HGK otvorio predstavništvo u Šangaju

In Vijesti iz svijeta
hgk-kina

Hrvatska gospodarska komora (HGK) otvorila je predstavništvo u Šangaju, a na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu održanom tom prigodom predsjednik HGK Luka Burilović izrazio je uvjerenje da će prisustvo Komore pridonijeti uspješnijoj suradnji dviju zemalja, dok su kineski ulagači iskazali interes za gradnju golf terena, izvijestili su u srijedu iz Komore.

“Otvaranjem predstavništva HGK u Šangaju obilježavamo 25 godina uspostave gospodarskih odnosa Hrvatske i Kine i uvjeren sam da će prisustvo HGK ‘na terenu’ pridonijeti boljoj i uspješnijoj gospodarskoj suradnji naših dviju država”, poručio je Burilović, dodavši da je trgovinska razmjena između Hrvatske i Kine daleko od zadovoljavajuće, posebice s obzirom na potencijal kineskog tržišta.

Kako navode iz Komore, u Kini živi 20 posto svjetske populacije, a njihov standard i ekonomija konstantno rastu. “Tu leži golem potencijal za plasman kvalitetnih proizvoda i usluga koje Hrvatska nesumnjivo ima. Zato će HGK u okviru novog ureda raditi na jačanju imidža i brenda Hrvatske i hrvatskih proizvoda”, ističu.

Glavni hrvatski izvozni proizvodi na kinesko tržište trenutno su bukovo drvo, strojevi za oblikovanje gume i plastičnih masa, vatrogasna vozila, proizvodi od kože te lijekovi.

Kako napominje Burilović, nema previše proizvoda veće dodane vrijednosti i to je ono što se mora mijenjati.

“Ono gdje moramo tražiti niše za naše izvoznike su premium proizvodi, plasirani ciljanoj klijenteli više platežne moći. Od prehrambenih tvrtki, proizvođača strojeva i oprema pa sve do IT kompanija, a vrhunska kvaliteta i dobra marketinška strategija ključ su uspjeha”, istaknuo je Burilović.

Napominje da najveće poteškoće domaćim izvoznicima u Kini predstavljaju nedefinirani certifikati i procedure za određene proizvode, a upravo rješavanje tih problema u suradnji s institucijama dvaju zemalja, bit će jedan od prioriteta HGK, naglašava Burilović.

Hrvatski veleposlanik u Kini Nebojša Koharović uvjeren je da će predstavništvo HGK pomoći u rješavanju certifikata i na taj način spriječiti daljnje propuštanje prilika za ulazak na ovo tržište.

“Poslovati u Kini nije lako, ali ekonomija vrijedna 13 trilijuna dolara govori dovoljno da ovdje itekako imamo što raditi i ponuditi”, kazao je Koharović.

Na kineskom tržištu godinama su prisutne hrvatske tvrtke Podravka i Badel, a potpredsjednik Podravke za internacionalna tržišta Danijel Kocijan na forumu je izrazio nadu da će otvaranje predstavništva HGK u Šangaju olakšati proboj tvrtkama na kinesko tržište.

Direktor razvoja novih tržišta i projekata Badela Damir Butković smatra da su mogućnosti tržišta neograničene, pri čemu je za ulazak najbitniji kineski partner koji ima utjecaj na tom tržištu.

Predsjednik Komore za međunarodnu trgovinu Šangaja (CCPIT i COIC) Yang Jianrong pozvao je kineske investitore da ulažu u Hrvatsku, pri čemu je kao najatraktivnija naveo ulaganja u turizam i infastrukturne projekte.

Li Wei iz tvrtke L&L Golf kazao je da je Hrvatska vrlo popularna u Kini, posebno među ljudima koji se bave golfom. “Uložili bismo u golf terene ako hrvatska Vlada ponudi investitorima dobre uvjete. U Kini imamo 480 golf terena i više nema prostora za gradnju, stoga nam je interesantna Hrvatska”, istaknuo je.

Iz HGK napominju da poslovanje u Kini mogu olakšati i posebne gospodarske zone orijentirane na slobodnu trgovinu, u kojima se provode specijalne ekonomske mjere za poticanje biznisa.

Burilović je pritom podsjetio i kako je Hrvatska jedina država koja uz morske luke ima i one kontinentalne na obali Dunava, poput Osijeka i Vukovara, što, smatra, otvara dodatne logističke mogućnosti i jača poziciju Hrvatske u okviru inicijative predsjednika Xi Jingpinga.

“Jedan pojas, jedan put (Maritime Silk Road) koja će obuhvatiti više od 60 posto svjetskog stanovništva i više od trećine globalne gospodarske proizvodnje. Prilika je to da se regionalna tržišta povežu, prometno i ekonomski, i tako privuku što više kineskoga kapitala”, istaknuo je.

Na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu sudjelovalo je više od stotinu kineskih gospodarstvenika, prilikom čega je potpisan i Sporazum o suradnji između HGK i CCPIT COIC.

U hrvatskom izaslanstvu koje je okupljenima predstavilo potencijale Hrvatske bili su izaslanik predsjednice RH Marko Jurčić, hrvatski veleposlanik u Kini Nebojša Koharović, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, dogradonačelnica Zagreba Olivera Majić, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac, potpredsjednik HGK Želimir Kramarić i Melida Ivković iz Agencije za investicije i konkurentnost. (H)

You may also read!

Davor Zeljko

Otvorenje prve prodavaonice u Ogulinu dm obilježio uređenjem dječjeg igrališta u naselju Struga

U srijedu, 17. listopada dm je Gradu Ogulinu predao donaciju vrijednu 44.600 kuna zahvaljujući kojoj je uređeno gradsko dječje

Read More...
1-sastanak gospodarstvenika

Burilović: Sportske uspjehe moramo preslikati u gospodarstvo

Hrvatski i francuski gospodarstvenici sastali se u Parizu Trgovinska razmjena Hrvatske i Francuske konstantno raste. No, moja želja je da

Read More...
PEVEC_PROČELJE

Pevec očekuje ove godine dobit od 140 mln kn, najavljuje daljnji rast plaća

Trgovački lanac Pevec u ovoj godini očekuje da će ostvariti prihode od dvije milijarde kuna, što je 19 posto

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.