HUP komentar: Snažan pad inflacije u rujnu

In Financije i gospodarstvo
irena-weber

Godišnja stopa harmoniziranog indeksa inflacije potrošačkih cijena, koju je objavio Eurostat, u rujnu bilježi snažan pad na 7,3% s 8,4% u kolovozu, što je ponajviše rezultat snažnog pada cijena usluga te proizvoda u sektoru hrane, pića i duhana. Zabilježeni mjesečni pad od 0,7% je također snažniji u odnosu na naša očekivanja. Hrvatska je tako među tri članice euro područja s najvećim mjesečnim padom cijena.

Snažan mjesečni pad cijena možemo pripisati jenjavanju sezonski snažnih turističkih aktivnosti te kao i obično hlađenju cijena usluga. Pad cijena hrane posljedica je uznapredovalog pada proizvođačkih cijena pojedinih poljoprivrednih proizvoda I prije državne intervencije u cijene više prehrambenih proizvoda, što se s određenim odmakom odražava na pad maloprodajnih cijena hrane i pića i na domaćem terenu.

Posljednjih se tjedana postavlja pitanje hoće li rast cijena sirove nafte od oko 30% od lipnja ponovo razbuktati inflaciju u nastavku godine. Procjenjuje se da poskupljenje nafte za USD 10 po barelu, ubrzava europsku inflaciju za 0,3 postotna boda.
HUP očekuje da će se cijene nafte u nastavku godine korigirati na dolje, zahvaljujući padu globalne potražnje uslijed recesije u euro području te snažnog usporavanju rasta u SAD ili čak kraće recesije početkom 2024. godine.

U idućim mjesecima očekujemo pad inflacije u euro području te Hrvatskoj uslijed slabljenja inflacije prehrambenih proizvoda, normalizacije dobavnih lanaca te stabilizacije cijena nafte i drugih energenata. Pritom snažan pad šestomjesečnih očekivanja prodajnih cijena u euro području i dalje sugerira znatno nižu uvoznu inflaciju.

U kombinaciji s ‘hlađenjem’ agregatne potražnje, normalizacijom lanaca dobave te slabijom inflacijom prehrambenih proizvoda krajem godine moguć je pad stope inflacije u Hrvatskoj na oko 4,5%.

Nakon inflatorne stope od 8% u ovoj godini, u 2024. godini prognoziramo da će se prosječna stopa inflacije kretati u rasponu od 3 do 4%, što je iznad prosjeka euro područja, no ne iznenađuje s obzirom na to da su postojeće cijene usluga i dalje niže od prosjeka eurozone za više od 30%.

Iako se inflacija smiruje, to još uvijek ne znači da je potpuno obuzdana s obzirom na izvanredno brz oporavak realnih neto primanja zaposlenika u Hrvatskoj ove godine (+2,3% tijekom prvih sedam mjeseci), naročito u uslužnim sektorima te izdašnijim kolektivnim ugovorima.

Također očekujemo nastavak bržeg rasta plaća u Hrvatskoj u odnosu na euro područje (oko 7% u odnosu na 4% nominalno).

You may also read!

CROAGRO, međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije i Sajmovi hrane i zdravog življenja

Na ZV-u uskoro CROAGRO, međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije i Sajmovi hrane i zdravog življenja

U zajedničkom terminu od 30. studenog do 3. prosinca na Zagrebačkom velesajmu održat će se CROAGRO, međunarodni sajam poljoprivrede,

Read More...
CoPres BusinessEurope

Poslovna poruka belgijskom predsjedanju EU – suočavanje s izazovima i jačanje europskog gospodarstva za budućnost

Predsjednici i glavni direktori poslodavačkih organizacija, članica BusinessEurope-a okupili su se u Bruxellesu na poziv Udruge poslodavaca u Belgiji,

Read More...
wall

Dolar pao prema košarici valuta drugi tjedan zaredom, euro ojačao

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači vjeruju da

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design