HUP pozdravlja Vladine mjere i još jednom upozorava na nužnost provedbe širih reformi

hup

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja paket Vladinih mjera koje se odnose na povećanje minimalne plaće, rad sezonskih radnika u turizmu i kvote za uvoz dodatne radne snage iz drugih zemalja.

Vladine mjere dobar su kompromis između očekivanja sindikata i upozorenja poslodavaca o realnoj situaciji na tržištu. Svima je, i radnicima i poslodavcima, u interesu rast i minimalne i svih drugih plaća, međutim suprotno željama i očekivanjima sindikata plaće se ne može određivati administrativnim odredbama uz ignoriranje realne situacije u gospodarstvu i naše konkurentnosti u odnosu na druge zemlje.

„Pozdravljamo ove mjere Vlade koja se pokazala kao socijalni partner koji uvažava argumente i sindikata i poslodavaca koje u socijalnom dijalogu predstavlja HUP. Po prvi puta prihvaćeni su neki od prijedloga s kojima je HUP i ranije ulazio u dijalog oko pitanja povećanja minimalne plaće u radno intenzivnim industrijama koje posluju na rubu održivosti. I poslodavci, kao i Vlada i sindikati, žele omogućiti što veće plaće, ali rast plaća ograničen je realnim stanjem u gospodarstvu. Stoga neke od zahtjeva sindikata smatramo jednostavno nerealnim i suprotnim interesu za očuvanje što većeg broja radnih mjesta. Svi poslodavci koji za to imaju prostora u rezultatima poslovanja povećavaju plaće, ali kod nekih industrija za to jednostavno nema prostora dok se ne osiguraju bolji uvjeti za poslovanje“, kazao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Hrvatske tvrtke, kao što je poznato, opterećene su ukupnim visokim troškovima poslovanja i mnogim drugim barijerama koje umanjuju njihovu konkurentnost u nadmetanju s inozemnom konkurencijom koja ima manje troškove i bolje uvjete. Zato HUP traži šire reforme koje bi omogućile da se smanje drugi troškovi poslovanja i kreira poticajnije okruženje, a onda povećaju i plaće. Samo profitabilno poslovanje jamči redovite isplate plaća i zadržavanje radnih mjesta, ali i ulaganja u razvoj i modernizaciju poslovanja bez kojeg opet ni plaće ni radna mjesta nisu dugoročno održiva. HUP stoga apelira na sve – Vladu, sindikate, oporbu i sve druge društvene aktere da se zajednički angažiramo oko reformi. Njihova provedba jedina će nas dovesti do toga što svi želimo – naprednije društvo i viši standard za sve građane.

„Današnja odluka Vlade o minimalnoj plaći i drugim mjerama daje nam nadu da Vlada razumije izazove i probleme gospodarstva, te se nadamo da ćemo u istom smjeru stvarno započeti provoditi nužne reforme u skladu sa svojim reformskim planovima i očekivanjima poslodavaca, ali i građana“, naglasio je Davor Majetić.

Pročitajte još vijesti!

viroexpo

Otvoren Viroexpo na kojem se predstavlja više od 800 izlagača

Na prostor Visoke škole u Virovitici u petak je otvoren 23. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo, na

Read More...
wallstreet

Wall Street skočio više od 1 posto, prinosi pali

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica skočile više od 1 posto, što se zahvaljuje jačanju tehnološkog sektora

Read More...
dukat

Neto dobit Dukata 40,3 milijuna kuna

Neto dobit Dukata u 2017. godini iznosila je 40,3 milijuna kuna i bila je 71,9 posto manja nego u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja