HPB najavljuje rezervacije između 95 i 105 milijuna kuna

In Bankarstvo
hpb

Hrvatska poštanska banka (HPB) izvijestila je u utorak da očekuje priznavanje materijalno značajnih rezerviranja, koje će prema preliminarnim izračunima iznositi između 95 i 105 milijuna kuna, te će imati materijalno značajan utjecaj na rezultate četvrtog tromjesečja 2019. godine.

“HPB obavještava investicijsku javnost da očekuje priznavanje materijalno značajnih rezerviranja za kreditne gubitke i obveze po sudskim sporovima koji će utjecati na financijski rezultat četvrtog tromjesečja 2019. godine. Ukupni iznos tih rezerviranja će prema preliminarnim izračunima iznositi između 95 i 105 milijuna kuna za četvrto tromjesečje 2019”, stoji u objavi HPB-a.

Kako se navodi, spomenuti iznos rezerviranja se najvećim dijelom odnosi na formiranje rezerviranja za obveze po sudskim sporovima sukladno podzakonskim aktima Hrvatske narodne banke (HNB) koji propisuju tretman ovih rezerviranja i Međunarodnom računovodstvenom standardu 37 “Rezerviranja, nepredvidive obveze i nepredvidiva imovina”, a prema procijenjenoj vjerojatnosti gubitka sporova i odljevu po istima.

Preostali iznos rezerviranja odnosi se na kreditne gubitke priznate sukladno Međunarodnom standardu financijskog izvještavanja 9 “Financijski instrumenti”, kažu u HPB-u.

“Unatoč prethodno spomenutim gubicima, rezultat u 2019. godini će i dalje biti profitabilan, sa značajnim poboljšanjem operativnih prihoda i operativne dobiti u odnosu na 2018. godinu, te rastućim tržišnim udjelom”, poručuju iz HPB-a.

Kažu i da iskazana rezerviranja neće imati utjecaja na kapitaliziranost banke. (H)

You may also read!

wall

Nada u nove poticajne mjere podržava rast svjetskih burzi

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna znatno porasle, što se zahvaljuje nadi u nove poticajne mjere u

Read More...
Damir Zoric

Za glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca izabran je dr.sc. Damir Zorić

Na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca za novog glavnog direktora Udruge, izabran je dr.sc. Damir Zorić, dosadašnji vršitelj

Read More...
nafta

Cijene nafte kliznule ispod 45 dolara zbog zabrinutosti za potražnju

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 45 dolara zbog opetovanog skoka broja zaraženih koronavirusom koji

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.