HANFA i ADGM potvrdili suradnju u području FinTecha i upravljanja ulaganjima

In Financije i gospodarstvo
HANFA i ADGM potvrdili suradnju u području FinTecha i upravljanja ulaganjima

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) i Regulatorno tijelo za financijske usluge (Financial Services Regulatory Authority – FSRA) Abu Dhabi Global Marketa (ADGM FSRA) potpisali su u petak dva sporazuma o razumijevanju kako bi poboljšali regulatornu suradnju u područjima financijske tehnologije (FinTech) i upravljanja ulaganjima.

Sporazume o razumijevanju potpisali su predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, Ante Žigman i izvršni direktor međunarodnih odnosa u ADGM FSRA-u, Philippe Richard, u Abu Dhabiju.

Sporazumima se proširuje mreža suradnje u području nadzora ADGM-a i HANFA-e te se pruža okvir za razmjenu informacija između ovih dvaju tijela kako bi se međusobno pomagala u praćenju kretanja povezanih s propisima i tržištem u svojim jurisdikcijama.

Što se tiče FinTecha, Sporazum pruža okvir za suradnju s ciljem podrške financijskim inovacijama i FinTech tvrtkama kako bi lakše razumjele regulatorne režime svake jurisdikcije.

„FinTech omogućava financijskim tržištima u razvoju da ostanu relevantna u globalnom i konkurentnom okruženju. Mogućnost rješavanja složenih problema povezanih s upotrebom novih tehnologija od strane financijskih infrastruktura i pružatelja financijskih usluga uvelike ovisi i o učinkovitim međunarodnim sporazumima o suradnji. To je danas posebno važno za tržišta u razvoju. Drago nam je što će HANFA i ADGM FSRA surađivati s ciljem daljnjeg razvoja naših tržišta. HANFA je posvećena poticanju inovacija u financijskim uslugama kroz pojačanu prekograničnu suradnju s drugim najvećim svjetskim FinTech regionalnim laboratorijem te regionalnim središtem za Bliski istok i sjevernu Afriku.” – izjavio je tom prilikom Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe.

„Zadovoljstvo nam je uspostaviti blisku suradnju s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga i veselimo se budućim uzajamno korisnim inicijativama koje će unaprijediti naše sektore za ulaganja i FinTech. Digitalne tehnologije koriste se za prekogranično pružanje financijskih usluga, a Hrvatska je posebno aktivna na tom polju. Zajedno ćemo poticati i podržavati tehnološke start-upove i inovatore u promicanju njihovih kreativnih rješenja na novim tržištima.“ – naglasio je istodobno Philippe Richard, izvršni direktor međunarodnih poslova u ADGM FSRA.

Ovim novim sporazumom uspostavljena je ADGM-ov 33 sporazum o suradnji u 19 država, nakon nedavne suradnje s Australijom, Bahreinom, Kanadom, Kinom, Egiptom, Estonijom, Francuskom, Hong Kongom, Indijom, Japanom, Kazahstanom, Kenijom, Kuvajtom, Luksemburgom, Malezijom, Singapurom, Švicarskom i UAE-om.

ADGM će nastaviti uspostavljati nove inicijative i usko surađivati s lokalnim i globalnim dionicima na poticanju otvorenog i sveobuhvatnog globalnog FinTech središta koje će opsluživati Abu Dhabi i širu regiju Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

U vezi s Direktivom AIFMD: ADGM FSRA i HANFA također su potpisali ESMA-in Sporazum o razumijevanju u vezi s upravljanjem alternativnim investicijskim fondovima.

Taj sporazum omogućava upraviteljima fondova u ADGM-u da upravljaju alternativnim investicijskim fondovima (uključujući hedge fondove, privatne dioničke i nekretninske fondove) i da nude njihove udjele profesionalnim ulagateljima na području EGP-a u okviru Direktive AIFMD.

Ante Žigman pritom je izjavio: „Ovo je prvi Sporazum o razumijevanju u okviru Direktive AIFMD koji je potpisala HANFA i ja iskreno pozdravljam takav značajan iskorak u poticanju prekograničnih tokova ulaganja u području investicijskih fondova. Veselimo se suradnji s ADGM FSRA-om u području nadzora subjekata u okviru AIFMD-a, fokusiranja na zaštitu potrošača, integriteta tržišta i financijskog integriteta te održavanja povjerenja u stabilnost sustava. Za Hanfu ovo znači početak daljnjih inicijativa u vezi s međunarodnom suradnjom s regulatorima iz jurisdikcija izvan EU-a na temelju sporazuma o razumijevanju u okviru Direktive AIFMD.”

Philippe Richard pritom je rekao: „ADGM FSRA već ima potpisane sporazume o razumijevanju u okviru Direktive AIFMD s 20 nadzornih tijela država članica EU-a (od ukupno 28 njih). Potpisivanje Sporazuma o razumijevanju u okviru Direktive AIFMD s HANFA-om ilustrira napore obaju regulatora na uklanjanju prepreka za prekogranične prilike i olakšavanju investicijskih tokova kroz jurisdikcije omogućujući pristup većem skupu mogućnosti i za ulagatelje i za industriju investicijskih fondova.”

You may also read!

Poduzetnicima dodijeljeno 54 milijuna kuna u sklopu poziva IKT – faza II

Poduzetnicima dodijeljeno 54 milijuna kuna u sklopu poziva IKT – faza II

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelio je danas 168 Odluka o financiranju u sklopu Poziva „Poboljšanje konkurentnosti

Read More...
igre

Više od 50% prodaje igračaka odvija se u studenom i prosincu

Rezultati poslovanja poduzetnika u djelatnosti trgovine na malo igrama i igračkama u razdoblju od 2008. do 2018. godine. Više od

Read More...
Pevec

Isplata božićnice za sve Pevecove zaposlenike

Pevec, prvi hrvatski trgovački lanac, nakon jedne od najuspješnijih godina svojim će zaposlenicima osim već isplaćenih regresa i uskrsnice,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.