HOK podupire Vladu i istarske ribare

ribari

Hrvatska obrtnička komora (HOK) podupire istarske ribare u nastojanju da zadrže dosadašnja razinu prava ribarenja uz granicu sa Slovenijom, kao i Vladina nastojanja i politiku rješavanja graničnog spora sa Slovenijom, rečeno je u petak na konferenciji za novinare u sklopu 22. Susreta ribara HOK-a koji je u petak počeo u Rapcu.

Ceh ribara daje neupitnu potporu istarskim ribarima u nastojanjima da zadrže dosadašnja prava i mogućnosti ribarenja u graničnom području sa Slovenijom te ujedno podržava službenu Vladinu politiku koja teži pronalasku rješenja o razgraničenju na obostrano zadovoljstvo, rekao je predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a Maro Oberan.

Istaknuo je i zahtjev za donošenje pravilnika za ribarska plovila u okviru Pomorskog zakonika, te redefiniranje statusa broda i brodice.

Bitnim drži izgradnju i obnovu iskrcajnih mjesta i ribarskih luka.

“Konačnim definiranjem iskrcajnih mjesta riješio bi se iznimno velik problem iskrcaja ribe, naročito ljeti kada su turistička plovila, nerazumijevanje lučkih uprava i lokalnih vlasti prepreka nesmetanom iskrcaju ulova”, rekao je Oberan.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković poručila je kako je Istra ostala uskraćena za dozvole za mali ribolov napomenuvši pritom da su kriteriji za dobivanje tih dozvola dobri i da ih, prema njenom mišljenju, ne bi trebalo mijenjati. Ona je, između ostalog, kazala i da do kraja godine Ministarstvo očekuje derogaciju Europske komisije za plivarice i potegače.

“Neke druge derogacije ćemo dobiti teže, ali Ministarstvo neće odustati i intenzivirat će napore da dobijemo ono što naši ribari smatraju potrebnim”, rekla je Vučković.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura kazao je da sadašnji način zaštite, odnosno prostorno-vremenska regulacija izlova sitne plave ribe daje dobre rezultate, barem što se tiče srdele.

“Slijedi borba s Europskom komisijom koju moramo uvjeriti da su ovo specifični uvjeti i da je način na koji ona želi uvesti kvote puno lošiji za resurse nego naše mjere upravljanja”, rekao je Mišura.

Podsjetio je da je do 20. listopada otvoren zadnji natječaj za trajnu obustavu ribolova (scraping).

Osvrnuo se i na probleme u akvakulturi, rekavši da bi školjkari možda i uspjeli povećati proizvodnju na pet tisuća tona godišnje, kao što je bilo predviđeno, da nije bilo velikih šteta koje su im u proizvodnji nanijele orade.

“Nećemo stati dok svi zahtjevi ribara ne budu ispunjeni”, kazao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. Napomenuo je da je HOK osigurao ribarima dodatan popust na plavi dizel.

Na manjak radne snage u ribarstvu upozorio je Robert Momić, predsjednik istarskog Ceha ribara koji je istaknuo kako ni ribarska infrastruktura, odnosno iskrcajna mjesta i ribarske luke nisu na razini na kojoj bi trebale biti. (H)

Pročitajte još vijesti!

Designer Outleta Croatia

Svečano otvoren Designer Outlet Croatia

U četvrtak, 21. lipnja, svečanim presijecanjem ružičaste vrpce, proslavljeno je nestrpljivo iščekivano otvorenje novog premium outleta u Hrvatskoj, Designer

Read More...
dow

Na Wall Streetu Dow Jones pao, S&P 500 porastao

Na Wall Streetu je u srijedu u opreznom trgovanju Dow Jones indeks oslabio četvrti dan zaredom, dok je S&P

Read More...
lova

Zagrebačka plaća za ožujak 7.302 kune

Prosječna neto plaća u Zagrebu za ožujak iznosila je 7.302 kune i bila je nominalno 4,9 posto veća nego

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake