Hrvatska obrtnička komora nezadovoljna izglasanim izmjenama Zakona o PDV-u

In Porezi / zakoni
hok zgrada

Hrvatska obrtnička komora (HOK), u ime svojih članova ugostitelja, izražava nezadovoljstvo činjenicom da je Hrvatski sabor danas većinom glasova izglasao Zakon o PDV-u, temeljem kojeg će se PDV u ugostiteljstvu povećati sa sadašnjih 13 posto na 25 posto. Nažalost, nisu usvojeni amandmani kojima je cilj bio zaštititi interese obrtnika kao najmanjih gospodarskih subjekata, u ovom slučaju ugostitelja.

S druge strane, Hrvatska obrtnička komora podržava poreznu reformu u dijelu u kojem izmjene poreznih zakona mogu doprinijeti rasterećenju obrtnika te povećanju konkurentnosti u poslovanju.
Argumentirani zahtjevi ugostitelja da stopa PDV-a ostane ista, temelje se na Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine, koju je također usvojio Hrvatski sabor i koja, među ostalim, predviđa smanjenu stopu PDV-a za ugostiteljstvo.

Hrvatska obrtnička komora podržala je zahtjeve ugostitelja obrtnika, ali nažalost, nada kako će u Saboru, kao najvišem zakonodavnom tijelu, prevladati glas razuma i da će zastupnici prihvatiti amandmane koje je HOK pripremio u ime svojih članova ugostitelja, pokazala se pogrešnom.

Ovim povećanjem stope PDV-a značajno će se otežati poslovanje ugostitelja, što Hrvatskoj, kao turističkoj destinaciji, značajno smanjuje šanse za konkurentnost. Dodatni problem je i što je povećana stopa PDV-a od 25 posto selektivno prihvaćena samo za dio ugostiteljstva i to predstavlja diskriminaciju, jer one najmanje ugostitelje dovodi u nejednak položaj.

Ovakvim podilaženjem jednoj kategoriji na uštrb druge direktno se gazi i preporuka EU „Think small first“ – da mali poduzetnici moraju biti na prvom mjestu.

Međutim, još je veće i važnije pitanje ustavnosti ovakve odredbe o različitim stopama PDV-a, obzirom da Ustav RH jamči da država svim poduzetnicima osigurava jednak pravni položaj na tržištu, a to u slučaju ugostitelja koji pružaju istovrsnu uslugu koja će na različit način biti oporezivana, sasvim sigurno nije slučaj.

Hrvatska obrtnička komora će i nadalje predlagati izmjene i poboljšanja u poreznim zakonima, direktnom komunikacijom s Ministarstvom financija i kroz zakonodavni postupak. Zalagat će se za interese svojih članova i kreiranje takve reforme kojom bi se doista rasteretilo gospodarstvo, uključivo i obrtništvo, kao segment najmanjih poduzetnika i olakšalo njihovo poslovanje i razvoj.

Sve daljnje aktivnosti Hrvatska obrtnička komora koordinirat će s Cehom ugostitelja i turističkih djelatnika te još jednom izražava žaljenje što zahtjevi Ceha nisu prihvaćeni.

You may also read!

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto Hrvoje Krstulović i Josip Zaher „Investicijski fondovi i društva važna

Read More...
Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine

Read More...
lova

Učinkovitija provedba reformi

Nacionalni program reformi 2019. predstavlja kontinuitet prethodnih takvih programa fokusirajući se na tri identična cilja sadržana i u prošlogodišnjem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.