Gospodarstvo eurozone blago poraslo na početku 2023.

In Vijesti iz svijeta
industrija

Gospodarstvo eurozone blago je poraslo u siječnju, prvi puta od prošlogodišnjeg lipnja, poduprto oporavkom uslužnog sektora, pokazalo je u petak mjesečno istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u siječnju za jedan bod u odnosu na prosinac, na 50,3 boda, najvišu razinu u sedam mjeseci, potvrdio je S&P Global prvu procjenu, objavljenu krajem siječnja.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a indeks ju je prekoračio prvi puta od siječnja 2021.

„Opetovani rast aktivnosti, čak i marginalan, dobrodošla je vijest i signalizira da bi eurozona mogla izbjeći recesiju”, rekao je glavni poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Oporavak je ograničen na uslužni sektor, koji je u siječnju zabilježio rast aktivnosti prvi puta od prošlog ljeta, dok je u proizvodnom sektoru ponovo smanjena, iako najblaže od prošlogodišnjeg rujna.

Rast gospodarstva u zoni primjene zajedničke europske valute ograničava kontinuirano slaba potražnja, ističu u S&P Globalu, istaknuvši kontinuirani pad novih narudžbi, iako također najblaži od ljeta 2022.

Cjenovni pritisci popuštaju unatrag nekoliko mjeseci, ograničenja u nabavnim lancima manje su izražena, a državna potpora, niže cijene i blaga zima ublažile su probleme na energetskom tržištu u kratkoročnoj perspektivi, navodi Williamson.

Sve to ulijeva nadu da će oporavak ojačati u idućim mjesecima, dodaje poslovni ekonomist S&P Globala.

Upozorava ipak da je još prerano da se potpuno zanemari rizik recesije, budući da gospodarstvo još nije u potpunosti osjetilo posljedice podignutih kamatnih stopa i da se kompanije još uvelike oslanjaju na narudžbe naglomilane u pandemiji.

“Da bi rast aktivnosti bio snažniji, potražnja mora ubrzati, zato brine opetovani pad novih narudžbi u siječnju”, naglašava. (H)

You may also read!

poljoprivreda

U proljetnu sjetvu s jeftinijim gnojivom, ali i padom cijena uroda

Ove ćemo godine imati jeftiniju proljetnu sjetvu nego lani, rekao je za Hinu član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore

Read More...
sajam

Na Proljetnom međunarodnom sajmu u Bjelovaru više od 400 izlagača

Proljetni međunarodni bjelovarski sajam, koji se ovog vikenda održava po 24. put u Gudovcu pored Bjelovara, bit će najveći

Read More...
vina

Hrvatski vinari predstavljaju se na najvećem sajmu vina ProWein u Düsseldorfu

Jedna od najvećih i najznačajnijih međunarodnih izložbi vina, vinarske opreme i alkoholnih pića u Europi i svijetu prilika je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design