Industrijska proizvodnja u rujnu porasla 3 posto

In Financije i gospodarstvo
industrija

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u rujnu porasla za 3,0 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je sporiji rast nego mjesec dana, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

To je peti mjesec zaredom kako industrija raste, vrativši se u pozitivan trend, nakon blagog pada u travnju zbog poremećaja izazvanog krizom u Agrokoru.

Rast proizvodnje od 3,0 posto manji je nego u kolovozu, kada je ojačala 3,2 posto na godišnjoj razini, ali u skladu s očekivanjima.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u rujnu proizvodnja porasla za 3,0 posto, a njihove procjene kretale su se u rasponu od 2,3 do 4,0 posto.

U rujnu je najviše, za 9,6 posto na godišnjoj razini, porasla proizvodnja energije, a slijedila je proizvodnja intermedijarnih proizvoda s rastom od 5,8 posto.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, za 3,8, a trajnih proizvoda za 1,5 posto.

No, proizvodnja kapitalnih proizvoda pala je za 11,3 posto u odnosu na rujan prošle godine.

U prvih devet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 2,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“I do kraja godine očekujemo nastavak rasta industrijske proizvodnje potpomognut inozemnom, ali i domaćom potražnjom”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Poraste li proizvodnja u cijeloj 2017., bila bi to četvrta godina zaredom kako raste. U 2016. industrijska je proizvodnja porasla za 5,0 posto, znatno brže nego prethodnih godina. (H)

You may also read!

EXPO TROPHY

Na Jadranskom sajmu dodijeljene nagrade EXPO TROPHY

AD Jadranski sajam u cilju podsticanja tržišnog komuniciranja, edukacije potrošača, marketinškog i propagandnog prezentiranja proizvoda, dodjeljuje najuspješnijim izlagačima priznanje

Read More...
the world bank

Svjetska banka nastavlja pružati pomoć u unaprjeđenju hrvatskog sustava zemljišne administracije

Ministar financija, Nj. E. Zdravko Marić i direktorica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku gđa. Elisabetta Capannelli, su potpisali Ugovor

Read More...
slavonija

Za razvojne projekte na području Slavonije, Baranje i Srijema 105 milijuna kuna

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sa županom Virovitičko-podravske županije Igorom Adrovićem i županom Vukovarsko-srijemske županije Božom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.