Hrvatska među zemljama EU s najvećim rastom industrijske proizvodnje u studenom

In Regionalni razvoj
industrija

Hrvatska je u studenom bila među tri zemlje Europske unije s najsnažnijim skokom industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci Eurostata.

U studenom je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u Hrvatskoj ponovo snažno ubrzala, poskočivši za 3,7 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je uvećana skromnijih 1,6 posto.

Time je Hrvatska bila među tri zemlje EU s najvećim skokom industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, koju predvodi Irska, sa skokom proizvodnje za čak 16,3 posto. Slijedi Danska s povećanjem proizvodnje za 4,6 posto.

Pad proizvodnje na mjesečnoj razini zabilježen je samo u Grčkoj i Portugalu, za po 0,9 posto, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Na području 28-člane Europske unije sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u studenom 1,6 posto u odnosu na listopad kada je prema revidiranim podacima smanjena 0,1 posto.

Snažno je ubrzala i proizvodnja na jedinstvenom području eura, za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima Eurostata uvećana blagih 0,1 posto.

Oporavak je i u EU i u eurozoni predvodio oporavak proizvodnje netrajnih potrošačkih roba i intermedijarnih roba.

Tako je proizvodnja netrajnih potrošačkih roba u EU u studenom poskočila 2,8 posto u odnosu na listopad kada je smanjena 0,5 posto. U eurozoni je porasla 2,9 posto u odnosu na listopad kada je potonula 1,3 posto, procjenjuju u Eurostatu.

Proizvodnja intermedijarnih roba uvećana je u studenom na mjesečnoj razini 1,7 posto u EU, te 1,6 posto u eurozoni. U listopadu je smanjena 0,3 posto u EU, te 0,2 posto u eurozoni.

Izraženije su razlike između dva područja u proizvodnji energije, koja je u EU snažno pojačana u studenom na mjesečnoj razini, za 1,7 posto. U listopadu je na mjesečnoj razini porasla samo 0,4 posto. U eurozoni je pak rasla gotovo ravnomjerno, za 1,2 posto u odnosu na listopad kada je uvećana 1,1 posto.

Izrazit skok proizvodnje i na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u studenom poskočila 7,2 posto, nakon što je u prethodnom mjesecu uvećana skromnih 1,7 posto, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Time se Hrvatska svrstala uz bok Sloveniji i Nizozemskoj, gdje je proizvodnja na godišnjoj razini uvećana 7,4 odnosno 7,0 posto.

Najviše je prema Eurostatovim podacima na godišnjoj razini u studenom uvećana industrijska proizvodnja u Irskoj, za 14,6 posto, te u Latviji, za 11 posto, i Danskoj, za 10,7 posto.

Pad je zabilježen samo na Malti i u Švedskoj, za po 0,8 posto, izvijestio je EUROSTAT.

Na razini EU industrijska je proizvodnja na godišnjoj razini u EU uvećana 3,1 posto, te 3,2 posto u eurozoni. U listopadu je prema revidiranim podacima Eurostata u Uniji porasla 0,6 posto, te 0,8 posto u 19-članoj eurozoni.

Najviše je pritom poskočila proizvodnja energije, za 4,4 posto u EU, te 5,9 posto u eurozoni. U prethodnom je mjesecu u EU stagnirala a u eurozoni je porasla 2,3 posto. Izrazitije je uvećana i proizvodnja netrajnih potrošačkih roba, za 3,6 posto u EU, te 3,7 posto u eurozoni. (H)

You may also read!

kaufland

Kaufland svečano otvorio prvi Solar Carport – nadstrešnice za automobile s ugrađenim solarnim panelima

Kaufland je na lokaciji svoje poslovnice Blato u Zagrebu službeno obilježio puštanje solarnih panela u pogon. Ovaj projekt pametnih

Read More...
nekretnine

Zagreb privlači pažnju svih sudionika na tržištu nekretnina

Cushman & Wakefield, vodeća svjetska tvrtka za pružanje usluga na tržištu nekretnina koja je prošli tjedan priopćila da je

Read More...
jagode

Vrgorac počastio Zagrepčane jagodama

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu protekle je subote mirisalo po jagodama, pršutu i vinu, prepoznatljivim aromama i mirisima vrgorskog kraja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.