HAMAG-BICRO potpisao ugovor s financijskim institucijama vrijedan 557 milijuna eura

In Financije i gospodarstvo
hamag

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u srijedu je sa sedam financijskih institucija potpisala sporazum o suradnji za provedbu financijskog instrumenta ESIF ograničeno portfeljno jamstvo, namijenjenog subjektima malog gospodarstva, a ukupni iznos njihova potencijalnog kreditiranja je 557 milijuna eura.

Sporazum su potpisali predstavnici šest odabranih banaka – OTP banke, Erste banke, Hrvatske poštanske banke (HPB), Privredne banke Zagreb (PBZ), Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i Zagrebačke banka (ZABA) – te leasing društva UniCredit leasing, a u ime HAMAG-BICRO-a to su učinili predsjednik Uprave Vjeran Vrbanec i članica Uprave Marijana Oreb.

Financijske institucije su se sporazumom obvezale vlastitim sredstvima kreirati portfelj kredita i leasinga od 557 milijuna eura koje će plasirati subjektima malog gospodarstva, dok će HAMAG-BICRO tim institucijama pokriti dio gubitaka do maksimalno 25 posto kreiranog portfelja, a za što je namijenjena alokacija od 58 milijuna eura.

Ograničeno portfeljno jamstvo iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) instrument je koji se po prvi put uvodi na hrvatsko financijsko tržište, a namijenjen je mikro, malim i srednjim poduzećima, koji se financijskim institucijama s kojima je potpisan ugovor mogu obratiti zahtjevom za investicijske i kredite za obrtna sredstva.

ESIF ograničeno portfeljno jamstvo može biti u iznosu do 150 tisuća eura s maksimalnom stopom jamstva do 80 posto, na rok od jedne do deset godina za pojedini kredit ili leasing uključen u portfelj.

Kako je istaknuto, navedenim financijskim instrumentom cilj je omogućiti veću dostupnost kredita i ostalih oblika financiranja, subjektima malog gospodarstva, smanjenje kamatne stope, smanjenje traženih instrumenata osiguranja, porast zapošljavanja i povećanje iznosa privatnih ulaganja.

Prednost u odnosu na dosadašnja jamstva je ta da će cjelokupnu obradu zahtjeva raditi odabrane financijske institucije, a nama će kvartalno podnositi izvješća, čime ćemo smanjiti administraciju te rok odobravanja i plasiranja kredita poduzetništvu, istaknuo je predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat poručio je da je jedan od prioriteta Ministarstva gospodarstva, kao i institucija koje su u vertikali pod njegovom ingerencijom, osigurati povoljno investicijsko okruženje, kao i cijenu kapitala svesti na minimum.

Cilj je da poduzetnici koji ulažu na području Hrvatske imaju konkurentnu cijena kapitala, kao i da hrvatski poduzetnici koji participiraju u izvozu sa svojim proizvodom i cijenom kapitala mogu biti konkurentni u regiji, poručio je.

Kaže da danas predstavljeni projekt predstavlja nadogradnju, a kako je isti takav uveden i u HBOR-u.

“Mi ćemo s pozicije ministarstva europskim sredstvima dati priliku da HBOR s dodatnih 414 milijuna kuna stvori kreditnu liniju kojom će pratiti, mikro, mala i srednja poduzeća”, rekao je Horvat.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac je predstavnicima bankarske industrije poručila da svi zajednički trebaju raditi na ubrzanju procesa kada je riječ o povlačenju europskih fondova za gospodarstvo, s obzirom “da je tu brzina jako važna”.

Kroz pet dostupnih financijskih instrumenata do danas je osigurano 180 milijuna eura za financijsku potporu malim i srednjim poduzećima, istaknula je Žalac. Kada je riječ o danas predstavljenom instrumentu, navela je, 28 milijuna eura otpada na ESIF, dok nacionalni doprinos iznosi 30 milijuna eura. (H)

You may also read!

Samsung

Samsung Galaxy Note10 i Note10+ predstavljeni u Zagrebu

Nakon službenog predstavljanja u New Yorku, Samsung Galaxy Note10 i Note10+ pametni uređaji predstavljeni su premijerno i u Hrvatskoj.

Read More...
cro

Dubrovnik – tri milijuna noćenja sedam dana ranije nego 2018.

Dubrovnik je ovogodišnje tromilijunto noćenje ostvario 21. kolovoza, što je sedam dana ranije nego 2018. godine, objavila je u

Read More...
london

Velika Britanija i Južna Koreja potpisale trgovinski sporazum

Velika Britanija potpisala je u četvrtak bilateralni trgovinski sporazum s Južnom Korejom, kojim se produljuje dosadašnji režim slobodne trgovine

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.