HGK: Radna snaga, pravosuđe i porezni sustav i dalje najveći izazovi

In Zaposlenost / plaće
luka

Radna snaga, pravosuđe i porezni sustav i dalje su najveći izazovi za poduzetnike, pokazuje novo polugodišnje istraživanje Hrvatske gospodarske komore (HGK) o očekivanjima poslovnih subjekata registriranih u Hrvatskoj za idućih šest mjeseci provedeno na 380 ispitanika.

Većina tvrtki ne očekuje promjene u općim uvjetima poslovanja, a od faktora koji će najpozitivnije utjecati na poslovanje najviše je poduzetnika izdvojilo daljnji rast inozemne i domaće potražnje, dok se dostupnost radne snage, pravosuđe i porezni sustav najviše ističu kao faktori s negativnim utjecajem.

Što se tiče prihoda, vlada umjereni optimizam odnosno ujednačen je broj poduzetnika koji očekuju iste prihode (41 posto) i onih koji očekuju njihov rast (42 posto). Više od polovice anketiranih očekuje veće prihode na inozemnom tržištu, ili barem na istoj razini.

U Komori ocjenjuju da je to u skladu s aktualnim kretanjem izvoza te stabilnim rastom EU-a kao najznačajnijeg tržišta. Najoptimističniji su poduzetnici u prerađivačkoj industriji, koji su pretežno i izvoznici te svoj optimizam uglavnom temelje na stabilnom rastu globalnog okruženja.

Jednak je postotak poduzetnika koji očekuju da će investicije u iduće pola godine biti veće i onih koji očekuju da će ostati na istoj razini kao u prethodnom razdoblju (39 posto). Gotovo dvije trećine ispitanika ne očekuje povećanje broja zaposlenih.

“Zbog stabilnog rasta globalnog okruženja, najveći optimizam očekivano je prisutan kod proizvođača izvoznika. Ipak, dostupnost radne snage ostaje kao jedan od faktora za koji poduzetnici smatraju da će u najvećoj mjeri negativno utjecati na poslovanje. Stoga trebamo nastaviti s razvojem dugoročnih mjera usklađivanjem potreba tržišta rada s obrazovnim sustavom, pri čemu je to posebice važno u slučaju dualnog strukovnog obrazovanja i industrija koje trpe najveće posljedice manjka radnika, kao što su građevinska industrija i turizam”, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, komentirajući rezultate istraživanja. (H)

You may also read!

horvat

Nacionalno inovacijsko vijeće povezat će državu, poduzetnike i akademsku zajednicu

„Krajnje je vrijeme da u Hrvatskoj stvorimo poticajno okruženje u kojem će istraživanje, znanost i obrazovanje ići ruku pod

Read More...
hup

HUP pozdravlja povećanje neoporezivih nagrada i niži PDV za lijekove, ali…

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravila je u petak Vladinu najavu povećanja neoporezivog dijela za nagrade te sniženje stope PDV-a

Read More...
Diana Madunic

Švedske tvrtke u Hrvatskoj osnovale Švedski Poslovni Klub

Švedska je 12. najveći strani investitor u hrvatsko gospodarstvo Švedski Poslovni Klub (SBC), u ožujku ove godine, formalno je osnovalo

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.