HPB u 2018. ostvarila neto dobit 150,2 milijuna kuna

In Bankarstvo
hpb

HPB je ostvarila rekordnu bruto dobit i napredak u svim ključnim segmentima poslovanja te stvorila temelj za dugoročni, održiv rast.

● neto dobit 150,2 milijuna kuna, rekordna bruto dobit 183,2 milijuna kuna
● operativni rezultat 302,4 milijuna kuna
● rast kredita poduzetnicima 20,6%, stanovništvu 13,4%
● ukupni depoziti porasli za 1,16 milijardi kuna
● imovina, u skladu s kapitalnim mogućnostima, porasla na 21,3 milijarde kuna
● HPB 6. banka po veličini u RH
● kapital premašio 2 milijarde kuna
● ubrzano pripajanje Jadranske banke; 40.000 novih klijenata
● HPB se transformira u modernu banku spremnu za brzo, jednostavno i jeftinije bankarstvo

Rekordna bruto dobit, tržišni rast i napredak u svim ključnim segmentima poslovanja, kupnja Jadranske banke i transformacija u novi HPB spreman za dugoročni održiv rast obilježili su 2018. u najvećoj banci u hrvatskom vlasništvu. HPB se razvija u modernu banku koja će klijentima ponudili brže, jednostavnije i jeftinije bankarstvo i ispuniti svoju misiju stvaranja uvjeta za bolji život u Hrvatskoj.

BRUTO I NETO DOBIT: Banka je ostvarila neto dobit od 150,2 milijuna kuna i najvišu bruto dobit od osnivanja u iznosu 183,2 milijuna kuna.

OPERATIVNI REZULTAT: Operativna dobit iznosi 302,4 milijuna kuna što je za 70 milijuna ili 18,8% manje u odnosu na 2017., najviše pod utjecajem velikog pada aktivnih kamatnih stopa i velikih viškova likvidnosti te zbog troškova vezanih uz pripajanje Jadranske banke i druge strateške projekte pokrenute s ciljem jačanja tržišnog položaja HPB Grupe. Neto kamatni prihod manji je za 3,1%, a neto prihod od provizija i naknada na istoj razini kao 2017. Operativni troškovi su u blagom porastu (+3,1%),

u skladu s projektima i inicijativama od kojih su mnoge regulatorno uvjetovane. Kroz optimizaciju procesa i drugih troškova tijekom 2019. umanjit će se pritisci projekata na operativnu dobit.

REZERVIRANJA: Značajno su niži troškovi rezerviranja (66,9% ili 240,7 milijuna kuna) nego u 2017., prvenstveno kao rezultat bolje naplate, boljeg upravljanja kreditnim rizikom i dobre pokrivenosti djelomično nadoknadivih plasmana (NPL).

RAST DEPOZITA I KREDITA: Depoziti su u 2018. porasli za 1,16 milijardi kuna ili 8,5% što je odraz stabilne baze klijenata i njihova povjerenja. U strateškim segmentima – stanovništvu i malom poduzetništvu ostvaren je rast kredita od 13,4% odnosno 20,6% uz istodobno razduživanje državnih institucija.

KAPITAL: Kapital je krajem 2018. premašio 2 milijarde kuna, uz povećanje od 5%, najviše zahvaljujući neto dobiti Banke.

DIGITALNO BANKARSTVO: HPB danas ima više od 153 tisuće korisnika elektroničkog bankarstva. U želji da budemo još dostupniji klijentima, kontinuirano unapređujemo ePoslovnicu koja je jedinstvena po pristupu putem mobilnog bankarstva i funkcionalnostima. Prvi smo u Hrvatskoj razvili uslugu eGotovina za podizanje gotovine na bankomatu bez kartice i slanje koda drugim osobama. Poslovnim subjektima omogućili smo online otvaranje računa i predaju zahtjeva za kredit. Uz razvoj digitalnih kanala, suradnjom s Hrvatskom poštom povećavamo prisutnost u najudaljenijim mjestima u zemlji.

PRIPAJANJE JADRANSKE BANKE: Najznačajniji događaj u 2018. je kupnja Jadranske banke koju će HPB pripojiti do 1. travnja 2019. i bazu klijenata proširiti za oko 40.000. Ovom akvizicijom HPB jača prisutnost u srednjoj Dalmaciji gdje otvaramo veliki Regionalni centar Šibenik za podršku klijentima u Šibensko-kninskoj županiji.

Domagoj Karadjole, član Uprave HPB-a komentira 2018.: Imali smo odličnu godinu
Hrvatska poštanska banka je imala jako dobru godinu, ostvarili smo rekordnu bruto dobit u 2018., rast neto dobiti, povećali kreditiranje građana i poduzetnika, kupili smo i uskoro pripajamo Jadransku banku. Pokrenuli smo program transformacije u modernu banku s ciljem pružanja bržeg, jednostavnijeg i jeftinijeg bankarstva. Naša je misija stvaranje boljih uvjeta za život i poslovanje.

PLANOVI: HPB nastavlja ispunjavati misiju stvaranja uvjeta za bolji život u Hrvatskoj što pokazujemo programom izgradnje vodeće banke za poduzetnike i financiranjem velikih i EU projekata za gospodarstvo i lokalnu zajednicu. U 2019. planiramo veliki iskorak u poslovanju s gospodarstvom.

Antonija Zorić, izvršna direktorica Sektora poslovanja s malim i srednjim poduzećima: Ciljamo biti vodeća banka za SME
Predani smo cilju da postanemo vodeća banka za mala i srednja poduzeća i spremni napraviti veliki iskorak u poslovanju s poduzetnicima. Krediti SME-u su porasli 20,6%, premašili smo volumen od dvije milijarde kuna, a HPB se profilirala kao partner koji podržava sve poduzetnike s tržišnom perspektivom. Fokus je na inovacije i gransku specijalizaciju, snažno podupiremo poslovanje s izvoznicima, IT sektorom i pružanje usluga u turizmu, potičemo stvaranje novih poduzeća i tražimo rješenja za financiranje onih kojima nedostaju adekvatni kolaterali. U 2019. uvodimo Poduzetničke centre za mikro i male poduzetnike, a u malim mjestima dostupni smo kroz urede Hrvatske pošte. Digitalnim bankarstvom nudimo poduzetnicima sve više mogućnosti što njihovo poslovanje čini bržim i jeftinijim, u regionalnim centrima za klijente provodimo financijsku edukaciju, a s EBRD-om organiziramo radionice za poduzetnice koje su za nas jedna od prioritetnih skupina klijenata.

Marina Puljiz, izvršna direktorica Sektora poslovanja s velikim poduzećima i javnim sektorom: Sufinanciramo EU projekte i razmatramo 20 velikih projekata
Krajem 2018. Sektor je dosegao volumen plasmana od pet milijardi kuna i nastavljamo povećavati broj klijenata u gospodarstvu, posebno u lokalnoj zajednici. Stvorili smo pretpostavke za podršku njihovom snažnijem razvoju korištenjem EU fondova i financiranjem velikih projekata. HPB planira postati jedna od vodećih banaka u sufinanciranju i predfinanciranju projekata iz ESIF fondova za što je zainteresiran veliki broj jedinica lokalne samouprave i javnih ustanova. Posebno su brojni upiti za osiguranje likvidnosti do refundacije sredstava iz ESIF-a gdje HPB vidi svoju značajnu ulogu i priliku za nastavak odlične suradnje za razvoj lokalne zajednice. U segmentu financiranja projekata trenutno razmatramo 20-ak velikih projekata u energetici, infrastrukturi, stanogradnji i turizmu.

You may also read!

Wall

Nada u oporavak gospodarstva potiče Wall Street

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i u srijedu, treći dan zaredom, jer su ulagači optimistični zbog popuštanja

Read More...
pravilna_prehrana_vjezbanje

Nova pravila o informiranju potrošača o nezapakiranoj hrani

Ministarstvo poljoprivrede je u srijedu na svojim internetskim stranicama objavilo da je s ciljem bolje zaštite i informiranosti potrošača

Read More...
olival

Tko bolje zna kako njegovati kožu i postići zdravu preplanulost od žena s Mediterana?

Tradicionalna njega kojoj mediteranske žene duguju svilenkastu preplanulu put, sad je ulovljena u bočici Olival SUPER Maslina ulja za

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.