Industrijska proizvodnja u svibnju porasla gotovo 16 posto

In Financije i gospodarstvo
industrija

U Hrvatskoj je u svibnju industrijska proizvodnja porasla šesti mjesec zaredom, i to za gotovo 16 posto, što ukazuje na nastavak oporavka proizvodnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu da je industrijska proizvodnja u svibnju pala 2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na svibanj prošle godine skočila 15,8 posto.

To je nešto sporiji rast nego u travnju, kada je proizvodnja na godišnjoj razini skočila 17,3 posto, najviše od 2001. godine, od kada se vode ti podaci.

„Nastavljen je tako rast šesti mjesec za redom, iako nešto blažom dinamikom u odnosu na travanj”, navode analitičari Riffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Rast proizvodnje u svibnju na godišnjoj razini zabilježen je u svih pet sektora, a najviše, za 36 posto, u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju.

S rastom od 22,6 posto slijedila je proizvodnja kapitalnih proizvoda, dok je proizvodnja intermedijardnih proizvoda porasla 20,5 posto.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, 13 posto, a proizvodnja energije 2,5 posto.

Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u prvih pet mjeseci ove godine porasla je 9,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Očekuje se snažan rast BDP-a u drugom kvartalu

Snažan rast industrijske proizvodnje i potrošnje u maloprodaji u travnju i svibnju ukazuje na oporavak cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Zahvaljujući tome, u drugom tromjesečju očekuje se snažan rast gospodarstva u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što će biti prvi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjoj razini od prvog tromjesečja prošle godine.

U cijeloj prošloj godini BDP je zbog posljedica pandemije koronavirusa pao rekordnih 8 posto.

„Svi visokofrekventni pokazatelji već sada sugeriraju nastavak pozitivnih trendova i snažan rast u drugom tromjesečju. Uz učinak baznog razdoblja, posljedica je to i nastavka oporavka, na što upućuju podaci o fiskalizaciji te jačanju domaće i inozemne potražnje”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a. (H)

You may also read!

plenkovic

Tri segmenta djelovanja za ublažavanje rasta cijena energenata

Premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio kako će Vlada s ciljem ublažavanja rasta cijena energenata na građane djelovati

Read More...
Donacija dm

Donacija dm-a u iznosu od 67.595 kuna za nastavak istraživanja raka prostate

U srijedu, 26. siječnja, dm je Institutu Ruđer Bošković predao donaciju u iznosu od 67.595 kuna koja je namijenjena

Read More...
Milanović Kraš

U slavljeničkoj godini Kraš potvrđuje lidersku poziciju i nastavlja rasti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je posjetio Kraš prehrambenu industriju d.d. koja obilježava 110 godina poslovanja. Početak poslovanja

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.