Hrvatska s najblažim padom cijena u listopadu među zemljama EU-a

In Trgovina na malo
cijene

Cijene u Europskoj uniji ponovo su blago porasle u listopadu dok je Hrvatska bilježila najblaži pad među zemljama-članicama, blizu prosjeka eurozone, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) iznosila je u listopadu 0,3 posto, kao i u prethodnom mjesecu. U prošlogodišnjem listopadu iznosila je 1,1 posto.

U eurozoni cijene su u listopadu ponovo pale na godišnjoj razini, treći mjesec zaredom, i to 0,3 posto, istim tempom kao i u rujnu i u skladu s preliminarnom Eurostatovom procjenom.

U prošlogodišnjem listopadu bile su više 0,7 posto nego u istom razdoblju godine ranije. Najviše su na području primjene zajedničke europske valute u listopadu pale cijene energenata, za 8,2 posto a najviše je poskupjela svježa hrana, za 4,3 posto.

Blaži pad u Hrvatskoj

Ukupno je 12 zemalja EU-a u listopadu bilježilo pad cijena na godišnjoj razini, kao i u rujnu. Najviše su potonule u Grčkoj, za 2,0 posto, te u Estoniji i Irskoj, za 1,7 odnosno 1,5 posto.

Hrvatska je u listopadu bilježila najblaži pad cijena na godišnjoj razini među zemljama EU-a, za 0,2 posto. U rujnu cijene su na godišnjoj razini pale 0,3 posto.

Pad cijena blaži od jedan posto registriran je i u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Sloveniji, Potugalu, Latviji i Luksemburgu.

Najviše su pak porasle cijene u Poljskoj, za 3,8 posto u odnosu na prošlogodišnji listopad. Izrazitiji rast bilježile su i Mađarska i Češka, za 3,0 odnosno 2,9 posto. (H)

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze pale drugi tjedan zaredom,

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagače zabrinjava širenje omikron varijante

Read More...
industrija

Zalihe industrijskih proizvoda pale na godišnjoj razini

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju listopada ove godine bile su za 1,6 posto veće u odnosu na

Read More...
Cromaris

Cromaris donirao vrijednu školsku opremu OŠ Petra Lorine u Salima

Cromaris, koji posluje u sastavu Adris grupe, lider je hrvatske marikulture i jedna je od šest najvećih kompanija u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.