Gospodarstvo stabilno raste, a javni dug pada drugu godinu zaredom

maric

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je izjavio kako je zadovoljan radom Vlade u prvih godinu dana jer gospodarstvo stabilno raste, dok se javni dug smanjuje drugu godinu zaredom, a osvrnuo se i na razvoj situacije oko Agrokora.

Na polju javnih financija drugu godinu zaredom smanjuje se javni dug, kazao je uoči sjednice Vlade ministar Marić, koji je proteklih dana bio u Washingtonu i New Yorku te se sastao s vodećim ljudima međunardnih institucija i investitorima koji su, kaže, takva kretanja prepoznali.

“Gospodarstvo je također drugu godinu zaredom u stabilnoj stopi rasta”, rekao je Marić koji je izrazio zadovoljstvo i poreznom reformom, koja je startala početkom godini i da je, s obzirom na 2,5 milijardi kuna rasterećenja gospodarstva i građana, to bio potez u pravom smjeru.

Ministre treba ocjenjivati po rezultatima

Novinari su Marića pitali i o slučaju Agrokor te ima li povjerenje premijera.

“Od prvog dana svjestan sam svoje odgovornosti i svoje uloge kao ministra financija. Prošli smo dobrim dijelom cijelu tu tematiku prije pet, šest mjeseci i prilikom one rasprave u Saboru o povjerenju meni kao ministru financija. Mislim da sam i tada argumentima časno i dostojanstveno branio ne samo sebe nego i funkciju i poziciju ministra financija. Iznosio sam argumente zbog kojih smatram da su sve te optužbe bile neutemeljene i u konačnici to se i pokazalo”, rekao je.

Dodao je i kako smatra da njega i svakog drugog ministra treba ocjenjivati po rezultatima i mjerama koje su poduzeli, a ne samo gdje su proveli karijeru.

“Radio sam u Agrokoru i puno sam puta objasnio koja je bila moja uloga, što sam konkretno radio. Ali sam isto tako puno puta rekao i mislim da je to puno relevantnije, što sam činio i radio od kada sam postao ministar financija”, kazao je Marić.

Na novinarski upit kako je puno njegovih bivših kolega uhićeno vezano uz slučaj Agrokora, Marić je rekao kako ne bi želio puno ulaziti u komentare tih procesa.

“Poznajem ljude jako dobro, radili smo skupa, poznajem i njihove obitelji. Iz perspektive obitelji mogu reći, s obzirom da znam i na vlastitom primjeru, da to ni u kakvom slučaju nije jednostavno i nadam se da če imati i mentalne i fizičke snage sve skupa prebroditi”, kazao je.

Upitan misli li da je uteg Vladi, s obzirom da se opet javljaju optužbe na njegov račun u vezi Agrokora, odgovorio je kako sama ta spoznaja nije ugodna.

“Sama ta spoznaja, razmišljati o tome kada netko kaže da sam uteg Vladi u funkcioniranju države, nije sama po sebi ugodna. Međutim, opet napominjem kako mi se imputiraju neke stvari koje stvarno ne stoje i cijelo vrijeme se gleda samo isključivo moja prošlost, koja i nije dvojbena. Ja ne vidim u čemu je problem da sam u dijelu svoje karijere radio u najvećoj privatnoj kompaniji u Hrvatskoj. Ali ponavljam da me se treba promatrati prema rezultatima i mjerama koje činim kao ministar”, rekao je.

Osvrnuo se ponovo i na kredit koji je HBOR lani odobrio Agrokoru, ističući kako je taj kredit, ako se gleda cijela kapitalna struktura Agrokora, jedan od rijetkih, ako ne i jedini dio duga koji ima instrumente osiguranja. HBOR je odradio proceduru i određene stvari su poštovane, pojasnio je Marić.

Podsjetio je i kako mu se spočitavalo ukidanje poreznog USKOK-a. Godinu dana je, kaže, tvrdio kako mu niti u jednom scenariju tako nešto nije bilo ni na pameti, već suprotno i mišljenja je kako se sada pokazuje da je to bio pravi potez.

“Jasno sam rekao da takvu jednu ustrojstvenu jedinicu ne treba držati pri kabinetu ministra, ona treba biti neovisna zajedno sa svojom Poreznom upravom kojoj pripada i treba stvoriti uvjete i preduvjete da može funkcionirati i treba maknuti bilo kakav politički utjecaj s nje”, kazao je Marić.

Na pitanje je li mu išta bilo sumnjivo dok je bio u Agrokoru s obzirom na sve što se sada saznaje, a i s obzirom na izjavu guvernera HNB-a Borisa Vujčića kako su svi sve znali, ponovio je kako je njegova uloga i sama odgovornost u Agrokoru bila u odnosima s investitorima, odnosno sa rejting agencijama.

“Nisam bio nadležan za bilo kakve poslove sastavljanja financijskih izvještaja, a kamoli njihovo revidiranje”, rekao je.

Na novinarski upit znači li to da ne očekuje poziv istražitelja, kazao je kako je uvijek spreman odgovoriti na sve upite.

“Što god da bude, ja sam tu i kao ministar financija i kao građanin otvoren i uvijek spreman na bilo kakve upite odgovoriti. Naravno, nemam niti pravio niti ikakvu namjeru od bilo koga išta skrivati”, zaključio je Marić. (H)

Pročitajte još vijesti!

osijek

Forum ICT-društvo: stvorimo uvjete za ostanak mladih

Tema prvog Foruma ICT-društvo, koji će se održati 23. ožujka 2018. u Osijeku, je utjecaj tehnološke dimenzije globalizacije na

Read More...
1-Jasminka Horvat Martinović

Vienna Insurance Group u Hrvatskoj: Pripajanje i promjene u vodstvu Društva

Jačanje bankoosiguranja kao zadan cilj Bankoosiguratelj Erste osiguranje bit će pripojen Wiener osiguranju, nakon odobrenja Hrvatske agencije za nadzor

Read More...
Tvornica

Neto dobit Končar D&ST-a 41,5 milijuna kuna

Končar Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) u 2017. su ostvarili 41,5 milijuna kuna neto dobiti, što je 15,5 posto

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja