Hong Kong potvrdio tehničku recesiju, prvu od globalne financijske krize

In Vijesti iz svijeta
hongkong

Hong Kong potvrdio je u petak da je njegovo gospodarstvo u trećem kvartalu završilo u recesiji, prvoj u posljednjih 10 godina, zbog eskalacije protuvladinih prosvjeda i američko-kineskog trgovinskog rata.

Gospodarstvo je u razdoblju od srpnja do rujna zabilježilo sezonski prilagođeni pad aktivnosti od 3,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazali su revidirani podaci tamošnje vlade, u skladu s preliminarnom procjenom.

Time je bruto domaći proizvod (BDP) smanjen drugi kvartal zaredom, što znači da je gospodarstvo u tehničkoj recesiji koja se obično definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti na kvartalnoj razini.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine hongkonški BDP je smanjen je za 2,9 posto, također u skladu s preliminarnom procjenom. To je najslabiji rezultat od globalne financijske krize prije 10-ak godina.

Višemjesečni sukobi policije i prosvjednika gurnuli su to financijsko i trgovinsko središte u najtežu krizu od 1997. godine kada se vratilo u sastav Kine po završetku britanske vladavine.

Turisti otkazuju rezervacije, malotrgovce pritišće oštar pad prometa a padaju i cijene na tržištu dionica, pojačavajući pritisak na grad, koji već osjeća negativne posljedice usporavanja kineskog gospodarstva i otegnutog američko-kineskog trgovinskog sukoba. (H)

You may also read!

Poduzetnicima dodijeljeno 54 milijuna kuna u sklopu poziva IKT – faza II

Poduzetnicima dodijeljeno 54 milijuna kuna u sklopu poziva IKT – faza II

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelio je danas 168 Odluka o financiranju u sklopu Poziva „Poboljšanje konkurentnosti

Read More...
igre

Više od 50% prodaje igračaka odvija se u studenom i prosincu

Rezultati poslovanja poduzetnika u djelatnosti trgovine na malo igrama i igračkama u razdoblju od 2008. do 2018. godine. Više od

Read More...
Pevec

Isplata božićnice za sve Pevecove zaposlenike

Pevec, prvi hrvatski trgovački lanac, nakon jedne od najuspješnijih godina svojim će zaposlenicima osim već isplaćenih regresa i uskrsnice,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.