Hrvatska napreduje, ali sporo

In Konferencije / savjetovanja
g2

Predsjednik Udruge MEETING G2 Josip Hrgetić u utorak je na konferenciji “MEETING G2.5 – Gradimo poslovne mostove” rekao su kako unatoč napretku promjene u Hrvatskoj spore te da ona za razliku od drugih postsocijalističkih zemalja hoda, dok one trče.

„Mi koji dolazimo izvana, vidimo da Hrvatska ide prema boljem. Na Doing Business ljestvici 2014. godine Hrvatska je bila na 89. mjestu, a sada na 51. No, ako se uspoređujemo s drugim državama koje su bile u istom sustavu kao Hrvatska, poput baltičkih država ili Poljske, vidimo da naše promjene idu sporije. Dok drugi trče, mi još hodamo”, rekao je Hrgetić na konferenciji održanoj u organizaciji skupine Hrvata iz iseljeništva i domovine, čiji je cilj umrežiti poslovnu domovinsku i iseljenu Hrvatsku, te pomoći u jačanju ulaganja dijaspore u domovinu.

Konferenciju, koja je okupila 150 sudionika iz 18 zemalja, otvorila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Rekla je da hrvatsko gospodarstvo napreduje, raste, pokazuje snagu i potencijale.

“Napravili smo nekoliko velikih koraka prema našem krajnjem cilju – poduzetnoj, održivoj, modernoj ekonomiji i gospodarstvu koje se temelji na većoj dodanoj vrijednosti“, kazala je Grabar-Kitarović dodajući kako je još dug put do željenog stupnja razvoja.

Ocijenila je da su postignuta određena poboljšanja i navela stabilni rast, pad javnog duga te ostvarenje proračunskog suficita, ukidanje administrativnih opterećenja i zapreka, provođenje mjera kojima se olakšava poslovanje, poboljšavanje investicijske klime te poreznu reformu koja se kontinuirano provodi treću godinu za redom, a kojom se ublažava porezno opterećenje za poduzetnike.

Kao jednu od zapreka bržem rastu i razvoju malih i srednjih poduzetnika navela je skupo financiranje novih poslova i razvoja novih proizvoda te internacionalizaciju poslovanja.

„Vaše iskustvo, znanje i poticaji novim idejama, inovacijama i kreativnim rješenjima bili bi Hrvatskoj dobar vjetar u leđa, posebice tvrtkama u najranijim fazama rasta i našim mladima koji se tek žele okušati u poduzetničkim vodama“, rekla je Predsjednica.

„MEETING G2.5 – Gradimo poslovne mostove” je konferencija koja se održava po peti put, a koja osim umrežavanja poslovnih ljudi hrvatskog podrijetla iz svih dijelova svijeta, za cilj ima i povećanja ulaganja iseljeništva u domovinu te potpore izvozno orijentiranim hrvatskim tvrtkama. (H)

You may also read!

okus

Dani tradicionalnih okusa u sedam mjesta Zagrebačke županije

U deset županija od 15. do 25. studenoga održavaju se Dani okusa hrvatske tradicije, u kojima sudjeluje više od

Read More...
nafta

Cijene nafte stabilne iznad 62 dolara zbog zabrinutosti za opskrbu u 2020.

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 62 dolara, balansirajući između strahovanja od

Read More...
zv

Zagrebački velesajam obilježio 110 godina svog postojanja

Svečanom akademijom Zagrebački je velesajam u četvrtak obilježio velikih 110 godina svog postojanja i predanog rada u razvoju gospodarstva,

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.