HGK traži relaksaciju mjera za tvrtke koje šalju radnike na rad u inozemstvo

In Zaposlenost / plaće
Burilović

Hrvatska gospodarska komora zatražila je od Stožera civilne zaštite da se mjere samoizolacije i testiranja na koronavirus prilagode hrvatskim tvrtkama koje izvoze usluge i šalju radnike na rad u druge zemlje.

„Prema sadašnjoj uputi svi radnici koje hrvatske tvrtke pošalju da obave neki posao u inozemstvu, moraju nakon povratka u domovinu u obaveznu izolaciju na 14 dana. Budući da je za osobe u samoizolaciji propisano da moraju ostati kod svoje kuće tijekom dva tjedna, radnici koji su bili izaslani tih 14 dana ne mogu raditi. Stoga HGK traži od Stožera da nakon povratka radnicima ukine mjeru samoizolacije ili da budu u samoizolaciji na 14 dana, ali svi zajedno i u okviru pogona u kojemu inače rade kako bi mogli nastaviti proizvodnju“, pojasnio je predsjednik HGK Luka Burilović.

Komora je od stožera zatražila i mogućnost da se na koronavirus testiraju i osobe koje su zdrave, kako bi radnici koje tvrtke šalju u inozemstvo imali potvrdu da nisu oboljeli od bolesti COVID-19, ali i mogućnost testiranja nakon povratka u Hrvatsku kako bi se radnicima koji imaju negativne rezultate mogla ukinuti mjera samoizolacije.

Takvu potvrdu traži primjerice Austrija, ali i brojne druge države u koje Hrvati putuju zbog posla, poput pomoraca i radnika na naftnim platformama. Testiranje bi platile tvrtke koje šalju radnike iz Hrvatske ili pak strani poslodavci hrvatskih radnika.

Prilagodbu mjere samoizolacije traže brojne tvrtke, članice Komore, koje se bave prekograničnim pružanjem usluga te obavljaju poslove montaže u trajanju od jednog dana do jednog ili dva tjedna. Radi se o tvrtkama iz proizvodnog drvno-prerađivačkog sektora, elektroindustrije, metaloprerađivačkih radova te sektoru usluga u koji velikim dijelom pripadaju građevinski sektor te poslovi montaže i automatizacije. Sadašnji propis radnike zbog jednog ili dva dana provedena na radu u inozemstvu doslovno izbacuje iz pogona na dva tjedna.

You may also read!

Digitalna transformacija HGK mora biti primjer drugim institucijama

Digitalna transformacija HGK mora biti primjer drugim institucijama

„Ako je itko prije ove krize bio skeptičan o tome koliko je važna digitalizacija, ovi posljednji mjeseci sigurno su

Read More...
shop

U travnju veliki pad maloprodajnoga prometa EU27

Prema podacima statističkog ureda Eurostat, u travnju 2020. godine maloprodajni je promet EU27 (obuhvaća poduzetnike kojima je pretežita djelatnost

Read More...
podravka

Podravki čak 14 odličja Superior Taste Award

Zvijezde među nagrađenima su Lino Lada Gold i Žito heljdin kruh s orasima s 3 STA zvjezdice i kristalnom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.