Horvat: EU fondovi su akcelerator rasta

In Financije i gospodarstvo
horvat

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je u Krapinsko-zagorskoj županiji posjetio četiri tvrtke čiji proizvodi završavaju većinom u izvozu, te ocijenio da su EU fondovi ubrzali njihov razvoj.

“Danas smo u Krapinsko-zagorskoj županiji u četiri respektabilne firme koje su dio hrvatske industrije, izvoza i novoga hrvatskog inovacijskog sustava i u kojima strukturni fondovi Europske unije nisu nešto što ih održava na životu, već su akcelerator gospodarskog rasta”, rekao je Horvat nakon što je posjetio tvrtku Alati Stuhne u mjestu Valentinovi kraj Pregrade.

Nakon toga je obišao tvrtku Staklorez Burić, Krklec Metal i Stražaplastika.

Naglasio je da će tvrtke moći obučavati radnike preko strukturnih fondova, jer će već od iduće godine na raspolaganju biti 250 milijuna kuna za nove stipendije za plaćanje mentora i za nadoknadu troškova repromaterijala koji će se utrošiti kod obuke novog zaposlenika.

Horvat je istaknuo i da je u Hrvatskoj još uvijek prevelika razlika između neto i “bruto 2” plaće te da Vlada radi na smanjenju te razlike, što je bitno i za zaustavljanje iseljavanja. Dodao je da se već vide rezultati takvog pristupa.

“Činjenica je da je njemački Zavod za statistiku krajem prošle godine objavio podatak da je u 2018. i 2017. na tržištu rada bilo registrirano gotovo 102 tisuće Hrvata, ali isto tako gotovo 46 tisuće Hrvata vratilo se u Hrvatsku. Dakle, taj reverzibilni proces se događa”, zaključio je Horvat.

Horvat je komentirao i i pojest kineske delegacije 3. maju. Podsjetio je da je prvi dio delegacije bio u Puli, a žele vidjeti i Brodarski institut.

„Ja ću danas na kraju dana s kolegama sjesti za stol i napraviti rezime onog posjeta prije mjesec dana i ovog, vidjet ćemo koji su njihovi afiniteti i izaći pred javnost i sa svime time je upoznati“, najavio je Horvat koji je komentirao i potencijalni pojedinačni interes za dva brodogradilišta.

„Da bismo mi posebno mogli razmatrati 3. maj, a posebno Uljanik, moraju se i unutar kompanije dogoditi neke strukturne promjene i neke odluke na razini skupština i nadzornih odbora. Hoće li se one dogoditi i hoće li se kroz ovaj stečajni postupak stvoriti pretpostavke da se lakše i brže dogodi reanimacija onog zdravog tkiva i u Puli i u Rijeci, ja sam siguran da je ovo pravi put“, kazao je ministar gospodarstva.

Rekao je i da su državna jamstva dugovi kompanije.

„Jednoga dana, ako se neke stvari budu događale mimo stečaja, to će biti dug tih kompanija prema državi. Dogodi li se i u 3. maju stečaj, situacija će biti potpuno drugačija i u tom trenutku stvaraju se pretpostavke da 3. maj i Uljanik krenu od nule, ako za to bude perspektive“, rekao je Horvat. (H)

You may also read!

capelli

Cappelli: Šibenik je primjer dobrih ulaganja u turističke projekte

Ministar turizma Gari Cappelli u petak je u Šibeniku na sastanku sa županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom i šibenskim

Read More...
Žigman

Potpisan memorandum između HANFA-e i izraelskih regulatora o suradnji u području FinTech inovacija

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Ante Žigman jučer je s predstavnikom izraelskog regulatora svečano

Read More...
dm

dm predao donaciju vrijednu 14.000 kuna Općoj bolnici Varaždin

dm-ovu donaciju OB Varaždin uložit će u nabavu infuzijske pumpe za Odjel za pedijatriju. U četvrtak, 19. rujna dm je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.