HUP pozdravlja Vladine mjere i još jednom upozorava na nužnost provedbe širih reformi

In Financije i gospodarstvo
hup

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja paket Vladinih mjera koje se odnose na povećanje minimalne plaće, rad sezonskih radnika u turizmu i kvote za uvoz dodatne radne snage iz drugih zemalja.

Vladine mjere dobar su kompromis između očekivanja sindikata i upozorenja poslodavaca o realnoj situaciji na tržištu. Svima je, i radnicima i poslodavcima, u interesu rast i minimalne i svih drugih plaća, međutim suprotno željama i očekivanjima sindikata plaće se ne može određivati administrativnim odredbama uz ignoriranje realne situacije u gospodarstvu i naše konkurentnosti u odnosu na druge zemlje.

„Pozdravljamo ove mjere Vlade koja se pokazala kao socijalni partner koji uvažava argumente i sindikata i poslodavaca koje u socijalnom dijalogu predstavlja HUP. Po prvi puta prihvaćeni su neki od prijedloga s kojima je HUP i ranije ulazio u dijalog oko pitanja povećanja minimalne plaće u radno intenzivnim industrijama koje posluju na rubu održivosti. I poslodavci, kao i Vlada i sindikati, žele omogućiti što veće plaće, ali rast plaća ograničen je realnim stanjem u gospodarstvu. Stoga neke od zahtjeva sindikata smatramo jednostavno nerealnim i suprotnim interesu za očuvanje što većeg broja radnih mjesta. Svi poslodavci koji za to imaju prostora u rezultatima poslovanja povećavaju plaće, ali kod nekih industrija za to jednostavno nema prostora dok se ne osiguraju bolji uvjeti za poslovanje“, kazao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Hrvatske tvrtke, kao što je poznato, opterećene su ukupnim visokim troškovima poslovanja i mnogim drugim barijerama koje umanjuju njihovu konkurentnost u nadmetanju s inozemnom konkurencijom koja ima manje troškove i bolje uvjete. Zato HUP traži šire reforme koje bi omogućile da se smanje drugi troškovi poslovanja i kreira poticajnije okruženje, a onda povećaju i plaće. Samo profitabilno poslovanje jamči redovite isplate plaća i zadržavanje radnih mjesta, ali i ulaganja u razvoj i modernizaciju poslovanja bez kojeg opet ni plaće ni radna mjesta nisu dugoročno održiva. HUP stoga apelira na sve – Vladu, sindikate, oporbu i sve druge društvene aktere da se zajednički angažiramo oko reformi. Njihova provedba jedina će nas dovesti do toga što svi želimo – naprednije društvo i viši standard za sve građane.

„Današnja odluka Vlade o minimalnoj plaći i drugim mjerama daje nam nadu da Vlada razumije izazove i probleme gospodarstva, te se nadamo da ćemo u istom smjeru stvarno započeti provoditi nužne reforme u skladu sa svojim reformskim planovima i očekivanjima poslodavaca, ali i građana“, naglasio je Davor Majetić.

You may also read!

PepsiCo kupuje kineski brend grickalica Be & Cheery

PepsiCo kupuje kineski brend grickalica Be & Cheery

Američki prehrambeni div PepsiCo kupit će kineski brend grickalica Be & Cheery od lokalnog proizvođača žižule (jujube) Haoxiangni Health

Read More...
SPAR

Velika nagradna igra povodom 15 godina SPAR-a u Hrvatskoj

SPAR Hrvatska, treći najveći trgovački lanac u Hrvatskoj, obilježava jubilarnu 15. godišnjicu od dolaska na hrvatsko tržište. Danas ima

Read More...
drvo

Održana 10. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i OIE

U hotelu Westin održana je jubilarna 10. Međunarodna energetska konferencija o biomasi i OIE. U organizaciji Hrvatskog drvnog klastera

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.