Hrvatska prepoznaje važnost održivog turizma

Rovinj-1

Hrvatska prepoznaje važnost održivog turizma i posvećuje mu posebnu pažnju, istaknuo je u ponedjeljak državni tajnik za turizam Frano Matušić na otvaranju skupa “Sadašnjost i budućnost održivog i odgovornog turizma”.

Skup se održava 24. i 25. travnja u Zagrebu u organizaciji Ministarstva turizma, u povodu obilježavanja 2017. godine kao Međunarodne godine održivog turizma. Cilj mu je podizanja svijesti o održivosti, a okupio je više od 130 sudionika iz desetak zemalja svijeta i Jadransko-jonske regije (Italija, Slovenija, Grčka, BiH, Crna Gora, Albanija i Srbija), izvijestili su iz Ministarstva turizma.

Hrvatska je turistički orijentirana zemlja, a očuvani okoliš jedna je od glavnih komparativnih prednosti jer s obzirom na broj zaštićenih područja Hrvatska predstavlja svojevrsni park Europe. Procjenjuje se da je oko tri posto međunarodnih odmorišnih putovanja motivirano ekoturizmom, koji podržan rastućom ekološkom svijesti kupaca pokazuje snažan rast, između 10-20 posto godišnje. Upravo zato tom segmentu posvećujemo posebnu pažnju, rekao je Matušić.

Iz Ministarstva turizma ističu da održivom turizmu pridaju velik značaj te je u okviru Strategije razvoja turizma RH do 2020. pripremljen Akcijski plan za razvoj zelenog turizma, koji definira dva smjera unapređenja i ciljeve. Oni se odnose na okolišnu održivost, odnosno “ozelenjivanje” turističkih aktivnosti i vrednovanja prirodne baštine kroz razvoj turističkih ponuda unutar i u okolici nacionalnih parkova i parkova prirode, a sve s ciljem pozicioniranja Hrvatske kao destinacije predvodnice održivog turizma.

Osim dugoročnih aktivnosti vezanih uz održivi turizam, Ministarstvo turizma taj segment potiče i kroz program Konkurentnost turističkog gospodarstva – financira se ulaganje u zeleno poslovanje odnosno dostizanje uvjeta za dobivanje nacionalnog znaka “prijatelj okoliša” ili EU oznake “Ecolabel”.

Za unapređenje održivog turizma i turističku valorizaciju prirodne baštine, Ministarstvo turizma je prošle godine dodijelilo ukupno 5,8 milijuna kuna bespovratnih potpora.

Na skupu “Sadašnjost i budućnost održivog i odgovornog turizma” izlaganja će održati direktor Održivog razvoja turizma u Svjetskoj turističkoj organizaciji Dirk Glaesser, voditeljica programa za turizam u UN okolišu Helena Rey, vršiteljica dužnosti čelnika Odjela za turizam, nove i kreativne industrije u Europskoj komisiji Iuliana Gabriela Aluas i drugi govornici.

U okviru dvodnevnog skupa, održat će panel rasprave o promicanju i uključivanju održive proizvodnje i potrošnje u turističke politike, tehnologijama i inovacijama za odgovorni turizam, niskougljičnom gospodarstvu, učinkovitom upravljanju resursima i otpadom te razvoju održivih turističkih inicijativa i održivom financiranju i ulaganju u turizmu, a završit će okruglim stolom na temu “isplati li se i zašto biti održiv?”. (H)

Pročitajte još vijesti!

viroexpo

Otvoren Viroexpo na kojem se predstavlja više od 800 izlagača

Na prostor Visoke škole u Virovitici u petak je otvoren 23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, na

Read More...
wallstreet

Wall Street skočio više od 1 posto, prinosi pali

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica skočile više od 1 posto, što se zahvaljuje jačanju tehnološkog sektora

Read More...
dukat

Neto dobit Dukata 40,3 milijuna kuna

Neto dobit Dukata u 2017. godini iznosila je 40,3 milijuna kuna i bila je 71,9 posto manja nego u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja