama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao, najizrazitiji je rast BDP-a prema tromjesečju ranije zabilježen u Češkoj, za 2,5 posto. Slijede Švedska sa stopom rasta od 1,7 posto, te Rumunjska i Nizozemska, s BDP-om višim za 1,6 odnosno 1,5 posto.

Podaci za Irsku, Luksemburg i Maltu za drugo tromjesečje nisu bili dostupni.

U 19-članoj eurozoni je rast BDP-a u drugom kvartalu iznosio 0,6 posto, nakon 0,5-postotnog u prethodna tri mjeseca.

Među najvećim gospodarstvima eurozone, njemačko je poraslo za 0,6 posto, francusko za 0,5 posto a talijansko za 0,4 posto.

Od zemalja u hrvatskom okruženju, slovenski BDP uvećan je za 1,1 posto, a mađarski, za 0,9 posto.

Najniže stope rasta u EU na kvartalnoj su razini zabilježili su Portugal i Velika Britanija, od po 0,3 posto.

Eurostatovi izračuni pokazuju također da su u SAD-u, najvećem trgovinskom partneru EU, gospodarske aktivnosti u drugom tromjesečju znatno ubrzale u drugom tromjesečju, na 0,8 posto, s 0,3 posto koliko su na tromjesečnoj razini porasle u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Osobna potrošnja s najvećim doprinosom rastu

Potrošnja kućanstava u drugom je kvartalu u EU rasla po nepromijenjenoj stopi od 0,5 posto. U istom je postotku uvećana i na razini eurozone, pa je pozitivan doprinos rastu BDP-a iznosio po 0,3 postotna boda u oba područja.

Među ostalim glavnim sastavnicama BDP-a, bruto investicije u fiksni kapital u EU u istom su razdoblju uvećane za 1,1 posto, a u eurozoni za 0,9 posto. Pozitivan doprinos rastu BDP-a iznosio je po 0,2 postotna boda.,

Utjecaj vanjske trgovine bio je blago pozitivan. Izvoz EU-a porastao je jedan posto a eurozone za 1,1 posto, dok je uvoz u oba područja rastao po stopi od 0,9 posto.

Utjecaj zaliha na rast BDP-a na razini EU-a bio je neutralan a u eurozoni negativan.

Rast u EU ubrzao na godišnjoj razini, u Hrvatskoj stabilan

U drugom je kvartalu sezonski prilagođen rast BDP-a na razini 28-člane EU u odnosu na isto razdoblje prošle godine ubrzao na 2,4 posto, nakon 2,1-postotnog u prvom kvartalu. Time je Eurostat blago povisio dosadašnju procjenu za drugo tromjesečje,

U Hrvatskoj je sezonski prilagođen BDP u drugom kvartalu 2017. porastao za 3,4 posto na godišnjoj razini, kao i u prethodna dva tromjesečja, pokazalo je Eurostatovo izvješće.

Među zemljama čijim podacima raspolaže statistički ured, najizrazitiji rast je imala Rumunjska, od 5,7 posto, a slijede Slovenija i Estonija, sa stopama rasta od po 5,2 posto.

Najslabije je raslo grčko gospodarstvo, po stopi od 0,8 posto.

I u vodećim je gospodarstvima eurozone rast ubrzao na godišnjoj razini. Njemačko gospodarstvo poraslo je za 2,1 posto, francusko za 1,7 posto, a talijansko za 1,5 posto.

Rast britanskog gospodarstva, drugog po veličini u EU, usporio je na 1,7 posto.

Na razini eurozone, kao i u EU cjelini, rast BDP-a u drugom je tromjesečju ubrzao na 2,3 posto, s 2,1 posto u prethodnom tromjesečju, čime je dosadašnja procjena također podignuta za 0,1 postotni bod.

Američko je gospodarstvo u razdoblju od travnja do lipnja poraslo 2,2 posto na godišnjoj razini, nakon 2,0-postotnog rasta u prva tri ovogodišnja mjeseca, izračunali su u Eurostatu. (H)

You may also read!

Međimrski gospodarski forum

Međimurski Gospodarski Forum pokazao smjer daljnjeg razvoja Hrvatske

U prostorijama zgrade VMD Grupe u Zagrebu danas je održan prvi Međimurski Gospodarski Forum u organizaciji Zavičajnog društva Međimurje,

Read More...
Lidl Hrvatska_Global Gap

Svi Lidlovi dobavljači do kraja 2018. imat će certifikat Global G.A.P.

Samo najbolje voće i povrće certificiranih dobavljača Svi dobavljači voća i povrća trgovačkog lanca Lidl Hrvatska će do kraja 2018.

Read More...
katavicivica

Ivica Katavić novi predsjednik Udruženja trgovine HGK

Na sjednici predstavljena analiza trgovine na malo od 2007. do 2018. Udruženje trgovine Hrvatske gospodarske komore održalo je plenarnu sjednicu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.