Industrijska proizvodnja u rujnu porasla 3 posto

industrija

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u rujnu porasla za 3,0 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je sporiji rast nego mjesec dana, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

To je peti mjesec zaredom kako industrija raste, vrativši se u pozitivan trend, nakon blagog pada u travnju zbog poremećaja izazvanog krizom u Agrokoru.

Rast proizvodnje od 3,0 posto manji je nego u kolovozu, kada je ojačala 3,2 posto na godišnjoj razini, ali u skladu s očekivanjima.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u rujnu proizvodnja porasla za 3,0 posto, a njihove procjene kretale su se u rasponu od 2,3 do 4,0 posto.

U rujnu je najviše, za 9,6 posto na godišnjoj razini, porasla proizvodnja energije, a slijedila je proizvodnja intermedijarnih proizvoda s rastom od 5,8 posto.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, za 3,8, a trajnih proizvoda za 1,5 posto.

No, proizvodnja kapitalnih proizvoda pala je za 11,3 posto u odnosu na rujan prošle godine.

U prvih devet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 2,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“I do kraja godine očekujemo nastavak rasta industrijske proizvodnje potpomognut inozemnom, ali i domaćom potražnjom”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Poraste li proizvodnja u cijeloj 2017., bila bi to četvrta godina zaredom kako raste. U 2016. industrijska je proizvodnja porasla za 5,0 posto, znatno brže nego prethodnih godina. (H)

Pročitajte još vijesti!

izvoznici

Marić: Projekcije rasta su konzervativne, ali i odgovorne

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u ponedjeljak kako se u razdoblju od 2018. do 2020. očekuju stope gospodarskog

Read More...
12. vinocom

U petak i subotu održava se 12. Vinocom koji okuplja oko 300 izlagača

Na ovogodišnjem će se Vinocomu moći kušati i vina koja su na festivalu u Bergamu osvojila zlatne medalje. U

Read More...
france-kras

Dorina Macarons – jedinstvena francuska delicija u omiljenoj Kraševoj čokoladi

Macaroni, francuski sitni kolačići intenzivnih boja i prepoznatljive, pjenaste teksture, kultni su slastičarski proizvod i ujedno jedna od najpopularnijih

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Prijavite se na naš newsletter!