IBM ostvario rast prihoda prvi puta nakon šest godina

In Tvrtke i tržišta
ibm

International Business Machines (IBM) ostvario je rast prihoda po prvi puta nakon 23 tromjesečja uzastopnog pada, no tvrtka je upozorila da će viša porezna stopa ove godine izazvati smanjenje njezine dobiti.

Ukupni prihodi tog tehnološkog diva u posljednjem lanjskom tromjesečju povećali su se za 3,6 posto na godišnjoj razini, na 22,54 milijardi dolara, nadmašivši time prosječne procjene analitičara. To je prvi rast prihoda na godišnjoj razini od prvog kvartala 2012. godine.

Prihodi od poslovanja “u oblaku” skočili su za 30 posto u posljednjem lanjskom kvartalu, a onog što tvrtka naziva “strateškim imperativima” za 17 posto na godišnjoj razini.

Međutim, IBM je u proteklom kvartalu zabilježio gubitak od 1,05 milijardi dolara, dok je godinu dana prije ostvario dobit od 4,5 milijardi dolara. Posljedica je to troškova od 5,5 milijardi dolara povezanih s poreznom reformom.

Tvrtka prognozira stabilne marže i prihode za 2018. godinu, potaknute rastom u svojim novijim dijelovima poslovanja, kao što su programska rješenja “u oblaku” i sigurnosne usluge.

Američki tehnološki div predviđa u 2018. stopu poreza na poslovanje od 16 posto, plus ili minus dva postotna boda, u usporedbi sa stopom od 12 posto u prethodnoj godini.

“Porezi će biti nepovoljni vjetrovi u 2018. godini”, rekao je tvrtkin veteran i novi financijski direktor James Kavanaugh u četvrtak, prilikom predstavljanja poslovnih rezultata.

Kavanaugh je kazao i kako će IBM nastaviti “održavati visoku razinu ulaganja” u ovoj godini, pojačavajući izvedbu i sposobnosti na “strateškim imperativima”, kao što su poslovanje u “oblaku”, zaštita internetskih mreža od hakerskih napada, analiza podataka te umjetna inteligencija.

Ta usredotočenost, koju je inicirala izvršna direktorica Ginni Rometty, pomogla je IBM-u da uspostavi određenu protutežu svojem opadajućem hardverskom i softverskom poslovanju, te uspori pad prihoda u posljednjim kvartalima. (H)

You may also read!

plaza

Euromonitor: Do 2030. rast turističkih međunarodnih dolazaka na 2,4 milijarde

Turistička industrija u svijetu i u idućim će godinama snažno rasti, pa se do 2030. očekuje oko 2,4 milijarde

Read More...
odmor

Tri hrvatske kuće za odmor najbolje u Europi

Tri turističke vile iz Hrvatske nagrađene su kao najbolje kuće za odmor u Europi i osvojile nagradu "Best European

Read More...
lov

Na sajmu Priroda, lov, ribolov i turizam oko sto izlagača

Na 23. međunarodnom sajmu Priroda, lov, ribolov i turizam u varaždinskoj se Areni od petka do nedjelje predstavlja oko

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.