Hrvatskoj nedostaje 2700 stručnjaka za EU fondove i javnu nabavu

In Financije i gospodarstvo
EU fondovi

Nakon završetka EU projekta razina postignutih pokazatelja projekta kontrolira se 3 odnosno 5 godina. Ako postoji podbačaj, korisnik mora vratiti dio sredstava. Ovo je samo jedan od izazova s kojim se susreću profesionalci koji rade na povlačenju sredstava iz EU fondova te na poslovima javne nabave, pojašnjava Ana Fresl, direktorica tvrtke PJR – Projekt jednako razvoj koja organizira PJR Akademiju te mentorski program EUment u trajanju od 2 mjeseca tijekom kojih se u praksi obrađuju teme vezane uz rješavanje zahtjeva za povrat sredstava, ali i niz drugih pitanja vezano uz javnu nabavu i EU fondove.

Za kvalitetno provođenje postupaka u Hrvatskoj trenutno nedostaje najmanje 2700 stručnjaka za EU fondove i javnu nabavu, a izjava ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Gabrijele Žalac, na Sajmu europskih mogućnosti u Šibeniku, govori u prilog činjenici da je pred Hrvatskom još uvijek puno posla.

„Certifikacija europskih projekata je tek na 304 milijuna, odnosno tri posto, što su zabrinjavajući podaci“, izjavila je tom prilikom ministrica Žalac.

Za cijelo obračunsko razdoblje od 2021. do 2027., hrvatskim organizacijama na raspolaganju je čak 11 milijardi eura.

Kako što bolje pripremiti buduće stručnjake za stvarnu provedbu EU projekta i povlačenje sredstava cilj je programa PJR Akademije na kojoj se simulacijom rada u projektnom timu uči kako sam doći do rješenja budućih problema u svom EU projektu, a u svemu im pomaže niz certificiranih stručnjaka s dugogodišnjom praksom i iskustvom.

Program simulacije obuhvaća: adekvatnu raspodjelu posla, tumačenje Ugovora o dodjeli, financijsko planiranje i izvješćivanje, prihvatljivost troškova, planiranje nabava i provedbu postupaka nabave.
Simulacija projekta

“Prije pohađanja Akademije, svi polaznici dobiju primjer EU projekta koji trebaju pročitati. Taj se primjer konzistentno koristi u simulaciji raznih situacija inspiriranih stvarnim slučajevima”, pojašnjava Ana Fresl te dodaje kako se tijekom edukacije koriste: konkretni primjeri, studije slučajeva, debate, grupne vježbe, igre uloga, korištenje alata i razni zadaci traženja rješenja na obveze, izazove i probleme koji se simuliraju u tom projektu.

EUment – rad u praksi
Dvomjesečni EUment program polaznicima omogućuje da radeći sa stručnjacima na stvarnim projektima shvate kako zaista EU fondovi funkcioniraju te da steknu konkretnu stručnu praksu.

Mentorski program obuhvaća 3 područja, a između ostalog uključuje: Pregled sustava financiranja, terminologija EU fondova, pravila i procedura, utvrđivanje zahtjevnosti projekata, unaprjeđenje projektne ideje, vođenje procesa apliciranja te planiranje i provođenje postupaka nabave usluga, roba i radova na projektima.

You may also read!

Zlatica

Održana VIII. skupština Sindikata trgovine Hrvatske

Izazovan Program rada koji obvezuje U Đurđevcu je održana VIII. Skupština Sindikata trgovine, koja je okupila brojne delegate iz svih

Read More...
nasa

Na panelu „Pitajte Vladu“ hrvatski ministri odgovarali na pitanja poduzetnika

U sklopu 22. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu, koje već tradicionalno svake godine organizira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i

Read More...
sajam

Hrvatski pršut na europskim policama

U Parizu otvoren Međunarodni sajam prehrambene industrije SIAL 2018 - U nedjelju je otvoren SIAL, jedan od najznačajnijih europskih i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.