Gotovo 250 tvrtki na virtualnom forumu HGK s Rusijom

In Konferencije / savjetovanja
Luka Burilović

Poslovanje s tradicionalno važnim tržištima nastavlja se unatoč koroni.

„Klasični načini pronalaska poslovnih partnera – sajmovi, delegacije, individualni sastanci – trenutno su onemogućeni. No, gospodarstvu izazovi i izvanredne situacije nisu nepoznat pojam. Posao ide dalje novim kanalima, što potvrđuje i gotovo 250 prijavljenih tvrtki na online susrete s Rusijom te više od 400 održanih sastanaka,“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović povodom drugog izdanja projekta umrežavanja hrvatskih tvrtki s njihovim inozemnim partnerima, održanoga putem online platforme Hrvatske gospodarske komore Go Global – Go Virtual, uz podršku Europske poduzetničke mreže (EEN).

Burilović je istaknuo da je Rusija važno tržište za hrvatske tvrtke, i zbog svoje veličine, ali i tradicionalnih poslovnih odnosa među našim gospodarstvenicima. Tako je jedna od tvrtki koja je već dugi niz godina prisutna i na ruskom i na hrvatskom tržištu i Klimaoprema, preko 15 godina sa svojim proizvodima preko zastupnika i agenata, a od 2017. i s tvrtkom kćeri OOO Klimaoprema.

„Otvaranje tvrtke u Rusiji nam je uvelike olakšalo poslovanje i realizaciju projekata na ruskom području,“ rekao je predsjednik Uprave Klimaopreme Sergio Galošić. Što se tiče poteškoća poslovanja na tržištu Rusije zbog korone, ističe da su najveći problemi bili pomicanje projekata i nemogućnost putovanja njihovih stručnjaka na područje Rusije.

Na forumu je sudjelovala i tvrtka BrainIT, koju su osnovala četiri bivša studenta FER-a. Krenuli su s projektima za hrvatske tvrtke, a danas rade i za klijente u SAD-u, UK-u, Švedskoj i Švicarskoj. „Osim agencijskog rada, razvijamo i vlastite proizvode od kojih su neki u produkciji, a neki u R&D-u,“ rekao je direktor tvrtke Marko Zurak. B2B platformu koristili su kao ulaz na rusko tržište te ističu da je posebno korisna za početni kontakt i profiliranje tvrtki. Odradili su desetak razgovora, a s dvije tvrtke ulaze u daljnje dogovore.

Platformom su zadovoljni i u tvrtki Grgurić koja se bavi proizvodnjom čeličnih konstrukcija i dijelova od nehrđajućeg čelika. Trenutno su u fazi upoznavanja s potencijalnim naručiteljima te ističu da su ostvarili pozitivne kontakte. „S obzirom na naš cilj širenja baze klijenata i internacionalne suradnje, platforma Go Global pridonijela je u svakom pogledu,“ rekao je direktor tvrtke Ivo Grgurić.
Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji Tomislav Car osvrnuo se na hrvatsko-rusku dinamiku, koja ima uzlaznu liniju, kako u susretima raznih državnih predstavnika, tako i u kulturnim projektima, akademskoj suradnji, decentraliziranoj suradnji između raznih gradova i regija te u hrvatsko-ruskom poslovnom forumu.

Inicijativu HGK pozdravio je i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Anvar Azimov, koji je naglasio da su mogućnosti za jačanje suradnje velike uz institucionalnu podršku s hrvatske i ruske strane te pozvao ruske tvrtke da sudjeluju u razgovorima i pronađu svoje partnere u Hrvatskoj.

Dosadašnja suradnja HGK i ruskih partnera uključivala je i specijalizirana izdanja te forume, posvećena ruskim regijama kao što su Novosibirsk, Kalinjingrad i Sankt Peterberg, koje su zastupljene i među prijavljenima na ovom posljednjem online izdanju. Naime, forum je realiziran uz potporu Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije te regionalnih komora Sankt Peterburga, Kalinjingrada i Novosibirska te Roscongressa, Udruženja izvoznika i uvoznika RF i Agencije za podršku malog i srednjeg poduzetništva.

Platforma Go Global Go Virtual novi je projekt Hrvatske gospodarske komore. Riječ je o organizaciji online B2B sastanaka za hrvatske tvrtke s inozemnim partnerima na tržištima za koja su domaći gospodarstvenici u prethodno provedenoj anketi pokazali najveći interes. Rezultati istraživanja su pokazali da su našim poduzetnicima trenutno najzanimljivija tržišta Slovenije, Rusije, Austrije, Njemačke i zemalja Višegradske skupine (Češke, Slovačke, Poljske i Slovačke). Za sljedeće izdanje virtualne platforme HGK za B2B sastanke predviđena je Višegradska skupina.

You may also read!

Zdravko Marić i Luka Burilović

Marić: Naše glavne poruke su porezno rasterećenje i pogled prema naprijed

Na sastanku gospodarstvenika s ministrom financija Zdravkom Marićem održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori raspravljalo se o petom krugu porezne

Read More...
Lesnina

Kako odabrati idealni tepih

Ako unutar svoja četiri zida želimo uživati i osjećati se opušteno, bitno je da ambijent odgovara našim željama i

Read More...
Konzum

Preuređeni Super Konzum u Ivanić Gradu kupcima je otvorio svoja vrata

U novoobnovljenoj zgradi u centru grada uz Super Konzum nalazit će se i nekoliko međunarodnih brendova. Nedugo nakon otvorenja Konzuma

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.