HUP smatra da postoji još prostora za rasterećenje poslodavca

In Porezi / zakoni
hup

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u petak je podržala nastojanja Vlade na smanjenju poreznog opterećenja, no smatra da još ima prostora za značajnije rasterećenje poslodavaca, posebno kod troškova poslovanja i ukupnog troška rada.

“HUP podržava nastojanje Vlade RH za smanjenjem poreznog opterećenja poslodavaca i građana, a vidjevši prve prijedloge smatramo da postoji još prostora za značajnije rasterećenje troškova poslodavaca s obzirom na trenutno stanje na tržištu rada i potrebu za podizanjem konkurentnosti gospodarstva u cjelini”, kaže se u priopćenju HUP-a.

U idućem razdoblju, kroz socijalni dijalog u razgovorima s Vladom i drugim socijalnim partnerima, HUP će doći do dodatnih mjera za rasterećenje gospodarstva, a posebno troškova poslovanja i ukupnog troška rada, poručuju.

Istodobno, s posebnom pažnjom promatraju najave dodatnih dizanja doprinosa i nameta. “Zahtijevat ćemo, kroz socijalni dijalog, prikaz jasnog plana utrošnje dodatnih novih sredstava te korištenja dosadašnjih sredstava na optimalan način tj. očekujemo jasno provođenje plana reformi u svakom resoru i jake argumente za uvođenje svih dodatnih nameta”, zaključuje se u priopćenju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić u četvrtak su na konferenciji za novinare u Banskim dvorima predstavili novine u sustavu poreza na dodatnu vrijednost (PDV), na dohodak te u sustavu doprinosa, ističući kako je to nastavak poreznog i administrativnog rasterećenja koje je krenulo poreznom reformom s kraja 2016. godine. Procjenjuje se da bi porezno rasterećenje od iduće godine iznosilo 2,7 milijardi kuna.

Prema tim najavama, od početka iduće godine ukinuli bi se doprinos od 0,5 posto za ozljede na radu, kao i doprinos od 1,7 posto za zapošljavanje, dok bi se doprinos za zdravstveno osiguranje povećao s 15 na 16,5 posto.

U sustavu najizdašnijeg poreza, poreza na dodanu vrijednost (PDV) najavljeno je smanjenje stope PDV-a s 25 na 13 posto na svježe meso i ribu, voće i povrće te pelene.

Najavljene su i izmjene prema kojima bi porezni obveznici ušli u sustav PDV-a čim tijekom godine ispune uvjete za ulazak (prag za ulazak je 300 tisuća kuna), a ne kao sada da ulaze s početkom iduće kalendarske godine.

Također, poduzetnici bi i dalje imali mogućnosti odbitka 50 posto pretporeza za nabavu ili najam osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz, pri čemu bi se ukinuo sadašnji vrijednosni prag od 400.000 kuna.

Kod poreza na dohodak, pak, najavljeno je širenje razreda za oporezivanje stopom od 24 posto odnosno podizanje praga za oporezivanje stopom od 36 posto sa 17.500 na 30.000 kuna, a kod poreza na nekretnine smanjenje stope tog poreza, sa 4 na 3 posto. (H)

You may also read!

Međimrski gospodarski forum

Međimurski Gospodarski Forum pokazao smjer daljnjeg razvoja Hrvatske

U prostorijama zgrade VMD Grupe u Zagrebu danas je održan prvi Međimurski Gospodarski Forum u organizaciji Zavičajnog društva Međimurje,

Read More...
Lidl Hrvatska_Global Gap

Svi Lidlovi dobavljači do kraja 2018. imat će certifikat Global G.A.P.

Samo najbolje voće i povrće certificiranih dobavljača Svi dobavljači voća i povrća trgovačkog lanca Lidl Hrvatska će do kraja 2018.

Read More...
katavicivica

Ivica Katavić novi predsjednik Udruženja trgovine HGK

Na sjednici predstavljena analiza trgovine na malo od 2007. do 2018. Udruženje trgovine Hrvatske gospodarske komore održalo je plenarnu sjednicu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.