Hrvatska značajno doprinosi digitalnoj transformaciji Europe

In Korisno
grsic

U prostorijama Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva održan je briefing s novinarima na temu: “Prvo godišnje izvješće EU o statusu Hrvatske u okviru Digitalne dekade 2030.“ Izvješće predstavlja pregled trenutnog stanja po zemljama, uključujući i procjenu napretka prema zadanim digitalnim ciljevima, te preporuke i mjere za svaku analiziranu kategoriju u kojoj je potreban dodatan angažman zemlje. Prema izvješću, digitalna transformacija hrvatskog gospodarstva i društva značajno napreduje, a najveći doprinos je zabilježen u području ljudskog kapitala, pokrivenosti optičke mreže i digitalizaciji poslovanja.

O izvješću EU i projektima govorio je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i tom prilikom naglasio: “Najveći je doprinos zabilježen u području ljudskog kapitala, pokrivenosti optičkim mrežama i digitalizaciji poslovanja. S oko 63% osoba s osnovnim digitalnim vještinama, Hrvatska ostvaruje rezultat znatno iznad prosjeka EU-a od 54% i dobro napreduje prema cilju od 80% do 2030. kao i znatno poboljšanje u pogledu pokrivenosti 5G s porastom od 48 postotnih bodova, koji je dosegnuo 82%, što je nešto iznad prosjeka EU-a (81%).”

Europska komisija objavila je 27. rujna 2023. prvo izvješće o stanju digitalnog desetljeća. U izvješću se analizira zajednički napredak EU-a u postizanju digitalne tranzicije Europe do 2030. Izvješće uključuje posebna izvješća za pojedine države u digitalnom desetljeću (prethodno poznato kao indeks digitalnog gospodarstva i društva, DESI) u kojima se pobliže razmatraju pojedinačna postignuća svake države članice tijekom prošle godine u sljedeća četiri glavna stupa: digitalne vještine, digitalna infrastruktura, digitalizacija javnih usluga i digitalizacija poduzeća.

Prema izvješću, Hrvatska pokazuje snažne rezultate glede postizanja ciljeva digitalnog desetljeća povezanih s digitalnim vještinama i ostvaruje dobre rezultate glede školovanja stručnjaka pa postotak osoba s diplomom iz područja IKT-a iznosi 4,8% što je iznad prosjeka EU-a od 4,2%.

Hrvatska napreduje prema ispunjavanju ciljeva EU-a “Fiksna pokrivenost mrežama vrlo velikog kapaciteta” (VHCN) i “pokrivenost 5G mrežom” do 2030. od 100%. Hrvatski VHCN velike brzine i pokrivenost 5G mrežom posljednjih su godina u stalnom porastu.

Hrvatska je 2022. ostvarila nešto više od prosjeka EU-a u digitalizaciji poduzeća, među ostalim glede prihvaćanja naprednih tehnologija, ali i dalje postoji neiskorišteni potencijal za poboljšanje digitalnog intenziteta MSP-ova. Hrvatska u kojoj djeluju dva jednoroga, potiče istraživačke i inovacijske inicijative u digitalizaciji kako bi pridonijela cilju EU-a: povećanju rasta i udvostručivanju broja jednoroga u EU-u do 2030. Hrvatska također financira mjere potpore digitalnim inovacijskim centrima (DIH) kao što su (CROatian Industry and Society Boosting), (Artificial Intelligence for Smart Healthcare and Medicine) i (Digitalna transformacija srednje Hrvatske i sjevernog Jadrana).

Dobri rezultati su ostvareni u pristupanju elektroničkim zdravstvenim evidencijama, s ocjenom 86% u usporedbi s 72% na razini EU. Od 2014. izvješća o indeksu digitalnog gospodarstva i društva (DESI) − prethodnici DDCR-a − omogućuju Europskoj komisiji da prati napredak koji su države članice ostvarile u digitalnom području. Izvješće DDCR-a sastoji se od profila zemalja i tematskih poglavlja.

Izvješća za pojedine zemlje o DDCR-u kombiniraju kvantitativne podatke iz pokazatelja DDCR-a s razmatranjima politika i najboljim praksama specifičnima za svaku zemlju.

Izvješću možete pristupiti ovdje, a dodatne pojedinosti o metodologiji potražite u ovom izvoru.

You may also read!

CROAGRO, međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije i Sajmovi hrane i zdravog življenja

Na ZV-u uskoro CROAGRO, međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije i Sajmovi hrane i zdravog življenja

U zajedničkom terminu od 30. studenog do 3. prosinca na Zagrebačkom velesajmu održat će se CROAGRO, međunarodni sajam poljoprivrede,

Read More...
CoPres BusinessEurope

Poslovna poruka belgijskom predsjedanju EU – suočavanje s izazovima i jačanje europskog gospodarstva za budućnost

Predsjednici i glavni direktori poslodavačkih organizacija, članica BusinessEurope-a okupili su se u Bruxellesu na poziv Udruge poslodavaca u Belgiji,

Read More...
wall

Dolar pao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom, euro ojačao

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači vjeruju da

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design