HUB i Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela započeli razgovore uoči turističke sezone

In Konferencije / savjetovanja
turizam

Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca, održala je sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge banaka i njezinih članica. Sastanak je održan uoči turističke sezone u cilju razmjene inicijativa, mišljenja te poduzetih mjera banaka za turistički sektor i srodne djelatnosti.

Predstavnici HUB-a i banaka na sastanku su napomenuli da su banke, inicijalno za građane i poduzetnike koji obavljaju turističku djelatnost ili je njihovo poslovanje povezano s turizmom, omogućile odgodu plaćanja svih kreditnih obveza najčešće u trajanju do 12 mjeseci, što je u skladu sa smjernicama Europske agencije za nadzor banaka i postojećem regulatornom okviru Hrvatske narodne banke. Također, naglašeno je da je bankarski sustav u 2020. godini održao kreditnu aktivnost u svim segmentima poslovanja te će imati važnu ulogu u pokretanju gospodarskog oporavka.

„Uoči turističke sezone pažljivo promatramo epidemiološku i zdravstvenu situaciju u Hrvatskoj te svi zajedno vjerujemo da će klijenti iz turističkog sektora ove sezone ostvariti bolje rezultate u odnosu na prošlu godinu. Bankarstvo je visoko regulirana industrija te prema trenutnoj europskoj i hrvatskoj regulaciji banke nemaju mogućnost odobravati dodatne masovne „Covid moratorije“ za one klijente koji navedenu mjeru koriste u trajanju od 12 mjeseci. Međutim, banke će u dogovoru s klijentima i dalje tražiti prihvatljiva rješenja na individualnoj razini kroz redovne instrumente olakšanja otplate kreditnih obveza. Također, sve banke su spremne aktivno sudjelovati u programima HBOR-a i HAMAG-BICRO-a u cilju osiguranja likvidnosti za poduzetnike koji su najviše pogođeni pandemijom.“, izjavio je direktor HUB-a, g. Zdenko Adrović.

Predstavnici Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela uvodno su predstavili situaciju na tržištu te probleme vezane uz neizvjesnost poslovanja i kasnijeg početka turističke sezone. Naglašeno je da su im u prosjeku prihodi manji za 70% te da racionaliziraju poslovanje, ali imaju potrebu za nova ulaganja jer turistički objekti moraju biti spremni u trenutku kad se turistički promet pokrene.

„Mali hotelijeri zadovoljni su razgovorima i spremnosti banaka i državnih institucija da se pronađu nove mjere za održavanje likvidnosti i otplate dugoročnih kredita do 30. lipnja 2022. godine kada očekujemo ozbiljan povrat turista i prometa. Zbog nastavka pandemije mali i obiteljski hoteli imat će lošiju 2021. turističku godinu od očekivane, iako se nadamo nešto boljoj od prošlogodišnje. Moratoriji na kredite ističu 30. lipnja 2021. i spas za ovaj segment koji broji 450 malih hotela je produženje moratorija ili osiguranje kreditiranja u funkciji otplate obveza po kreditima do ljeta 2022.“, naglasio je na sastanku g. Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela.

HUB i Nacionalna udruga malih i obiteljskih hotela te državne institucije nastavit će aktivno surađivati u narednom razdoblju kako bi se pravovremeno pronašla ostvariva rješenja i mjere pomoći za klijente iz tog segmenta turističkog sektora.

You may also read!

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“ naglasak stavlja na važnost smanjenja količine plastičnog otpada

Ella Dvornik, Nevena Rendeli i Saša Lozar prošetali neobičnom šumom u Super Konzumu Radnička Konzumova inovativna izložba „Poruke iz šume“

Read More...
Kaufland

Sjedište Kauflanda trajno na Donjim Sveticama, preko puta grade trgovinu

Kupovinom zgrade u kojoj ima sjedište i izgradnjom velike trgovine odmah nasuprot, Kaufland planira aktivno sudjelovati u pozitivnom razvoju

Read More...
Juicy

Stanić Beverages uložio 10 598 000 kuna u tvornicu Juicy sokova

Gordan Grlić Radman i Dragan Čović posjetili nove pogone u tvornici Juicy sokova i s odobravanjem prihvatili nove investicije. Hrvatska

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.