Hrvatske tvrtke na poslovnom forumu Inicijative triju mora

In Konferencije / savjetovanja
Hrvatske tvrtke na poslovnom forumu Inicijative triju mora

Ključne stavke snažnog gospodarskog rasta cjelokupnog područja srednje Europe su izgradnja i poboljšanje postojećih interkonekcijskih infrastrukturnih veza, poruke su s poslovnog foruma Inicijative triju mora. Prilika je to i za Hrvatsku, za jačanje vlastitog gospodarstva i smanjenje razlika u razvoju između država članica Europske unije.

Ovogodišnji osmi po redu Summit Inicijative triju mora (Three Seas Initiative – 3SI), održava se 6. i 7. rujna u Bukureštu, u organizaciji Vlade Rumunjske. Službenu delegaciju Hrvatske na Summitu predvodi predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

trimora23

U okviru Summita 7. rujna održan je i poslovni forum na kojem sudjeluje hrvatsko gospodarsko izaslanstvo na čelu s potpredsjednicom HGK za graditeljstvo i promet Mirjanom Čagalj, uz devet tvrtki: Altpro, CIO, INA, Ires ekologija, Končar-Inženjering, LNG Hrvatska, Odašiljači i veze, Plinacro i Lučka uprava Rijeka.

Robna razmjena sa zemljama članicama Inicijative triju mora u 2022. godini iznosila je 33,8 posto ukupne robne razmjene Hrvatske sa svijetom. Zemlje članice Inicijative sudjeluju u izvozu Hrvatske 35,4 posto, dok u uvozu sudjeluju s 32,9 posto. Turisti iz pet zemalja Inicijative triju mora (Poljske, Slovenije, Austrije, Češke i Mađarske) ostvarili su prethodnih godina gotovo 44 posto noćenja svih stranih turista u Hrvatskoj.

Inicijativa triju mora neformalna je inicijativa, koja obuhvaća 12 država članica EU između Jadrana, Baltika i Crnog mora: Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. Summit 3SI okuplja visokorangirane predstavnike država članica Inicijative i drugih država-članica EU, Europske komisije, Sjedinjenih Američkih Država i drugih zainteresiranih zemalja.

Primarni cilj Inicijative je poticanje gospodarskog rasta i otpornosti regije kroz glavna područja djelovanja: energetika (dekarbonizacija i obnovljivi izvori energije, nuklearna energija i vodik), promet (željeznički i cestovni) i digitalizacija (cyber sigurnost u oblaku, strateški pristupi sigurnom, održivom i ubrzanom usvajanju umjetne inteligencije).

trimora

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design