Hrvatska zemlja partner na 50. Međunarodnom obrtničkom sajmu u Celju

In Sajmovi i izložbe
mos

Jubilarno 50. izdanje Međunarodnog sajma obrtništva i poduzetništva – MOS, koji se održava u Celju, najavljeno je dvjema press konferencijama koje su održane u Sloveniji i Hrvatskoj.

Tijekom predstavljanja MOS sajma u Celju, naglasak je stavljen na povijesnu notu, razvoj i sadržaj sajma nekad i danas. Istaknuto je da će se na sajmu od 12. do 17. rujna predstaviti 1478 izlagača iz 30 zemalja te da će jubilarni 50. MOS donijeti još bogatiju ponudu i segmentaciju sajma u pet ključnih oblasti: MOS – izgradnja i obnova doma, MOS – kamping i karavaning, turizam i ishrana, MOS – oprema i materijali za obrt i industriju, MOS – poslovne usluge i poslovne prilike u inozemstvu, MOS – proizvodi široke potrošnje.

U Zagrebu, u prostoru Hrvatske obrtničke komore, naglasak je bio na predstavljanju sadržaja i aktivnosti Hrvatske kao prve zemlje partnera MOS-a. Predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec, istaknuo je kako je uloga glavnog organizatora predstavljanja Republike Hrvatske za Hrvatsku obrtničku komoru, velika odgovornost, ali i čast te je izrazio zadovoljstvo suradnjom s partnerima – Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom te Hrvatskom gospodarskom komorom, koji su sudjelovali u kreiranju hrvatskog izlagačkog prostora te sadržaja i aktivnosti  koji će se tijekom održavanja sajma predstaviti brojnim posjetiteljima. Hrvatska obrtnička komora uspješno surađuje s MOS sajmom još od 1995. godine te je do ove godine organizirala predstavljanje više od 400 obrtnika, a ove će se godine u okviru HOK- ova izlagačkog prostora predstaviti 21 izlagač.

Sajam po prvi put ima zemlju partnera, a to je Hrvatska, kazao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Naveo je kako HOK ove godine po 22. puta nastupa na sajmu u Celju te kako je taj sajam “mjesto okupljanja i susreta obrtnika i poduzetnika s poslovnim partnerima te prilika da istraže tržište i konkuriraju za nove poslove”.

Prvog dana sajma bit će održan Slovensko-hrvatski poslovni forum na kojem će među ostalim biti riječi o prilikama koje za građevinski sektor obje zemlje donose projekti energetske obnove, te o komunalnoj infrastrukturi.

Potpredsjednik Upravnog odbora Obrtno – podjetniške zbornice Slovenije, Ivan Meh, naglasio je važnost suradnje hrvatskih i slovenskih obrtnika i poduzetnika koja ima dugu, uspješnu tradiciju, a ovakav oblik partnerskog povezivanja u organizaciji gospodarskog sajma suradnji može dati novi zamah.

Glavna tajnica Hrvatske gospodarske komore, Marina Rožić, izdvojila je projekte koje će predstaviti izlagači u okviru njihova izložbenog prostora. Iza projekata „Hrvatska kupaonica“ i „Hrvatski interijeri“ stoje hrvatski dizajneri i proizvođači koji su spremni odgovoriti na sve zahtjeve suvremenog uređenja prostora.

Izvršni direktor Celjskog sajma, organizatora Međunarodnog sajma obrtništva i poduzetništva (MOS) – Robert Otorepec, izrazio je zadovoljstvo što je baš Hrvatska prihvatila ulogu prve zemlje partnera MOS-a, istaknuvši dugogodišnju uspješnu gospodarsku suradnju dviju zemalja, koja je u okviru ovog velikog Međunarodnog sajma obrtništva i poduzetništva realizirana još tijekom njegova prvog izdanja 1968. godine.

Na ovogodišnjem MOS-u predstavit će se 1.478 izlagača iz 30 zemalja, kazao je izvršni direktor Celjskog sajma Robert Otorepec.

Slovenski predstavnik Ministarstva za gospodarski razvoj i tehnologiju te direktor agencije Spirit Slovenija, Gorazd Mihelić, naglasio je kako će se u okviru celjskog sajma moći pogledati i izložbe. Na jednoj će biti izloženi proizvodi vrhunskog slovenskog dizajna izrađeni od masivnog drveta, a na drugoj izumi čiji će središnji dio biti posvećen slavnom slovenskom izumitelju Peteru Florjančiču.

Državni tajnik Ministarstva turizma, Tonči Glavina,  pohvalio se sjajnim turističkim rezultatima koje je Hrvatska realizirala ove godine, a kojima su u velikom dijelu doprinijeli i slovenski gosti koji su tradicionalno za Hrvatsku važni i u segmentu odmora na hrvatskoj obali, ali zbog blizine dviju zemalja i u segmentu posjećivanja hrvatskih kontinentalnih destinacija od kojih će se brojne predstaviti u okviru MOS sajma.

Državni tajnik Ministarstva  gospodarstva, poduzetništva i obrta, Mario Antonić, zahvalio je slovenskim partnerima na ustupanju najbolje lokacije za hrvatski paviljon, a također je istaknuo važnost gospodarske suradnje koja već godinama jest intenzivna i uspješna, ali budućnost otvara prostor i za daljnja proširenja na svim razinama. Upravo o svim novim mogućnostima suradnje, razgovarat će se i na Slovensko – hrvatskom poslovnom forumu koji će se održati već prvog dana sajma i sadržajno obuhvatiti brojne teme koje su u fokusu gospodarskog interesa obiju zemalja. (Hina i HOK)

You may also read!

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

U HGK dodijeljene nagrade Top of the Funds

Imovina investicijskih fondova narasla za 57 posto Hrvoje Krstulović i Josip Zaher „Investicijski fondovi i društva važna

Read More...
Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana

Kako povećati sigurnost hrane tijekom uskrsnih blagdana?

Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu Kupovina hrane je prvi korak u osiguranju sigurnih namirnica za vašu obitelj. Pravilan način kupovine

Read More...
lova

Učinkovitija provedba reformi

Nacionalni program reformi 2019. predstavlja kontinuitet prethodnih takvih programa fokusirajući se na tri identična cilja sadržana i u prošlogodišnjem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.