HPB u prvom tromjesečju 2019: neto dobit 66,5 milijuna kuna

In Bankarstvo
hpb

Hrvatska poštanska banka ostvarila je u prvom tromjesečju 2019. neto dobit od 66,5 milijuna kuna, rast operativne dobiti, odlične rezultate svih prodajnih sektora i uspješno završila pripajanje Jadranske banke. HPB je pokrenula projekte reorganizacije i stvaranja banke spremne za brze promjene, podizanje znanja i kompetencija zaposlenika i postizanje izvrsnosti u korist klijenta.

RAST NETO DOBITI – HPB je u prvom tromjesečju 2019. ostvarila neto dobit od 66,5 milijuna kuna, što je najveća neto dobit prvog tromjesečja u posljednjih 11 godina.

BOLJI OPERATIVNI REZULTAT – Operativna dobit iznosi 74,3 milijuna kuna i viša je za 5 milijuna ili 7% u odnosu na isto razdoblje 2018. Iako se na tržištu nastavlja pad aktivnih kamatnih stopa neto kamatni prihod je gotovo nepromijenjen, uz porast kreditnog portfelja oko 5%. Neto prihod od provizija i naknada na istoj je razini kao prije godinu dana, a ostali nekamatni prihodi porasli su 56%, najviše zahvaljujući prihodima od trgovanja i rastu cijena vrijednosnih papira u portfelju Banke. Operativni troškovi su blago porasli (2,6%), u skladu s projektom pripajanja Jadranske banke i zbog regulatornih zahtjeva. Banka je i dalje usmjerena na optimizaciju procesa i ostalih troškova kako bi se smanjio pritisak troškova na operativnu dobit.

REZERVACIJE – Banka nastavlja intenzivne aktivnosti naplate, praksu boljeg upravljanja kreditnim rizikom i primjerene pokrivenosti djelomično nadoknadivih plasmana. U prvom tromjesečju ostvaren je prihod od rezervacija od 9,4 milijuna kuna, dva milijuna kuna manje nego u istom razdoblju 2018.

KREDITI I DEPOZITI – Svi sektori ostvaruju rast kreditiranja; bruto krediti Sektora poslovanja s malim i srednjim poduzećima porasli su 5,6% u prva tri mjeseca, povećanje kredita građanima je 4,2%, a velikim i javnim poduzećima 3%. Ukupni depoziti su u blagom padu zbog smanjenja depozita središnje države, no porasli su i depoziti stanovništva (+154 milijuna kuna ili 1,63%) u odnosu na kraj 2018. i depoziti trgovačkih društava (+84 milijuna kuna ili 3,3%).

KAPITAL – Prvo tromjesečje 2019. HPB završava s kapitalom od 2,1 milijardu kuna, 5,7% više u odnosu na kraj prošle godine, zahvaljujući ostvarenoj neto dobiti.

PRIPAJANJE JADRANSKE BANKE – Veliki poslovni uspjeh HPB-a je pripajanje Jadranske banke i jačanje pozicije u srednjoj Dalmaciji što je najbolji poticaj za nastavak tržišnog rasta najveće banke u hrvatskom vlasništvu. S novih 40 tisuća klijenata Jadranske banke HPB je premašila brojku od 600 tisuća klijenata, a nakon otvorenja velikog centra u Šibeniku ima 12 regionalnih centara te 58 poslovnica.

RAZVOJ – Značajni resursi koji su protekle i početkom ove godine bili angažirani u Šibeniku sada se okreću unapređenjima u svojim poslovnim segmentima. HPB je sad fokusirana na brži tržišni rast, veća ulaganja u digitalno bankarstvo i širenje poslovanja sa strateškim segmentima stanovništva i malog i srednjeg poduzetništva. Novi model poslovanja s poduzetnicima čija primjena upravo počinje kreiran je s ciljem postizanja izvrsnosti za klijente i stvaranja najjače banke za poduzetništvo. Kadrovska pojačanja omogućila su intenzivniji razvoj kartičnih proizvoda i spremnost za preuzimanje značajnijeg udjela na kartičarskom tržištu.

HPB je ustrajna u širenju baze klijenata, ostvarenju još boljih rezultata i adekvatnog povrata za dioničare.

Komentar predsjednika Uprave Tomislava Vuića:

U prvom tromjesečju ostvarili smo rast kreditiranja u svim segmentima, najviše u poduzetništvu. Završavamo reorganizaciju poslovanja s malim i srednjim poduzetnicima i započinjemo intenzivniji rad u kartičnom poslovanju. Provodimo program transformacije HPB-a u banku znanja, brzih promjena i bržih i jeftinijih digitalnih usluga.

You may also read!

bond

HAMAG-BICRO kroz BOND uspostavio pet pilot-usluga za poduzetnike

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavila je na završnoj konferenciji rezultate pilot-projekta BOND - Razvoj

Read More...
Kvaliteta u proizvodnji imperativ opstanka

Kvaliteta u proizvodnji imperativ opstanka

Otvorena akcija Kupujmo hrvatsko u Zagrebu „Hrvatska gospodarska komora već 22 godine promovira hrvatsku kvalitetu. Bili smo influenceri davno prije

Read More...
ruralni

Za ruralni razvoj dostupno više od 500 milijuna kuna

Ministrica poljoprivrede, Marija Vučković prisustvovala je danas, 17. rujna 2019. godine svečanom potpisivanju sporazuma o financiranju između Hrvatske banke

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.