HGK: Radna snaga, pravosuđe i porezni sustav i dalje najveći izazovi

In Zaposlenost / plaće
luka

Radna snaga, pravosuđe i porezni sustav i dalje su najveći izazovi za poduzetnike, pokazuje novo polugodišnje istraživanje Hrvatske gospodarske komore (HGK) o očekivanjima poslovnih subjekata registriranih u Hrvatskoj za idućih šest mjeseci provedeno na 380 ispitanika.

Većina tvrtki ne očekuje promjene u općim uvjetima poslovanja, a od faktora koji će najpozitivnije utjecati na poslovanje najviše je poduzetnika izdvojilo daljnji rast inozemne i domaće potražnje, dok se dostupnost radne snage, pravosuđe i porezni sustav najviše ističu kao faktori s negativnim utjecajem.

Što se tiče prihoda, vlada umjereni optimizam odnosno ujednačen je broj poduzetnika koji očekuju iste prihode (41 posto) i onih koji očekuju njihov rast (42 posto). Više od polovice anketiranih očekuje veće prihode na inozemnom tržištu, ili barem na istoj razini.

U Komori ocjenjuju da je to u skladu s aktualnim kretanjem izvoza te stabilnim rastom EU-a kao najznačajnijeg tržišta. Najoptimističniji su poduzetnici u prerađivačkoj industriji, koji su pretežno i izvoznici te svoj optimizam uglavnom temelje na stabilnom rastu globalnog okruženja.

Jednak je postotak poduzetnika koji očekuju da će investicije u iduće pola godine biti veće i onih koji očekuju da će ostati na istoj razini kao u prethodnom razdoblju (39 posto). Gotovo dvije trećine ispitanika ne očekuje povećanje broja zaposlenih.

“Zbog stabilnog rasta globalnog okruženja, najveći optimizam očekivano je prisutan kod proizvođača izvoznika. Ipak, dostupnost radne snage ostaje kao jedan od faktora za koji poduzetnici smatraju da će u najvećoj mjeri negativno utjecati na poslovanje. Stoga trebamo nastaviti s razvojem dugoročnih mjera usklađivanjem potreba tržišta rada s obrazovnim sustavom, pri čemu je to posebice važno u slučaju dualnog strukovnog obrazovanja i industrija koje trpe najveće posljedice manjka radnika, kao što su građevinska industrija i turizam”, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, komentirajući rezultate istraživanja. (H)

You may also read!

doc

Novosti iz Designer Outlet Croatia

Uskoro otvaranje novih trgovina, a za kraj ljeta stižu primamljive ponude svjetski poznatih brandova Svi koji do 31. kolovoza posjete

Read More...
omis

HGK – Bez upravljanja obalnim područjem nema plavoga gospodarstva

Prema posljednjem izvješću Europske komisije iz lipnja ove godine plava ekonomija bilježi kontinuirani rast. S prometom od 566 milijardi

Read More...
hpb

HPB najpovoljnija: 2,90% za subvencionirane stambene kredite

HPB ponudila jednake kamatne stope od 2,90% za kredite u kunama i eurima, bez ograničenja za iznos kredita i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.