Hrvatska s najblažim padom cijena u listopadu među zemljama EU-a

In Trgovina na malo
cijene

Cijene u Europskoj uniji ponovo su blago porasle u listopadu dok je Hrvatska bilježila najblaži pad među zemljama-članicama, blizu prosjeka eurozone, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u listopadu 0,3 posto, kao i u prethodnom mjesecu. U prošlogodišnjem listopadu iznosila je 1,1 posto.

U eurozoni cijene su u listopadu ponovo pale na godišnjoj razini, treći mjesec zaredom, i to 0,3 posto, istim tempom kao i u rujnu i u skladu s preliminarnom Eurostatovom procjenom.

U prošlogodišnjem listopadu bile su više 0,7 posto nego u istom razdoblju godine ranije. Najviše su na području primjene zajedničke europske valute u listopadu pale cijene energenata, za 8,2 posto a najviše je poskupjela svježa hrana, za 4,3 posto.

Blaži pad u Hrvatskoj

Ukupno je 12 zemalja EU-a u listopadu bilježilo pad cijena na godišnjoj razini, kao i u rujnu. Najviše su potonule u Grčkoj, za 2,0 posto, te u Estoniji i Irskoj, za 1,7 odnosno 1,5 posto.

Hrvatska je u listopadu bilježila najblaži pad cijena na godišnjoj razini među zemljama EU-a, za 0,2 posto. U rujnu cijene su na godišnjoj razini pale 0,3 posto.

Pad cijena blaži od jedan posto registriran je i u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Sloveniji, Potugalu, Latviji i Luksemburgu.

Najviše su pak porasle cijene u Poljskoj, za 3,8 posto u odnosu na prošlogodišnji listopad. Izrazitiji rast bilježile su i Mađarska i Češka, za 3,0 odnosno 2,9 posto. (H)

You may also read!

pevex

Kupci sve ‘osjetljiviji’ na zaštitne mjere u prodajnim centrima, pogotovo u vezi jedne

Hrvatski trgovački div proveo je najveću anketu do sada među svojim kupcima o zadovoljstvu mjerama sigurnosti u prodajnim centrima,

Read More...
Franck Specialty Coffee

Franck Specialty Coffee – autorski izbor najboljih kava svijeta

Linija Franck Specialty kava sadrži ručno birana i zasebno pržena zrna kave autentičnog podrijetla iz posebno odabranih plantaža Kenije,

Read More...
SPAR

SPAR Hrvatska djelatnicima dijeli božićnice u vrijednosti do 1600 kuna

SPAR Hrvatska sljedećeg tjedna počinje s isplatama božićnica u vrijednosti do 1600 kuna za svoje djelatnike, ovisno o dužini

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.