Gospodarstva u nastajanju na prostoru Europe i središnje Azije vraćaju se put rasta unatoč teškoćama izazvanim pandemijom

In Vijesti iz svijeta
the world bank

Očekuje se da će gospodarstva u nastajanju i razvoju na prostoru Europe i središnje Azije ove godine zabilježiti rast od 3,6 posto. Oporavak izvoza i stabilizacija cijena industrijske robe djelomice neutraliziraju posljedice drugog vala pandemije s kraja 2020. i nedavni skok u broju novih slučajeva, stoji u danas objavljenom najnovijem izdanju izvješća Svjetske banke o gospodarskim aktualnostima u toj regiji (Europe and Central Asia Economic Update).

Skroman rast u 2021. slijedi nakon što je 2020. zabilježen pad od 2 posto uslijed poremećaja koje je izazvao COVID. Taj pad bio je manji od očekivanog jer su oporavak Turske i otpornost Rusije bili snažniji nego što se predviđalo, a riječ je o najvećim gospodarstvima regije. Takvom ishodu doprinijeli su oživljavanje industrijske proizvodnje, povećana potražnja za izvozom, više cijene robe te fiskalna i monetarna potpora. Najpogođenija su gospodarstva koja uvelike ovise o uslugama i turizmu jer su ih mjere socijalnog distanciranja i ograničenja kretanja trajno oslabila.

Očekuje se da će se regionalni rast u 2022. pojačati na 3,8 posto jer će učinci pandemije postupno slabjeti, a trgovina i ulaganja ponovno će uzeti maha. No izgledi su i dalje izrazito neizvjesni, a rast bi mogao biti slabiji bude li pandemija potrajala dulje od očekivanog prije no što počne jenjati. Tu su i kašnjenja u cijepljenju, a uvjeti vanjskog financiranja pogoršavaju se uslijed povećanja globalnih kamatnih stopa, sve lošijeg raspoloženja ulagača ili zbog geopolitičkih napetosti.

Prema očekivanjima, pandemija će u više zemalja regije izbrisati najmanje pet godina pozitivnih pomaka u dohotku po glavi stanovnika. Također će povećati broj siromašnih, uglavnom zbog gubitka radnih mjesta. Ukupno gledano, unatoč oživljavanju rasta, oporavak bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) po glavi stanovnika regije usporen je i ispod je svojih razina iz razdoblja prije pandemije.

„Pandemija i dalje ostavlja traga na gospodarskoj aktivnosti u Europi i središnjoj Aziji. No dok se tvorci politika bore s kratkoročnim posljedicama po zdravlje, obrazovanje i gospodarstvo, trebali bi iskoristiti priliku za prevladavanje dugoročnih izazova povezanih s jačanjem produktivnosti, izgradnjom dinamičnijeg privatnog sektora, unaprjeđenjem institucija i pomakom prema niskougljičnim, zelenijim i uključivim gospodarstvima“, izjavila je Anna Bjerde, potpredsjednica Svjetske banke za regiju Europe i središnje Azije.

Za postizanje tih dugoročnih razvojnih ciljeva presudno je dobro upravljanje. Pandemija je naglasila potrebu za dobrim upravljanjem s obzirom na važnu ulogu koju su vlade širom svijeta odigrale u ublažavanju zdravstvenih, gospodarskih i društvenih posljedica virusa. Donesene mjere kretale su se u rasponu od ograničenja kretanja radi kontrole širenja zaraze, preko programa cijepljenja i paketa pomoći radi zaštite pojedinaca i tvrtki od gospodarskih posljedica pandemije, pa sve do smišljanja načina za izvođenje virtualne nastave za milijune školaraca.

U Europi i središnjoj Aziji dobro upravljanje još je važnije s obzirom na veliku ulogu koju država, povijesno gledano, igra u oblikovanju gospodarstva. U toj regiji državna potrošnja predstavlja gotovo 40 posto gospodarstva, a državni sektor zapošljava više od četvrtine najobrazovanijih i najproduktivnijih radnika regije, pri čemu žene čine 57 posto zaposlenih u javnom sektoru. Izgledno je da će se u idućim godinama uloga države u zemljama regije dodatno povećati, i to uvelike zbog potrebe za širenjem zdravstvene i dugoročne skrbi za sve starije stanovništvo te javne potpore za državne intervencije potrebne radi prevladavanja nejednakosti i, u okolnostima borbe protiv COVID-a, unaprjeđenja zdravstvenih i obrazovnih sustava.

U okviru posebne analize posvećene „Podacima, digitalizaciji i upravljanju u Europi i središnjoj Aziji“, u izvješću se razmatra moguća uloga podataka i digitalizacije u poboljšanju upravljanja na prostoru regije.

„Radi djelotvornog prevladavanja izazova koje je postavio COVID-19, poboljšanje upravljanja poprimilo je još veću važnost u regiji”, istaknula je Asli Demirgüç-Kunt, glavna ekonomistica Svjetske banke za Europu i središnju Aziju. „Digitalna tehnologija i podatkovna revolucija nude mogućnosti za povećanje učinkovitosti, transparentnosti, uslužnosti i povjerenja građana, a sve to izravno poboljšava kvalitetu javne uprave.”

Podacima se stvaraju pretpostavke za bolje donošenje odluka, optimizaciju rada javne uprave i učinkovitiju raspodjelu resursa. Digitalizacijom se ti procesi osnažuju, a omogućuje se i veća učinkovitost i transparentnost.

Kako bi se proširio učinak podatkovne revolucije, neophodno je pospješiti digitalizaciju javne uprave i koordinaciju decentraliziranih podatkovnih sustava u svim institucijama. Kvaliteta javne uprave sve više ovisi o mjeri u kojoj se nadležna tijela u svom radu koriste digitalnim pomagalima i primjenjuju tehnologiju kako bi unaprijedili upravljanje, pružanje usluga i sveukupne kapacitete države. Vlasti bi trebale uvesti sustave poticaja kako bi se u državnoj službi promicalo uvođenje i prilagodba podatkovnih sustava.

Podatkovnom revolucijom i digitalizacijom otvara se i prilika za jačanje povjerenja poticanjem učinkovite suradnje države i civilnog društva. Među mehanizmima koji ulijevaju najviše nade u ostvarenje tog cilja su i tzv. otvoreni podaci javnih uprava, kojima se smanjuju transakcijski troškovi prikupljanja, analize i širenja javnosektorskih podataka, a omogućuje se i sveoubuhvatniji uvid u kvalitetu upravljanja.

Omogućavanje otvorenog pristupa podacima javne uprave moglo bi pripomoći i borbi protiv širenja pogrešnih i lažnih informacija putem društvenih mreža. Promicanjem mehanizama izravnih povratnih informacija između građana i javne uprave ne samo da se poboljšava pružanje javnih usluga, već se jačaju i povjerenje i legitimnost.

You may also read!

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Ella Dvornik, Nevena Rendeli i Saša Lozar prošetali neobičnom šumom u Super Konzumu Radnička Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“

Read More...
Kaufland

Sjedište Kauflanda trajno na Donjim Sveticama, preko puta grade trgovinu

Kupovinom zgrade u kojoj ima sjedište i izgradnjom velike trgovine odmah nasuprot, Kaufland planira aktivno sudjelovati u pozitivnom razvoju

Read More...
Juicy

Stanić Beverages uložio 10 598 000 kuna u tvornicu Juicy sokova

Gordan Grlić Radman i Dragan Čović posjetili nove pogone u tvornici Juicy sokova i s odobravanjem prihvatili nove investicije. Hrvatska

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.