HGK: Rast cijena nekretnina privremen, sezonski

In Financije i gospodarstvo
stan u zagrebu

ZAGREB, 2. kolovoza 2017. – Rast cijena nekretnina u Hrvatskoj je privremen i rezultat je povećane sezonske potražnje u Zagrebu i na Jadranu, ocjenjuje Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Prema podacima Burze nekretnina, primijećen je rast cijena nekretnina od otprilike dva posto, što predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović pripisuje sezonskom utjecaju.
“Radi se o standardnom sezonalnom rastu koji svake godine započne u svibnju te se pretpostavlja da će trajati tijekom cijele sezone i to samo u područjima s većim turističkim posjetom, a to su uglavnom priobalje i Zagreb”, kaže Ranilović.
U Komori napominju da, generalno gledajući, cijene nekretnina u Hrvatskoj još uvijek blago padaju, ali samo uzmu li se u obzir ostvarene cijene na godišnjoj razini i na području cijele Hrvatske.

Razlog prosječnom padu cijena je što u većini dijelova Hrvatske, osim na moru i u Zagrebu, nema potražnje za nekretninama, uslijed neravnomjernog raspoređenoga gospodarstva i slabe kupovne moći, kaže Ranilović.
Dodaje da čak ni u Zagrebu cijene ne rastu svugdje već samo u kvartovima koje se smatra dobrom stambenom lokacijom i za koje postoji interes turista, pa se smatraju dobrim ulaganjem.
HGK podsjeća na Eurostatove podatke koji su pokazali kako su, dok se Europsko tržište nekretnina oporavlja, Hrvatska i Italija jedine s padom cijena nekretnina – u Hrvatska za 0,4, a Italiji 0,1 posto. 

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 2016. godine u odnosu na 2015. cijene novih stanova pale su za 3,1 posto (stanovi trgovačkih društava bez POS-a), dok su cijene novih stanova bez obzira na prodavatelja pale za 6,1 posto.
Promet na hrvatskom tržištu nekretnina, bez novih nekretnina, iznosio je 2016. godine približno 3,7 milijardi kuna odnosno 1,07 posto BDP-a, navode iz HGK-a. (H)

You may also read!

capelli

Cappelli: Šibenik je primjer dobrih ulaganja u turističke projekte

Ministar turizma Gari Cappelli u petak je u Šibeniku na sastanku sa županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom i šibenskim

Read More...
Žigman

Potpisan memorandum između HANFA-e i izraelskih regulatora o suradnji u području FinTech inovacija

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Ante Žigman jučer je s predstavnikom izraelskog regulatora svečano

Read More...
dm

dm predao donaciju vrijednu 14.000 kuna Općoj bolnici Varaždin

dm-ovu donaciju OB Varaždin uložit će u nabavu infuzijske pumpe za Odjel za pedijatriju. U četvrtak, 19. rujna dm je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.