HGK: Raste izvoz kozmetičkih proizvoda

hrvatski kozmetički proizvodi

ZAGREB, 3. kolovoza 2017. – Industrija kozmetičkih proizvoda u Hrvatskoj zadnjih godina kontinuirano raste i povećava izvoz, ističu u Zajednici za deterdžente i kozmetiku pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), u povodu priključenja te zajednice europskom udruženju Cosmetics Europe.

U kozmetičkoj industriji u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina bilježi se kontinuirani rast. U razdoblju od 2012. do 2015. godine ukupan prihod porastao je za 79 milijuna kuna.
“Hrvatski kozmetički proizvodi svojom kvalitetom pronašli su mjesto na tržištu i uspješno konkuriraju stranim proizvodima. Izvoz kozmetičkih proizvoda u 2016. je iznosio 10.028 tona i gotovo se udvostručio u odnosu na 2011. kada je iznosio 5.792 tone. Mnogi mali proizvođači proizvode prirodnu kozmetiku temeljenu na prirodnim sirovinama našeg podneblja te su svojom ponudom kvalitetnih proizvoda učvrstili svoj položaj na tržištu”, kaže Marina Biškupec iz Zajednica za deterdžente i kozmetiku pri HGK.
Ta zajednica okuplja 40 proizvođača i veletrgovaca kozmetičkih proizvoda u Hrvatskoj, a ovih dana pridružila se europskom udruženju Cosmetics Europe.

Budući da je Hrvatska dio EU tržišta, a hrvatski kozmetički proizvodi u skladu su s EU-ovom regulativom, članice Zajednice za deterdžente i kozmetiku su i službeno htjele postati dio europskog udruženja kako bi lakše zastupale svoje interese te se ujedno pravovremeno upoznale sa svim novostima vezanima uz zakonsku regulativu koja se priprema za tu granu industrije.
“Članstvo u europskim i međunarodnim organizacijama od velike je važnosti, jer je za uspješno poslovanje neophodno raspolagati sa što više pravovremenih informacija. Upravo to nam omogućuje članstvo u europskim udruženjima koja imaju izravan pristup propisima u pripremi te mogućnost lobiranja pri Europskoj komisiji”. kaže Biškupec.

Prema podacima Cosmetics Europe, europske države vodeći su globalni proizvođač kozmetičkih proizvoda, a slijede SAD i Kina.
Francuska i Njemačka glavni su europski izvoznici, pri čemu njihov izvoz čini više od 55 posto ukupnog izvoza europskih država.
Više od 5.000 tvrtki u Europi bavi se proizvodnjom kozmetike i kozmetičkih proizvoda, od čega su 4.900 male i srednje tvrtke, a njihov broj je u neprekidnom porastu. U proizvodnji je zaposleno 190.000 osoba. (H)

Pročitajte još vijesti!

viroexpo

Otvoren Viroexpo na kojem se predstavlja više od 800 izlagača

Na prostor Visoke škole u Virovitici u petak je otvoren 23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, na

Read More...
wallstreet

Wall Street skočio više od 1 posto, prinosi pali

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica skočile više od 1 posto, što se zahvaljuje jačanju tehnološkog sektora

Read More...
dukat

Neto dobit Dukata 40,3 milijuna kuna

Neto dobit Dukata u 2017. godini iznosila je 40,3 milijuna kuna i bila je 71,9 posto manja nego u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja