Grabar-Kitarović: Smanjiti uvoz energije, ojačati domaću proizvodnju i razviti dobavne pravce

In Konferencije / savjetovanja
kolinda

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u utorak da bi nova energetska strategija morala doprinijeti energetskom razvoju Hrvatske, prije svega smanjenjem ovisnosti o uvozu energije i zaustavljanjem pada domaće proizvodnje, razvojem alternativnih dobavnih pravaca energije i većom energetskom učinkovitošću.

Otvarajući konferenciju Jutarnjeg lista “Ususret novoj energetskoj strategiji”, istaknula je da su domaći energetski potencijali nacionalni interes i ono što moramo imati da bismo mogli istinski upravljati vlastitim razvojem.

Naglasila je pritom da moramo intenzivnije koristiti poziciju zemlje, kako bismo postigli cilj naše energetske politike, a to su konkurentna i dostupna energija i sigurna opskrba.

Predsjednica RH napominje da, iako je upravljanje energetskim izvorima i opskrbom bitan uvjet suverenosti svake države, se tom aspektu suverenosti posvećivalo premalo pažnje.

“Nedostatak ozbiljnijih investicija u energetici od osamostaljenja Hrvatske ima vrlo negativan utjecaj na neke ključne ekonomske i razvojne parametre. Svi znamo i nije potrebno ponavljati da je pitanje energetskog razvoja ujedno i pitanje razvoja cijeloga gospodarstva, samim time i društvenog razvoja u cjelini”, poručuje Grabar-Kitarović.

Kaže da nam Strategija energetskog razvoja, za koju očekuje da će u ovoj godini ugledati svjetlo dana, mora pomoći u ispunjenju tog cilja i potaknuti na daljnje korake u pravome smjeru.

Pod tim koracima podrazumijeva smanjenje ovisnosti o uvozu energije i zaustavljanje pada domaće proizvodnje, prije svega ulaganjem u nove kapacitete i infrastrukturu. Zatim, navodi Grabar-Kitarović, tu je razvoj alternativnih dobavnih pravaca energije, čime svoj geostrateški položaj stavljamo u funkciju energetskoj razvoja, kako Hrvatske tako i Europske unije, ali i cijelog europskog jugoistoka. Naposljetku, predsjednica apostrofira veću energetsku učinkovitost, kako bismo smanjili nepotrebnu potrošnju energije i time dali dodatni prinos ublažavanju klimatskih promjena.

“Iako ovi koraci možda zvuče suhoparno, oni su osnova budućeg razvoja hrvatskoga gospodarstva i društva, kojima kroz novu Strategiju energetskog razvitka moramo pružiti, u krajnjoj liniji, stručno utemeljen, znanstveno beskompromisan, transparentan i učinkovit način osiguranja jeftine i održive energije u skladu sa svim potrebama”, rekla je Grabar-Kitarović.

Kaže da je trenutak u kojemu se izrađuje Strategija energetskog razvoja Hrvatske u Europi obilježen suočavanjem s velikim problemima energetske politike, od prevelike ovisnosti o uvozu, do neusklađenih nacionalnih energetskih politika i, u pojedinim dijelovima Unije, zastarjelom energetskom infrastrukturom.

“Ne mislim pri tome samo da postoji opasnost od plinskih blokada, kakvima smo svjedočili u prošlom desetljeću, no vrlo je realna daljnja zabrinutost za sigurnost opskrbe, posebice u državama koje su ovisne o jednom dobavnom pravcu energije, što ih čini ranjivima na monopolističke prakse, prekide opskrbom i politički pritisak u drugim područjima”, kaže Grabar-Kitarović.

Uvjerena je kako bi Hrvatska morala svoju energetsku infrastrukturu čvrsto integrirati u energetsku infrastrukturu EU i našeg najbližeg susjedstva, s posebnim naglaskom na novu plinsku infrastrukturu, gdje su, ističe Grabar-Kitarović, nasušno potrebne nove interkonekcije i proširenje postojećih, što uključuje i izgradnja LNG terminala na otoku Krku.

“Naposljetku, mislim da bi nas naša nespremnost ili neprepoznavanje budućih energetskih izazova, poput klimatskih promjena, sigurnosnih pitanja i tehnološkog razvoja, mogla skupo stajati i gurnuti na rub razvojnih procesa u energetici”, ocjenjuje Grabar-Kitarović.

Predsjednica vjeruje da će nova energetska strategija na te izazove gledati kao na novu priliku za rast i strateški pozicionirati Hrvatsku kao relevantnog energetskog subjekta u Europskoj energetskoj uniji.

“Osim toga, sve je to vrlo važno za razvoj naše znanosti i tehnologije, koje moraju dobiti veću ulogu u planiranju i razvoju hrvatske energetike. U tom segmentu Hrvatska ima sjajnu tradiciju energetskih znanosti na sveučilištima i u institutima te velik broj izvrsnih energetičara u praksi. Tu baštinu moramo dalje unaprjeđivati ako želimo držati razvojni korak s razvijenim svijetom”, zaključuje Grabar-Kitarović. (H)

You may also read!

turizam

eVisitor: U Hrvatskoj u srpnju 2,44 milijuna dolazaka i 18,60 milijuna noćenja

Prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je u srpnju ostvareno 2,44 milijuna dolazaka i 18,60 milijuna noćenja što predstavlja

Read More...
wallstreet

Wall Street prošloga tjedna porastao, ostale svjetske burze pale

Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi porasli, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, no na ostalim svjetskim burzama

Read More...
savic

Županije ugovorile preko 60 milijardi kuna EU sredstava, Dubrovčani prednjače

U razdoblju od 2017. do 2019. hrvatske su županije ugovorile EU projekata u iznosu od 61,2 milijarde kuna (8,24

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.