HGK: Rast cijena nekretnina privremen, sezonski

In Financije i gospodarstvo
stan u zagrebu

ZAGREB, 2. kolovoza 2017. – Rast cijena nekretnina u Hrvatskoj je privremen i rezultat je povećane sezonske potražnje u Zagrebu i na Jadranu, ocjenjuje Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Prema podacima Burze nekretnina, primijećen je rast cijena nekretnina od otprilike dva posto, što predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović pripisuje sezonskom utjecaju.
“Radi se o standardnom sezonalnom rastu koji svake godine započne u svibnju te se pretpostavlja da će trajati tijekom cijele sezone i to samo u područjima s većim turističkim posjetom, a to su uglavnom priobalje i Zagreb”, kaže Ranilović.
U Komori napominju da, generalno gledajući, cijene nekretnina u Hrvatskoj još uvijek blago padaju, ali samo uzmu li se u obzir ostvarene cijene na godišnjoj razini i na području cijele Hrvatske.

Razlog prosječnom padu cijena je što u većini dijelova Hrvatske, osim na moru i u Zagrebu, nema potražnje za nekretninama, uslijed neravnomjernog raspoređenoga gospodarstva i slabe kupovne moći, kaže Ranilović.
Dodaje da čak ni u Zagrebu cijene ne rastu svugdje već samo u kvartovima koje se smatra dobrom stambenom lokacijom i za koje postoji interes turista, pa se smatraju dobrim ulaganjem.
HGK podsjeća na Eurostatove podatke koji su pokazali kako su, dok se Europsko tržište nekretnina oporavlja, Hrvatska i Italija jedine s padom cijena nekretnina – u Hrvatska za 0,4, a Italiji 0,1 posto. 

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 2016. godine u odnosu na 2015. cijene novih stanova pale su za 3,1 posto (stanovi trgovačkih društava bez POS-a), dok su cijene novih stanova bez obzira na prodavatelja pale za 6,1 posto.
Promet na hrvatskom tržištu nekretnina, bez novih nekretnina, iznosio je 2016. godine približno 3,7 milijardi kuna odnosno 1,07 posto BDP-a, navode iz HGK-a. (H)

You may also read!

Cyber Week Tel Aviv

Hrvatske tvrtke na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti

Više od 500 milijardi eura štete na svjetskoj razini Digitalna ekonomija raste sedam puta brže od ostatka gospodarstva, a do

Read More...
Kurtalj

Novi podrumi za još bolja vina i „Šampeke“

Južne padine Plešivice idealne su za vinogorja na kojima se uzgajaju brojna kvalitetna vina, a mnogi vjeruju kako vinova

Read More...
1-Alen Kajmović i Darko Horvat

Stipendije od 2.800 kuna, dodatne pogodnosti i siguran posao budućim mesarima u Grupi Pivac

Mjesečna stipendija od 2.800 kuna, besplatni udžbenici, naknada za rad na praksi, mogućnost rada za vrijeme školskih praznika, besplatan

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.