HPB u 2018. ostvarila neto dobit 150,2 milijuna kuna

In Bankarstvo
hpb

HPB je ostvarila rekordnu bruto dobit i napredak u svim ključnim segmentima poslovanja te stvorila temelj za dugoročni, održiv rast.

● neto dobit 150,2 milijuna kuna, rekordna bruto dobit 183,2 milijuna kuna
● operativni rezultat 302,4 milijuna kuna
● rast kredita poduzetnicima 20,6%, stanovništvu 13,4%
● ukupni depoziti porasli za 1,16 milijardi kuna
● imovina, u skladu s kapitalnim mogućnostima, porasla na 21,3 milijarde kuna
● HPB 6. banka po veličini u RH
● kapital premašio 2 milijarde kuna
● ubrzano pripajanje Jadranske banke; 40.000 novih klijenata
● HPB se transformira u modernu banku spremnu za brzo, jednostavno i jeftinije bankarstvo

Rekordna bruto dobit, tržišni rast i napredak u svim ključnim segmentima poslovanja, kupnja Jadranske banke i transformacija u novi HPB spreman za dugoročni održiv rast obilježili su 2018. u najvećoj banci u hrvatskom vlasništvu. HPB se razvija u modernu banku koja će klijentima ponudili brže, jednostavnije i jeftinije bankarstvo i ispuniti svoju misiju stvaranja uvjeta za bolji život u Hrvatskoj.

BRUTO I NETO DOBIT: Banka je ostvarila neto dobit od 150,2 milijuna kuna i najvišu bruto dobit od osnivanja u iznosu 183,2 milijuna kuna.

OPERATIVNI REZULTAT: Operativna dobit iznosi 302,4 milijuna kuna što je za 70 milijuna ili 18,8% manje u odnosu na 2017., najviše pod utjecajem velikog pada aktivnih kamatnih stopa i velikih viškova likvidnosti te zbog troškova vezanih uz pripajanje Jadranske banke i druge strateške projekte pokrenute s ciljem jačanja tržišnog položaja HPB Grupe. Neto kamatni prihod manji je za 3,1%, a neto prihod od provizija i naknada na istoj razini kao 2017. Operativni troškovi su u blagom porastu (+3,1%),

u skladu s projektima i inicijativama od kojih su mnoge regulatorno uvjetovane. Kroz optimizaciju procesa i drugih troškova tijekom 2019. umanjit će se pritisci projekata na operativnu dobit.

REZERVIRANJA: Značajno su niži troškovi rezerviranja (66,9% ili 240,7 milijuna kuna) nego u 2017., prvenstveno kao rezultat bolje naplate, boljeg upravljanja kreditnim rizikom i dobre pokrivenosti djelomično nadoknadivih plasmana (NPL).

RAST DEPOZITA I KREDITA: Depoziti su u 2018. porasli za 1,16 milijardi kuna ili 8,5% što je odraz stabilne baze klijenata i njihova povjerenja. U strateškim segmentima – stanovništvu i malom poduzetništvu ostvaren je rast kredita od 13,4% odnosno 20,6% uz istodobno razduživanje državnih institucija.

KAPITAL: Kapital je krajem 2018. premašio 2 milijarde kuna, uz povećanje od 5%, najviše zahvaljujući neto dobiti Banke.

DIGITALNO BANKARSTVO: HPB danas ima više od 153 tisuće korisnika elektroničkog bankarstva. U želji da budemo još dostupniji klijentima, kontinuirano unapređujemo ePoslovnicu koja je jedinstvena po pristupu putem mobilnog bankarstva i funkcionalnostima. Prvi smo u Hrvatskoj razvili uslugu eGotovina za podizanje gotovine na bankomatu bez kartice i slanje koda drugim osobama. Poslovnim subjektima omogućili smo online otvaranje računa i predaju zahtjeva za kredit. Uz razvoj digitalnih kanala, suradnjom s Hrvatskom poštom povećavamo prisutnost u najudaljenijim mjestima u zemlji.

PRIPAJANJE JADRANSKE BANKE: Najznačajniji događaj u 2018. je kupnja Jadranske banke koju će HPB pripojiti do 1. travnja 2019. i bazu klijenata proširiti za oko 40.000. Ovom akvizicijom HPB jača prisutnost u srednjoj Dalmaciji gdje otvaramo veliki Regionalni centar Šibenik za podršku klijentima u Šibensko-kninskoj županiji.

Domagoj Karadjole, član Uprave HPB-a komentira 2018.: Imali smo odličnu godinu
Hrvatska poštanska banka je imala jako dobru godinu, ostvarili smo rekordnu bruto dobit u 2018., rast neto dobiti, povećali kreditiranje građana i poduzetnika, kupili smo i uskoro pripajamo Jadransku banku. Pokrenuli smo program transformacije u modernu banku s ciljem pružanja bržeg, jednostavnijeg i jeftinijeg bankarstva. Naša je misija stvaranje boljih uvjeta za život i poslovanje.

PLANOVI: HPB nastavlja ispunjavati misiju stvaranja uvjeta za bolji život u Hrvatskoj što pokazujemo programom izgradnje vodeće banke za poduzetnike i financiranjem velikih i EU projekata za gospodarstvo i lokalnu zajednicu. U 2019. planiramo veliki iskorak u poslovanju s gospodarstvom.

Antonija Zorić, izvršna direktorica Sektora poslovanja s malim i srednjim poduzećima: Ciljamo biti vodeća banka za SME
Predani smo cilju da postanemo vodeća banka za mala i srednja poduzeća i spremni napraviti veliki iskorak u poslovanju s poduzetnicima. Krediti SME-u su porasli 20,6%, premašili smo volumen od dvije milijarde kuna, a HPB se profilirala kao partner koji podržava sve poduzetnike s tržišnom perspektivom. Fokus je na inovacije i gransku specijalizaciju, snažno podupiremo poslovanje s izvoznicima, IT sektorom i pružanje usluga u turizmu, potičemo stvaranje novih poduzeća i tražimo rješenja za financiranje onih kojima nedostaju adekvatni kolaterali. U 2019. uvodimo Poduzetničke centre za mikro i male poduzetnike, a u malim mjestima dostupni smo kroz urede Hrvatske pošte. Digitalnim bankarstvom nudimo poduzetnicima sve više mogućnosti što njihovo poslovanje čini bržim i jeftinijim, u regionalnim centrima za klijente provodimo financijsku edukaciju, a s EBRD-om organiziramo radionice za poduzetnice koje su za nas jedna od prioritetnih skupina klijenata.

Marina Puljiz, izvršna direktorica Sektora poslovanja s velikim poduzećima i javnim sektorom: Sufinanciramo EU projekte i razmatramo 20 velikih projekata
Krajem 2018. Sektor je dosegao volumen plasmana od pet milijardi kuna i nastavljamo povećavati broj klijenata u gospodarstvu, posebno u lokalnoj zajednici. Stvorili smo pretpostavke za podršku njihovom snažnijem razvoju korištenjem EU fondova i financiranjem velikih projekata. HPB planira postati jedna od vodećih banaka u sufinanciranju i predfinanciranju projekata iz ESIF fondova za što je zainteresiran veliki broj jedinica lokalne samouprave i javnih ustanova. Posebno su brojni upiti za osiguranje likvidnosti do refundacije sredstava iz ESIF-a gdje HPB vidi svoju značajnu ulogu i priliku za nastavak odlične suradnje za razvoj lokalne zajednice. U segmentu financiranja projekata trenutno razmatramo 20-ak velikih projekata u energetici, infrastrukturi, stanogradnji i turizmu.

You may also read!

kaufland

Kaufland svečano otvorio prvi Solar Carport – nadstrešnice za automobile s ugrađenim solarnim panelima

Kaufland je na lokaciji svoje poslovnice Blato u Zagrebu službeno obilježio puštanje solarnih panela u pogon. Ovaj projekt pametnih

Read More...
nekretnine

Zagreb privlači pažnju svih sudionika na tržištu nekretnina

Cushman & Wakefield, vodeća svjetska tvrtka za pružanje usluga na tržištu nekretnina koja je prošli tjedan priopćila da je

Read More...
jagode

Vrgorac počastio Zagrepčane jagodama

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu protekle je subote mirisalo po jagodama, pršutu i vinu, prepoznatljivim aromama i mirisima vrgorskog kraja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.