Industrijska proizvodnja u rujnu porasla 3 posto

In Financije i gospodarstvo
industrija

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u rujnu porasla za 3,0 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je sporiji rast nego mjesec dana, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

To je peti mjesec zaredom kako industrija raste, vrativši se u pozitivan trend, nakon blagog pada u travnju zbog poremećaja izazvanog krizom u Agrokoru.

Rast proizvodnje od 3,0 posto manji je nego u kolovozu, kada je ojačala 3,2 posto na godišnjoj razini, ali u skladu s očekivanjima.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u rujnu proizvodnja porasla za 3,0 posto, a njihove procjene kretale su se u rasponu od 2,3 do 4,0 posto.

U rujnu je najviše, za 9,6 posto na godišnjoj razini, porasla proizvodnja energije, a slijedila je proizvodnja intermedijarnih proizvoda s rastom od 5,8 posto.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, za 3,8, a trajnih proizvoda za 1,5 posto.

No, proizvodnja kapitalnih proizvoda pala je za 11,3 posto u odnosu na rujan prošle godine.

U prvih devet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 2,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“I do kraja godine očekujemo nastavak rasta industrijske proizvodnje potpomognut inozemnom, ali i domaćom potražnjom”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Poraste li proizvodnja u cijeloj 2017., bila bi to četvrta godina zaredom kako raste. U 2016. industrijska je proizvodnja porasla za 5,0 posto, znatno brže nego prethodnih godina. (H)

You may also read!

Osječajnik

Osječajnik u Supercaffeu nezaobilazno mjesto zagrebačkog Adventa

Franck je na terasi zagrebačkog kafića Story Supercaffé uz božićnu čajanku predstavio još jednu atraktivnu lokaciju ovogodišnjeg zagrebačkog Adventa

Read More...
dm

Tisuće građana podržalo dm-ovu donaciju namijenjenu za istraživanje raka prostate

U utorak, 11. prosinca dm je predao donaciju od 64.700 kuna Institutu Ruđer Bošković za istraživanje raka prostate. Donaciju

Read More...
agrokor

Agrokor – Realizirano gotovo 20 milijardi kuna prihoda i 1,7 milijardi kuna EBITDA

Objavljeno je 20. mjesečno izvješće o poslovanju 16 kompanija iz tri poslovna segmenta Agrokora - Maloprodaje i veleprodaje, Prehrane

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.