HPB najavljuje rezervacije između 95 i 105 milijuna kuna

In Bankarstvo
hpb

Hrvatska poštanska banka (HPB) izvijestila je u utorak da očekuje priznavanje materijalno značajnih rezerviranja, koje će prema preliminarnim izračunima iznositi između 95 i 105 milijuna kuna, te će imati materijalno značajan utjecaj na rezultate četvrtog tromjesečja 2019. godine.

“HPB obavještava investicijsku javnost da očekuje priznavanje materijalno značajnih rezerviranja za kreditne gubitke i obveze po sudskim sporovima koji će utjecati na financijski rezultat četvrtog tromjesečja 2019. godine. Ukupni iznos tih rezerviranja će prema preliminarnim izračunima iznositi između 95 i 105 milijuna kuna za četvrto tromjesečje 2019”, stoji u objavi HPB-a.

Kako se navodi, spomenuti iznos rezerviranja se najvećim dijelom odnosi na formiranje rezerviranja za obveze po sudskim sporovima sukladno podzakonskim aktima Hrvatske narodne banke (HNB) koji propisuju tretman ovih rezerviranja i Međunarodnom računovodstvenom standardu 37 “Rezerviranja, nepredvidive obveze i nepredvidiva imovina”, a prema procijenjenoj vjerojatnosti gubitka sporova i odljevu po istima.

Preostali iznos rezerviranja odnosi se na kreditne gubitke priznate sukladno Međunarodnom standardu financijskog izvještavanja 9 “Financijski instrumenti”, kažu u HPB-u.

“Unatoč prethodno spomenutim gubicima, rezultat u 2019. godini će i dalje biti profitabilan, sa značajnim poboljšanjem operativnih prihoda i operativne dobiti u odnosu na 2018. godinu, te rastućim tržišnim udjelom”, poručuju iz HPB-a.

Kažu i da iskazana rezerviranja neće imati utjecaja na kapitaliziranost banke. (H)

You may also read!

maric

Marić: NPOO važan za povećanje potencijalne stope rasta hrvatskog gospodarstva

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić istaknuo je u četvrtak da je implementacija Nacionalnog plana oporavka i otpornosti

Read More...
Eurostat

Hrvatska s najvećim padom prometa u maloprodaji u EU u ožujku – Eurostat

Hrvatska je u ožujku bilježila najveći pad prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini među zemljama EU-a dok je na

Read More...
hrana

Cijene hrane u travnju na najvišoj razini u gotovo sedam godina

Cijene hrane u svijetu porasle su u travnju na najvišu razinu od svibnja 2014. godine, potaknute poskupljenjem šećera, objavila

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.