Horvat: Hrvatska treba investicije poput FACC-ove

In Financije i gospodarstvo
horvat

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je u srijedu izjavio kako hrvatsko gospodarstvo treba investicije poput one kompanije FACC AG iz područja zrakoplovne industrije u tvornicu za proizvodnju dijelova za avione u okolici Zagreba.

Sigurno je riječ o investiciji kakvu hrvatsko gospodarstvo treba, iako se ne radi o strateškoj investiciji, rekao je Horvat odgovarajući na pitanja novinara na marginama predstavljanja novog poziva Europskog socijalnog fonda za dostavu projektnih prijedloga “Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I”.

U Hrvatskoj će se proizvoditi dijelovi koji će se ugrađivati u najpoznatije svjetske zrakoplove i avionske motore: Airbus, Boeing, Bombardier, Rolls-Royce, objavio je u srijedu Večernji list, navodeći da austrijska aeronautička tvrtka FACC u poduzetničkoj zoni Jakovlje počinje graditi tvornicu za proizvodnju unutarnjih dijelova za avione.

“Ne sjedimo skrštenih ruku i ne čekamo da nam se pojave u Hrvatsku bilo kakve investicije. I ova investicija koja dolazi u Hrvatsku, u zagrebačko okruženje, je jedna od takvih poželjnih investicija”, rekao je Horvat.

Prva faza ulaganja FACC-a od otprilike 35 milijuna eura u konačnoj perspektivi otvorit će otprilike 400 kvalitetnih radnih mjesta, najavio je on.

Kazao je i kako je ta investicija mogla biti u Hrvatskoj realizirana pred otprilike šest mjeseci, no da u Vladi i Ministarstvu nisu htjeli pretjerano o time govoriti, jer je u međuvremenu došlo do promjene vlasničke strukture. Naime, kako je pojasnio, austrijski FACC koji je vodio pregovore o kupnji zemljišta i rješavanju imovinsko-pravnih problema, u međuvremenu je kupila jedna kineska kompanija.

Najavio je da će danas s premijerom Plenkovićem analizirati investiciju, napominjući kako je ona trenutno potpuno neupitna i kako su i Austrijanci i Kinezi sigurni da žele investirati u Hrvatskoj.

“Zemljište je već kupljeno i u ovom trenutku je faza ishođenja svih potrebnih dozvola”, rekao je ministar. (H)

You may also read!

capelli

Cappelli: Šibenik je primjer dobrih ulaganja u turističke projekte

Ministar turizma Gari Cappelli u petak je u Šibeniku na sastanku sa županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom i šibenskim

Read More...
Žigman

Potpisan memorandum između HANFA-e i izraelskih regulatora o suradnji u području FinTech inovacija

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), Ante Žigman jučer je s predstavnikom izraelskog regulatora svečano

Read More...
dm

dm predao donaciju vrijednu 14.000 kuna Općoj bolnici Varaždin

dm-ovu donaciju OB Varaždin uložit će u nabavu infuzijske pumpe za Odjel za pedijatriju. U četvrtak, 19. rujna dm je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.