HŽ Infrastruktura i Altpro potpisali ugovore o nabavci i ugradnji autostop uređaja

altpro

HŽ Infrastruktura d.o.o. i Altpro d.o.o. potpisali su danas ugovore za nabavku i ugradnju autostop-uređaja sa budnikom na željezničkim vozilima za posebne namjene HŽ Infrastrukture.

Vrijednost ugovora je 24,4 milijuna kuna (bez PDV-a), a radove na ugradnji sustava na vozila HŽ Infrastrukture obavljati će zajednica ponuditelja RŽV Čakovec, OV, TŽV Gredelj, RPV Slavonski Brod i ALTPRO. Oprema se ugrađuje na vozila TMD-a (46), Plasser&Theurer-a (19), Robel-a (4), ROLBA-e (4), MTH Praha (1) i ostalih proizvođača. Ovaj će domaći klaster istu uslugu nuditi i na izvoznim tržištima.

Ugovor o nabavci uređaja u ime HŽ Infrastrukture potpisao je čelni čovjek tvrtke Ivan Kršić te Zvonimir Viduka, direktor tvrtke Altpro d.o.o.. Ugovor o ugradnji uz Kršića kao predstavnika Naručitelja, u ime zajednice ponuditelja posla ugradnje, potpisao je Zvonimir Viduka.

Potpisivanju ugovora, upriličenom u prostorima razvojno-inovacijskog centra tvrtke Altpro, uz predstavnike ove poslovne suradnje, nazočili su i Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te Tatjana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

„Ugradnjom autostop-uređaja povećat će se razina sigurnosti željezničkog sustava. Zaključenje ovog ugovora HŽ Infrastrukturi omogućuje da do 1. srpnja 2018. ispuni obvezu nabavke i ugradnje autostop uređaja na svojim vozilima, a što smo dužni sukladno izmjenama Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava“ rekao je Ivan Kršić, čelni čovjek HŽ Infrastrukture.

„AUTOSTOP sustav, temeljen na INDUSI tehnologiji, je visoko tehnološki proizvod koji upozorava strojovođu ili automatski koči vlak ovisno o podacima o brzini vozila prikupljenim prilikom prolaska uz signalne oznake na pruzi“ istaknuo je Zvonimir Viduka, direktor tvrtke Altpro, dodavši: „Sustav je otporan na sve vrste vibracija, potresa i udara koji nastaju prilikom eksploatacije na željezničkom vozilu i predstavlja kompletno rješenje sigurnosnog sustava za željeznička vozila i infrastrukturu po modelu LOW COST–HIGH TECH, a usto je prilagođen komunikaciji s drugim sigurnosnim sustavima te jedinstvenim europskim standardom za signalno-sigurnosne i komunikacijske sustave razine ETCS.“

O tvrtki HŽ Infrastruktura d.o.o.

HŽ Infrastruktura d.o.o. je upravitelj željezničke infrastrukture u RH, odgovorna za organizaciju i regulaciju željezničkog prometa te održavanje i obnovu željezničke mreže koju čini 2600 kilometara pruge, od kojih je 40-tak posto elektrificiranih, a 10-tak posto dvokolosiječnih. Sastavni dio mreže kojom upravlja HŽ Infrastruktura čini i oko 550 kolodvora i stajališta, nešto više od 1500 željezničko-cestovnih prijelaza te oko 540 mostova i 100-tinjak tunela. HŽI je najveći gospodarski subjekt željezničkog sektora u Hrvatskoj te zapošljava nešto manje od 5000 radnika.

HŽ Infrastruktura je trenutno nositelj najvećih infrastrukturnih projekata u državi te je najveći korisnik EU fondova u Republici Hrvatskoj, s obzirom da se glavnina investicija na obnovi i modernizaciji mreže sufinancira europskim sredstvima.

O tvrtki ALTPRO d.o.o.

Nova inovativna tehnološka rješenja sustava AUTOSTOP razvijena u tvrtki ALTPRO, poput kompletne računalne dijagnostike, ispitnih uređaja, registracije događaja koja omogućuju bolje održavanje i evaluaciju incidentnih stanja kod nesreća, registracije strojovođe, integriranog sustava budnosti koji sprječava nesreću, GPS i komunikacija u svrhu daljinske dijagnostike, omogućavaju visoku razinu sigurnosti te povećavaju razinu zaštite od izvanrednih događaja izazvanih ljudskom ili tehničkom pogreškom.

Tvrtka ALTPRO svoje je tehnološke sustave AUTOSTOPA i njihove dijelove uspjela plasirati u velik broj zemalja poput Kanade, Indonezije, Izraela, Turske, Velike Britanije, Austrije te zemalja jugoistočne Europe, a u tijeku su i pregovori s drugim zemljama.

U zadnjih šest godina AUTOSTOP sustav na svoja su nova vozila ugradili najpoznatiji svjetski proizvođači željezničkih vozila poput Alstoma, CAF-a, Stadlera i Plasser&Theurera, kao i hrvatski proizvođači Končar Električna vozila i TŽV Gredelj. Trenutačno se provodi homologacija AUTOSTOP sustava za južnokorejske i japanske proizvođače, čime je taj sustav postao globalni konkurentni proizvod.

Tvrtka ALTPRO završava izgradnju novoga razvojno-inovacijskog centra za vozila, u kojemu će se razvijati i proizvoditi AUTOSTOP sustavi i njihove aplikacije za globalno tržište. U novom razvojno-inovacijskom centru predviđeno je 75 novih radnih mjesta a početak rada krajem 2017g.

Pročitajte još vijesti!

dm Deset najbrzih natjecateljica

Najveća dm ženska utrka do sada okupila 7.880 sudionika

Prikupljeno više od 115.000 kuna za udrugu Europa Donna U subotu, 16. lipnja, sedma dm ženska utrka okupila je

Read More...
burza

U nesigurnom trgovanju većina svjetskih burzi porasla

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle, no vladala je nesigurnost zbog povećanja kamata američkog Feda,

Read More...
benza

Cijene nafte pale nadomak 75 dolara, u fokusu mogućnost povećanja ponude

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima nadomak 75 dolara uoči sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake