Hrvatska obrtnička komora nezadovoljna izglasanim izmjenama Zakona o PDV-u

In Porezi / zakoni
hok zgrada

Hrvatska obrtnička komora (HOK), u ime svojih članova ugostitelja, izražava nezadovoljstvo činjenicom da je Hrvatski sabor danas većinom glasova izglasao Zakon o PDV-u, temeljem kojeg će se PDV u ugostiteljstvu povećati sa sadašnjih 13 posto na 25 posto. Nažalost, nisu usvojeni amandmani kojima je cilj bio zaštititi interese obrtnika kao najmanjih gospodarskih subjekata, u ovom slučaju ugostitelja.

S druge strane, Hrvatska obrtnička komora podržava poreznu reformu u dijelu u kojem izmjene poreznih zakona mogu doprinijeti rasterećenju obrtnika te povećanju konkurentnosti u poslovanju.
Argumentirani zahtjevi ugostitelja da stopa PDV-a ostane ista, temelje se na Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, koju je također usvojio Hrvatski sabor i koja, među ostalim, predviđa smanjenu stopu PDV-a za ugostiteljstvo.

Hrvatska obrtnička komora podržala je zahtjeve ugostitelja obrtnika, ali nažalost, nada kako će u Saboru, kao najvišem zakonodavnom tijelu, prevladati glas razuma i da će zastupnici prihvatiti amandmane koje je HOK pripremio u ime svojih članova ugostitelja, pokazala se pogrešnom.

Ovim povećanjem stope PDV-a značajno će se otežati poslovanje ugostitelja, što Hrvatskoj, kao turističkoj destinaciji, značajno smanjuje šanse za konkurentnost. Dodatni problem je i što je povećana stopa PDV-a od 25 posto selektivno prihvaćena samo za dio ugostiteljstva i to predstavlja diskriminaciju, jer one najmanje ugostitelje dovodi u nejednak položaj.

Ovakvim podilaženjem jednoj kategoriji na uštrb druge direktno se gazi i preporuka EU „Think small first“ – da mali poduzetnici moraju biti na prvom mjestu.

Međutim, još je veće i važnije pitanje ustavnosti ovakve odredbe o različitim stopama PDV-a, obzirom da Ustav RH jamči da država svim poduzetnicima osigurava jednak pravni položaj na tržištu, a to u slučaju ugostitelja koji pružaju istovrsnu uslugu koja će na različit način biti oporezivana, sasvim sigurno nije slučaj.

Hrvatska obrtnička komora će i nadalje predlagati izmjene i poboljšanja u poreznim zakonima, direktnom komunikacijom s Ministarstvom financija i kroz zakonodavni postupak. Zalagat će se za interese svojih članova i kreiranje takve reforme kojom bi se doista rasteretilo gospodarstvo, uključivo i obrtništvo, kao segment najmanjih poduzetnika i olakšalo njihovo poslovanje i razvoj.

Sve daljnje aktivnosti Hrvatska obrtnička komora koordinirat će s Cehom ugostitelja i turističkih djelatnika te još jednom izražava žaljenje što zahtjevi Ceha nisu prihvaćeni.

You may also read!

Burilović

Burilović: Nedostatak radne snage je pitanje svih pitanja

Održana 2. sjednica Skupštine HGK „Gospodarski rast od gotovo 4 posto se konačno bliži stopama koje smo priželjkivali i očekivali,

Read More...
Gen-D launch

Gen-D – Platforma koja će ubrzati reforme digitalnog obrazovanja diljem regije

Program „Gen-D – Nurturing a Digital Future“ pokrenut je s ciljem doprinosa digitalnoj transformaciji u obrazovanju u Hrvatskoj i

Read More...
Doritos

DORITOS – vodeće svjetske kukuruzne tortilje u Konzumu

Na nezaboravnom večernjem događanju održanom na Europskom trgu brojni su uzvanici i posjetitelji uživali u uzbudljivom programu kojim su

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.