Hrvatski gospodarstvenici optimističniji nego lani

hup

Hrvatski gospodarstvenici pokazuju rast optimizma za 2017. u odnosu na godinu ranije i smatraju da će se ekonomska situacija u ovoj godini poboljšati, pokazalo je istraživanje “Puls gospodarstva” konzultantske kuće KPMG, čiji su rezultati u četvrtak predstavljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).

Istraživanje je KPMG proveo krajem prošle godine u devet zemalja srednje i istočne Europe, među kojima je i Hrvatska. Istraživanje je obuhvatilo ukupno 759 ispitanika u široj regiji, od čega 167 poduzetnika i menadžera u Hrvatskoj.

Stariji menadžer u KPMG-u Domagoj Vuković je istaknuo kako je istraživanje pokazalo da optimizam postoji pri čemu hrvatski gospodarstvenici pokazuju najveću dozu optimizma među svim anketiranim, odnosno 73 posto ih smatra da će se ekonomska situacija poboljšati (67 posto ih smatra da će biti nešto bolje, a 6 posto da će biti puno bolje), dok u regiji poboljšanje očekuje njih 46 posto.

Gospodarstvenici traže jednostavnost, ne žele komplikacije, već pojednostavljivanje procedura, a na državi, poreznoj upravi i administrativnim tijelima je da to omoguće i da se optimizam ostvari, kazao je Vuković.

Istraživanje je pokazalo i kako siva ekonomija ostaje velik problem, kako u Hrvatskoj tako i u regiji – oko 86 posto ispitanika u Hrvatskoj je zabrinuto i tvrde da je to velik problem gospodarstva, posebice u nepriznavanju poreza na dohodak.

Prema istraživanju, 63 posto ispitanika u Hrvatskoj smatra da je zadržavanje dobrih zaposlenika ključno područje na koje se tvrtka treba fokusirati kao i poboljšanje produktivnosti (47 posto).

Glede broja zaposlenika, 35 posto ispitanika u Hrvatskoj planira povećati broj zaposlenih u narednih 12 mjeseci, a 56 posto u sljedeće tri godine.

Povećanje broja radnika planira se najviše u IT-u, transportu i logistici.

Istodobno, 47 posto tvrtki u Hrvatskoj ne planira nikakve značajne promjene broja zaposlenih u sljedećih 12 mjeseci.

Kada je riječ o plaćama, istraživanje je pokazalo da ih 52 posto anketiranih u Hrvatskoj planira povećati u 2017. godini, dok 46 posto nije planiralo znatniju promjenu.

Glavni financijski direktor Orbico grupe Stjepan Roglić je istaknuo kako razloga za optimizam ima, ne samo zbog rasta BDP-a već i stoga što gospodarstvenici osjećaju optimizam potrošača i, što je najvažnije, hrabriji su u ulaganjima i razvoju tvrtki, ne samo u Hrvatskoj nego i regiji.

“Pokazatelji koji govore o rastu optimizma potrošača nas ohrabruju da se brže osamostalimo u smislu pokretanja investicija i ubrzamo planove za razvoj naših tvrtki”, kazao je Roglić.

Naveo je kako su investicije Orbica u Hrvatskoj bile na čekanju, no planiraju nove projekte. Do sada su, kaže, najhrabriji bili u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić je kazao kako poslodavci očekuju da ova godina bude bolja u smislu gospodarstva, rasta, ali i okruženja. “Postoji povjerenje da Vlada ima sposobnost pokrenuti promjene. Još uvijek smo u fazi očekivanja, no mora postojati vjera u bolje okruženje, bolje sutra i ta vjera stvara planove za investiranje i otvaranje novih radnih mjesta”, istaknuo je.

Na Vladi je odgovornost da do kraja godine pokaže opravdanom vjeru i optimizam koju su joj poslodavci dali, kaže Majetić. (H)

Pročitajte još vijesti!

111 nova linija AGELESS Kozmetike Afrodita

Kozmetika Afrodita ruši stereotipe o idealima ljepote

U prekrasnom ambijentu Boutique Hotela Le Premier u Zagrebu Kozmetika Afrodita je s medijskim predstavljanjem nove kozmetičke linije AGELESS

Read More...
burilovic

76 posto poduzetnika u Hrvatskoj poslovnu i investicijsku klimu smatra nepoticajnom

Većina poduzetnika u Hrvatskoj, njih 76 posto, poslovnu i investicijsku klimu u zemlji ocjenjuje nepoticajnom, 23 posto navodi da

Read More...
dalic bled

Potpredsjednica Vlade RH na sastanku s ministrima susjednih zemalja na temu Agrokora

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić sastala se danas na Bledu s

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake