Horvat: Jačati međuresornu suradnju svih dionika politike zaštite potrošača

In Potrošači
horvat

Ministar gospodarstva Darko Horvat poručio je u petak, prilikom bilateralnog sastanka s europskim povjerenikom za pravosuđe Didierom Reyndersom, da će se za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a jačati međuresorna suradnja svih dionika politike zaštite potrošača.

“Vjerujem da dijelimo uvjerenje kako je konkurentno unutarnje tržište temeljno jamstvo novih prilika za stvaralački potencijal europskih poduzetnika te dobrobiti potrošača. U tom smislu, za vrijeme predsjedanja jačat ćemo međuresornu suradnju svih dionika politike zaštite potrošača“, prenosi se izjava ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata u objavi na internetskim stranicama Ministarstva.

Horvat ističe da je nastavak rada na pitanjima zaštite potrošača jedan od temeljnih zadataka u okviru hrvatskog prioriteta Europe koja se razvija, a sve s ciljem podizanja svijesti građana o pravima koja imaju kao potrošači, kao i načinima njihova ostvarenja.

Kaže kako će u tu svrhu hrvatsko predsjedništvo organizirati niz događaja s ciljem poticanja međusobne suradnje tijela nadležnih za potrošačku politiku i primjenu potrošačkog zakonodavstva.

Vezano uz planirane zakonodavne aktivnosti u okviru Vijeća Europske unije, Horvat naglašava kako će hrvatsko predsjedništvo nastaviti raditi na zakonodavstvu koje se odnosi na zaštitu kolektivnih interesa potrošača (udružne tužbe).

Povjerenik Reynders rekao je kako će Komisija poduprijeti sve navedene aktivnosti, dodajući kako je dobro da se uključuju različiti dionici u problematiku zaštite potrošača, čiji je utjecaj vidljiv u raznim politikama, poput digitalizacije gospodarstva i umjetne inteligencije.

Glavni događaj vezan uz politiku zaštite potrošača bit će neformalni ministarski dijalog „Future 5.0 Agenda“, koji će se održati 26. i 27. ožujka 2020. u Zagrebu ,najavljuju iz Ministarstva, napominjući da će tom sastanku prethoditi i dvodnevni godišnji sastanak Mreže Europskih potrošačkih centara pod nazivom “ECC – Net Cooperation Day”, čije održavanje je planirano za 24. i 25. ožujka.

Također, 25. ožujka u Zagrebu je predviđeno i održavanje sastanka CPN mreže – Consumer Protection Network, dok će se Europski dan potrošača održati 18. lipnja ove godine, isto u Zagrebu, dodaje se.

Iz Ministarstva poručuju da je prioritet svakog od spomenutih događanja intenzivnije uključivanje mladih u provedbu politike zaštite potrošača. Kroz uključivanje akademske zajednice i studenata u provedbu projekta informiranja i edukacije potrošača želi se podignuti svijest i educirati mlade o potrošačkoj politici, kako bi učinkovitije upravljali rizicima, stoji u objavi. (H)

You may also read!

hrv

Hrvatska u New Yorku među najtraženijim turističkim destinacijama

Hrvatska turistička zajednica (HTZ), koja sudjeluje na sajmu turizma New York Times Travel Show u New Yorku od 24.

Read More...
cikloturizam

Eurostat: broj noćenja turista u EU i Hrvatskoj porastao u 2019.

Ukupni broj turističkih noćenja u Europskoj uniji ponovo je porastao u 2019. a Hrvatska je zadržala poziciju među zemljama

Read More...
wall

Svjetske burze pale s rekordnih razina zbog koronavirusa

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna skliznule s rekordnih razina jer se ulagači plaše negativnih posljedica širenja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.