HUP pozvao Vladu da donira zaštitnu opremu poduzetnicima i snizi stopu PDV-a za zaštitne proizvode na 5%

In Zdravlje
hup

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravila je odluke Vlade o ublažavanju mjera i pokretanju gospodarskih aktivnosti, ali upozoravaju kako je za njihovu realizaciju ključna zaštitna oprema koju mnogobrojni poduzetnici nemaju načina nabaviti, stoga su uputili apel Vladi da im je donira.

“Pozivamo Vladu da poduzetnicima donira zaštitnu opremu kako bi mogli slijediti epidemiološke preporuke i započeti s radom nakon 45 dana. Zbog zaustavljanja poslovanja poduzetnici su zabilježili izostanak prihoda, a dodatan problem je lanac distribucije u Europi koji ne može pokriti sve potrebe, pa većina poduzetnika nema gdje samostalno nabaviti zaštitnu opremu”, poručili su iz HUP-a.

HUP ističe kako se velika većina malih i srednjih poduzetnika koji su otvorili svoje objekte susreće s velikim problemima nabavke zaštitne opreme, čiji iznosi za mjesec dana iznose više tisuća kuna što je s obzirom na zatvorenost i ne postojanje prihoda veliki trošak za poslodavce. Poslodavci su izrazili želju za poštivanjem epidemioloških preporuka, ali apeliraju na Vladu da donira opremu jer u suprotnom nema načina da se mjere provedu.

Snižavanje stope PDV-a za dezinfekcijske proizvode i zaštitnu opremu na 5%
U želji da pristupačnost zaštitnih proizvoda bude osigurana i da omogući lakše provođenje i pridržavanje mjera, HUP je uputio i prijedlog Vladi da stopa PDV za proizvode za dezinfekciju, kao i za zaštitne rukavice, maske i odijela i sl. u borbi protiv COVID-19, bude izjednačena stopi PDV-a za lijekove, odnosno da bude 5%.

Snižavanjem iznosa stope PDV na 5% olakšavalo bi se zdravstvenom sustavu, poduzetnicima kao i građanima, da osiguraju primjerene uvjete za učinkovitu borbu protiv širenja zaraze i njenih negativnih posljedica.

„Ovakvom promjenom se želi osigurati da sredstva za dezinfekciju budu primijenjena na dostatne načine, kao i korištenje osobne zaštitne opreme, te da ne postanu mjestom uštede, obzirom da karika dezinfekcije i njena učinkovitost donosi kasnije potencijalne uštede, odnosno, u suprotnom, značajno povećane troškove za cjelokupni zdravstveni i gospodarski sustav“, kazao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

You may also read!

Nestle_zdravija

“Vrtim Zdravi Film” uspješno se zavrtio kao dio nastave na daljinu

"Vrtim Zdravi Film" uspješno se prilagodio novom načinu nastave te po prvi put zaživio i na daljinu, ali i

Read More...
Valamar

Valamar otvara turističku sezonu uz nove usluge i inovacije

Valamar Riviera, najveće turističko poduzeće u Hrvatskoj, započelo je s otvaranjem turističkih objekata 22. svibnja otvorenjem Lanterna Premium Camping

Read More...
Lidl Ilica 201

Otvorena prva Lidlova trgovine u zagrebačkoj Ilici

Moderna gradska trgovina u širem centru Zagreba, Lidlova je 102. trgovina u Hrvatskoj. Lidl, jedan od vodećih trgovačkih lanaca u

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.