Hrvatski drvni klaster u Strasbourgu sudjelovao u raspravi o EU strategiji šumarstva: Potrebni su ambiciozni prijedlozi za razminiranje

In Konferencije / savjetovanja
Kavran

Tijekom plenarnog zasjedanja Europskog parlamenta u Strasbourgu u ponedjeljak je održana zajednička rasprava tri odbora (poljoprivreda, okoliš, gospodarstvo) oko EU strategije za šume, nakon pet godina od njenog donošenja.

To je druga rasprava, koja je ujedno i najavila i reviziju dokumenta, a glavno izvješće podnio je povjerenik EU za poljoprivredu Phil Hogan istaknuvši kako se Strategija pokazala kao dobar alat za provedbu održivog gospodarenja šumama, a zaštitna funkcija je jednako važna kao i gospodarska i socijalna, jer drvo iz šuma otvara radna mjesta, posebno na ruralnim područjima.

U raspravi je sudjelovalo 26 zastupnika, koji su uglavnom iznijeli specifične poglede pojedinih država ili političkih skupina. Zastupnici Zelenih iz Austrije skrenuli su pozornost na izazove u istočnoj Europi u kontekstu ilegalnih sječa, a apostrofirane su Rumunjska i Hrvatska kao zemlje s velikim izazovima u gospodarenju privatnim šumama koje bilježe i pojavu necertificiranog drva i problem sektorske korupcije.

Hrvatska zastupnica Marijana Petir je postavila pitanje što namjerava učiniti Komisija u cilju rješavanja problema razminiranja šuma, budući da je još preko 36.000 hektara u RH pod minama. Povjerenik Hogan je u svom odgovoru istaknuo kako će EK financijski još više podržati razminiranje, posebno ako hrvatske vlasti podastru konkretne i ambiciozne prijedloge i ta bi se važna tema mogla trajno riješiti kroz 5-6 godina posebno kroz izmjene Programa ruralnog razvoja. Petir je istaknula kako Hrvatskoj nedostaje više od 450 mil. EUR za ovo područje.

Na sjednici su sudjelovali Silvija Zec, predsjednica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije i Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera, koji su na marginama skupa održali konzultacije s dijelom strukovnih asocijacija EU te su također razgovarali s povjerenikom Hoganom, kao i s predsjednikom odbora za poljoprivredu Adamom Siekierskim, koji ih je na početku sjednice i posebno pozdravio.

You may also read!

gastro

Na ZV od 20. do 24. veljače sajmovi Nautika, Hotel&gastro, Dani lova i ribolova te Festival maslina

Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) od 20. do 24. veljače će se održati sajmovi Nautika, Hotel&Gastro, Dani lova i ribolova

Read More...
Valamar Argosy Hotel

Valamar Riviera sa sindikatima dogovorila isplatu 13. plaće u neto iznosu od 5.000 kuna

Valamar Riviera sklopila je danas sporazum sa Sindikatom turizma i usluga Hrvatske te Sindikatom Istre, Kvarnera i Dalmacije kojim

Read More...
vojna

Hrvatske tvrtke na najvećem sajmu vojne industrije

„Uz godišnji izvoz od preko 100 milijuna eura, tvrtke hrvatske obrambene industrije poznati su kao provjereni dobavljači s proizvodima

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.