Horvat: U borbi za bolje gospodarstvo u središtu interesa trebaju biti poduzetnici

In Sajmovi i izložbe
1-Gospodarski-zbor

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat otvorio je u četvrtak u Krapini 26. međunarodni sajam gospodarstva “Zagorski gospodarski zbor” te je tom prigodom među ostalim poručio da u borbi za bolje gospodarstvo u središtu interesa ne mogu biti samo problemi kakav je Uljanik, nego i poduzetnici te kako im pomoći u daljnjem razvoju.

Ministar Horvat podsjetio je da je hrvatski BDP u drugom tromjesečju porastao za 2,9 posto na godišnjoj razini, da Hrvatska bilježi smanjenje javnog duga te da su Vlada i Ministarstvo gospodarstva povukli mnoge poteze za privlačenje investicija i očuvanje zapošljavanja.

“Učinjeno je puno, ali sve to još nije dovoljno za jačanje gospodarstva, kako u ovoj županiji, tako i u cijeloj državi. Zbog toga u središtu našeg interesa ne smije samo biti problematika kakvu danas imamo i s kakvom se borimo, nazovimo ju Uljanik, već naglasak želimo staviti na naše poduzetnike i načine kako im pomoći i olakšati u daljnjem razvoju i otvaranju novih, prvenstveno kvalitetnih radnih mjesta”, rekao je Horvat otvarajući “Zagorski gospodarski zbor” na kojem se do 8. rujna predstavlja 270 izlagača.

Ministar je istaknuo i potporu gospodarstvu i poduzetništvu kroz EU fondove, navodeći da je od više od 2000 projekata vrijednih 3,3 milijarde kuna u Krapinsko-zagorskoj županiji riječ o 79 projekata vrijednih više od 102 milijuna kuna.

Poručio je da će učiniti sve da se u sljedećemu financijskom razdoblju poduzetnicima osiguraju još bolji pozivi s još više raspoloživih financijskih sredstava.

“Napredak je postupan i kontinuiran, procesi su složeni i dugotrajni, ali ova Vlada je snažno usredotočena na provođenje reformi u svim sektorima kako bi stvorila sigurno i pozitivno poduzetničko okruženje, pretpostavke za stabilan rast i snažno gospodarstvo, otporno na ovakve kakve danas imamo prilike vidjeti, ali i buduće gospodarske izazove”, rekao je.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar zahvalio je poduzetnicima i obrtnicima te poručio da su oni s 11,75 milijarda kuna prihoda, 750 milijuna kuna dobiti, pokrivenosti uvoza izvozom od 170 posto, povećanjem izvoza u prošloj godini za 35,2 posto, a posebice otvaranjem 4317 novih radnih mjesta od veljače 2014. omogućili i mnoge projekte u Krapinsko-zagorskoj županiji.

“Počelo je za ekonomske krize 2009., 2010. kada su naši gospodarstvenici i obrtnici odmah reagirali i sačuvali većinu radnih mjesta i ulagali u tehnologije. Županija im uzvraća subvencijama, odličnom suradnjom s komorama, ali i ulaganjem u prometnu infrastrukturu koja je važna za gospodarstvo i, nama izrazito bitan, turizam”, rekao je Kolar.

Na gospodarskom sajmu u Krapini ove se godine predstavlja 270 izlagača u organizaciji Krapinsko-zagorske županije, Grada Krapine, HGK Županijske komore Krapine i Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije. Županija partner je Vukovarsko-srijemska županija iz koje dolazi 19 izlagača, a zemlja partner Republika Austrija s osam sudionika.

Taj se međunarodni gospodarski sajam tradicionalno održava u sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini. (H)

You may also read!

Tematska

Tematska inovacijska vijeća započela s radom

Uz izvrstan odaziv i pod predsjedanjem državnog tajnika Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i predsjednika Inovacijskog vijeća za industriju

Read More...
turizam

Poslodavci u turizmu podržavaju zapošljavanje umirovljenika

Hrvatska udruga turizma (HUT) podržava omogućavanje rada umirovljenicima do četiri sata dnevno uz zadržavanje isplate pune mirovine i ocjenjuje

Read More...
hgk-zgrada

Povoljna fiskalna kretanja u trećem kvartalu prošle godine

Prema podacima Eurostata, u trećem kvartalu prošle godine nastavljena su pozitivna kretanja deficita i duga opće države zemalja članica

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.