Gospodarstvo eurozone blago poraslo na početku 2023.

In Vijesti iz svijeta
industrija

Gospodarstvo eurozone blago je poraslo u siječnju, prvi puta od prošlogodišnjeg lipnja, poduprto oporavkom uslužnog sektora, pokazalo je u petak mjesečno istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u siječnju za jedan bod u odnosu na prosinac, na 50,3 boda, najvišu razinu u sedam mjeseci, potvrdio je S&P Global prvu procjenu, objavljenu krajem siječnja.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a indeks ju je prekoračio prvi puta od siječnja 2021.

„Opetovani rast aktivnosti, čak i marginalan, dobrodošla je vijest i signalizira da bi eurozona mogla izbjeći recesiju”, rekao je glavni poslovni ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Oporavak je ograničen na uslužni sektor, koji je u siječnju zabilježio rast aktivnosti prvi puta od prošlog ljeta, dok je u proizvodnom sektoru ponovo smanjena, iako najblaže od prošlogodišnjeg rujna.

Rast gospodarstva u zoni primjene zajedničke europske valute ograničava kontinuirano slaba potražnja, ističu u S&P Globalu, istaknuvši kontinuirani pad novih narudžbi, iako također najblaži od ljeta 2022.

Cjenovni pritisci popuštaju unatrag nekoliko mjeseci, ograničenja u nabavnim lancima manje su izražena, a državna potpora, niže cijene i blaga zima ublažile su probleme na energetskom tržištu u kratkoročnoj perspektivi, navodi Williamson.

Sve to ulijeva nadu da će oporavak ojačati u idućim mjesecima, dodaje poslovni ekonomist S&P Globala.

Upozorava ipak da je još prerano da se potpuno zanemari rizik recesije, budući da gospodarstvo još nije u potpunosti osjetilo posljedice podignutih kamatnih stopa i da se kompanije još uvelike oslanjaju na narudžbe naglomilane u pandemiji.

“Da bi rast aktivnosti bio snažniji, potražnja mora ubrzati, zato brine opetovani pad novih narudžbi u siječnju”, naglašava. (H)

You may also read!

Valamar Amicor Green

Valamar Amicor Green Resort u najužem izboru za europski ‘Hotel Innovation Award 2023′

Valamar Amicor Green Resort izabran je kao jedan od tri finalista za „Hotel Innovation Award 2023“ priznanje koje se

Read More...
Cromaris obilježio 40. godišnjicu

Cromaris obilježio 40. godišnjicu početka mrijesta u Ninu

Kako bi obilježili prve početke mrijesta brancina, Cromaris je u svom mrijestilištu u Ninu priredio svečano obilježavanje 40. godišnjice

Read More...
eib

EIB i HBOR osigurali nova sredstva za financiranje u Hrvatskoj u iznosu pola milijarde eura

Očekuje se da će se novim sporazumom između Europske investicijske banke (EIB) i Hrvatske banke za obnovu i razvitak

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design