Industrijska proizvodnja porasla deveti mjesec zaredom

In Statistika
industrija

U Hrvatskoj je u kolovozu industrijska proizvodnja porasla deveti mjesec zaredom, za više od 5 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja u kolovozu porasla 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na kolovoz prošle godine porasla 5,2 posto.

To je brži rast nego u srpnju, kada je proizvodnja na godišnjoj razini ojačala 3,9 posto, i već deveti mjesec zaredom kako se oporavlja.

Rast proizvodnje u kolovozu na godišnjoj razini zabilježen je u četiri od pet sektora, a najviše, za 9,8 posto, u proizvodnji intermedijardnih proizvoda.

S rastom od 6,6 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla 3,5 posto, a energije 1,5 posto.

Pala je samo proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 4,1 posto.

Nastavak oporavka od koronakrize

Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prvih osam mjeseci ove godine porasla je za 8,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„Kretanja poslovnog optimizma u djelatnostima industrije sugeriraju nastavak rasta i narednih mjeseci budući da je isti u kolovozu dosegnuo razine prije početka krize izazvane izbijanjem pandemije COVID-19. Osim navedenog i učinka baznog razdoblja, uz nastavak jačanja domaće i inozemne potražnje, u industriji je prema podacima HZMO primjetan polagani rast broja osiguranika, što ohrabruje pozitivna očekivanja”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Podaci o nastavku rasta industrijske proizvodnje, kao i drugi makroekonomski podaci, ukazuju na daljnji oporavak gospodarstva od koronakrize.

U drugom je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) skočio rekordnih 16,1 posto na godišnjoj razini, što je bio njegov prvi rast nakon četiri kvartala pada, a očekuje se i nastavak rasta u trećem tromjesečju. (H)

You may also read!

wallstreet

Svjetske burze porasle, Fed najavio usporavanje tempa povećanja kamata

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da

Read More...
pravo na isključenje

Ipak u zakon pravo na isključenje

Jednosmjesečno e-savjetovanje sa javnošću o Nacrtu prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu završilo je 11. kolovoza

Read More...
The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

The Banker proglasio Erste banku najboljom bankom u Hrvatskoj

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja se 1. prosinca 2022. održala u Londonu, ugledni međunarodni časopis iz grupe Financial Timesa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design