Hrvatska obrtnička komora: u krizama su najranjiviji mali i srednji poduzetnici

In Financije i gospodarstvo
radnik

Situacija nastala globalnim širenjem korona virusa već ima utjecaj na svjetsku, ali i domaću ekonomiju. Ukoliko kriza potraje država će morati uvesti mjere za smanjenje negativnih posljedica na gospodarstvo.

Pokazalo se da su Vlada i Krizni stožer pravovremeno reagirali na epidemiju širenja korona virusa te da je situacija za sada pod kontrolom. Krizni stožer je brzom reakcijom na zahtjev Hrvatske obrtničke komore propisao ujednačeno postupanje prema vozačima, koji su se prvi suočili s problemima u obavljanju svog posla. Jednako tako se nadamo da će Vlada imati razumijevanja i žurno donijeti kompenzacijske mjere koje će gospodarstvenicima omogućiti redovan nastavak poslovanja.

Donošenje takvih mjera je osobito važno za male i srednje poduzetnike – oni su prvi na udaru i najranjiviji u ovakvim situacijama. Stoga će Hrvatska obrtnička komora predložiti konkretne mjere kako bi maksimalno zaštitila obrtnike. Hrvatska obrtnička komora zalaže se za to da HZZO radnicima isplati 100% iznos plaće u slučajevima izolacije radnika koji su u istoj isključivo zbog obavljanja radnog zadatka tj. smatramo da je navedeno potrebno tretirati kao povredu na radu sukladno članku 55. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Nadalje, tražit ćemo odgodu plaćanja mjesečnog predujma poreza i prireza na dohodak, poreza na dobit po obračunu za 2019. godinu, otpis kamata prema državnom proračunu, mjere za očuvanje radnih mjesta (smanjenje doprinosa, izvanrednu preraspodjelu radnog vremena npr. četverodnevni radni tjedan), nove programe kredita HBOR-a i HAMAG BICRO-a za krizna obrtna sredstva, dodatni popust na ENC za sve obrtnike.

Također tražimo osnivanje interventnog fonda za pomoć (pružanje subvencija) poduzetnicima kao i uključivanje jedinica lokalne samouprave u pružanje privremenih mjera pomoći gospodarstvu i to smanjenjem naknade za korištenje javnih površina, smanjenjem komunalne naknade, smanjenjem poreza na potrošnju i sličnih davanja.

Hrvatska obrtnička komora će nakon obrade podataka ankete o utjecaju korona virusa na obrtništvo zaključiti koje su još mjere obrtnicima značajne i kroz dijalog s predstavnicima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i Ministarstva financija predložiti mjere obeštećenja ili rasterećenja za obrtnike.

You may also read!

trgovina

U veljači zabilježen rast maloprodajnoga prometa

U veljači 2020. godine realan je promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 4,9% veći u

Read More...
fortenova

PIK Vinkovci pozvali male poljoprivredne proizvođače iz Hrvatske da se prijave za otkup proizvoda koji će se plasirati u Konzumu

PIK Vinkovci pozivaju sve zainteresirane male poljoprivredne proizvođače i OPG-ove u Hrvatskoj koji žele plasirati svoju proizvodnju Konzumu, da

Read More...
Gospodarska klinika nudi rješenja za poslovanje u krizi COVID-19

Gospodarska klinika nudi rješenja za poslovanje u krizi COVID-19

Ovih dana čuje se mnogo pretpostavki i projekcija koliko će COVID-19 kriza trajati te kakve će sve posljedice biti

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.