Grupa Končar poslovala s neto dobit 16,2 milijuna kuna

In Tvrtke i tržišta
končar zgrada

Grupa Končar u prvom polugodištu ostvarila je 16,2 milijuna kuna neto dobiti, što je 55 posto manje nego u istom razdoblju lani, podaci su iz financijskog izvješća te tvrtke objavljenog u petak.

Ukupni su prihodi Grupe iznosili 1,32 milijarde kuna i manji su 0,14 posto, dok su ukupni rashodi povećani 1,3 posto, na 1,29 milijardi kuna.

Poslovni prihodi ostvareni su u iznosu od 1,3 milijarde kuna, što je rast od 4,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznose 1,25 milijardi kuna i viši su za 8,7 posto. Prihodi od prodaje čine 96,5 posto ukupnih poslovnih prihoda.

Poslovni rashodi Grupa Končar iznose 1,28 milijardi kuna i viši su za 2,5 posto.

Ostvareni konsolidirani rezultat Grupe manji je od ostvarenog u istom razdoblju prethodne godine u najvećoj mjeri zbog blokade nekoliko značajnih ugovora među kojima je projekt izgradnje hidroelektrane Vranduk u Bosni i Hercegovini te zastoj u realizaciji ugovora za isporuku opreme iranskom kupcu zbog novog kruga uvedenih sankcija Iranu, ističu iz tvrtke.

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu iznose 445 milijuna kuna. U strukturi prihoda od prodaje proizvoda i usluga na domaćem tržištu, prihodi od prodaje proizvoda i usluga društvima HEP – Proizvodnja, HEP – Operator distribucijskog sustava, Hrvatski operator prijenosnog sustava ostvareni su u iznosu od 161 milijun kuna.

Prihodi od prodaje na inozemnom tržištu ostvareni su u iznosu od 811 milijuna kuna, što je usprkos blokadi ugovora za Iran i BiH (HE Vranduk) za 17,3 posto više od ostvarenja u istom razdoblju prošle godine, navodi se u priopćenju.

U ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga udio izvoza iznosi 65 posto. Najznačajniji izvoz ostvaren je u Njemačku, Švedsku, Austriju, Ujedinjene Arapske Emirate te Nizozemsku.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine do značajnijeg povećanja prihoda od prodaje proizvoda i usluga u izvozu došlo je na tržištima Ujedinjenih Arapskih Emirata, Austrije i Njemačke.

U priopćenju se navodi i da je u prvih šest mjeseci Grupa Končar ugovorila novih poslova u iznosu od 1,7 milijardi kuna, što je 150 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani.

Iz Končara podsjećaju i kako je u odnosu na prethodno izvještajno razdoblje došlo do promjene broja ovisnih društava koja posluju u okviru Grupe. Prema ranije donesenim odlukama o restrukturiranju društava koja ne posluju u okviru osnovne djelatnosti Grupe u tijeku drugog kvartala dionice društva Končar– Kućanski aparati prodane su kroz model M&E buyout te navedeno društvo više nije sastavni dio Grupe.

Također u društvu Končar – Niskonaponske sklopke i prekidači izdvojen je dio programa koji je prodan kupcu Lovato Electric s.p.a. iz Bergama.

Lovato Electric s.p.a. nastavlja proizvodnju grebenastih sklopki uz preuzimanje adekvatnog broja radnika uz zaštitu njihovih stečenih prava po Kolektivnom ugovoru čime je pokazana briga o nastavku proizvodnje te radnim mjestima.

Očekuje se da će te transakcije u idućem razdoblju pozitivno utjecati na profitabilnost poslovanja Grupe Končar, zaključuje se u priopćenju. (H)

You may also read!

hrv

Hrvatska u New Yorku među najtraženijim turističkim destinacijama

Hrvatska turistička zajednica (HTZ), koja sudjeluje na sajmu turizma New York Times Travel Show u New Yorku od 24.

Read More...
cikloturizam

Eurostat: broj noćenja turista u EU i Hrvatskoj porastao u 2019.

Ukupni broj turističkih noćenja u Europskoj uniji ponovo je porastao u 2019. a Hrvatska je zadržala poziciju među zemljama

Read More...
wall

Svjetske burze pale s rekordnih razina zbog koronavirusa

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna skliznule s rekordnih razina jer se ulagači plaše negativnih posljedica širenja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.