U Industrijskoj zoni Bakar planira se novi investicijski ciklus

bakar

Predstavnici grada Bakra i tamošnje industrijske zone predstavili su u ponedjeljak ministru državne imovine Goranu Mariću planove za investicijski ciklus u širenje zone na još milijun četvornih metara, za što je jedan od osnovnih faktora zemljište u državnom vlasništvu, odnosno prijenos zemljišta s države na Grad Bakar.

U tvrtkama u Industrijskoj zoni Kukuljanovo sada radi oko 4.000 ljudi; u tijeku je novo poduzetničko ulaganje u nove hale, vrijedno više od 800 milijuna kuna te zapošljavanje još oko 1.000 ljudi, izjavio je u ponedjeljak gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić.

Dodao je da s planira i novi investicijski ciklus u infrastrukturu te širenje zone na još milijun četvornih metara. O tim planovima predstavnici Grada Bakra i Industrijske zone Bakar razgovarali su s ministrom Marićem na radnom sastanku.

Po Klarićevim riječima, na tom sastanku se razgovaralo o zemljištu, budući da je zemljište koje je u državnom vlasništvu jedan od osnovnih faktora za širenje industrijske zone. Pojasnio je da je riječ o trećoj poslovnoj zoni za koju je izrađen urbanistički plan, ukupnog obuhvata oko milijuna četvornih metara, do granice s općinom Čavle. U suradnji s tom općinom planira se širenje industrijske zone i na područje te općine, zonu Gorica.

Klarić je naveo da je, kako bi novi projekt mogao početi, potrebno riješiti pitanje vlasništva, tj. prijenos zemljišta s države na Grad Bakar. Projektna dokumentacija se već priprema, a otkupljuje se zemljište od drugih, privatnih vlasnika, pa je posljednjih 5 mjeseci otkupljeno više od 38.000 četvornih metara zemljišta, rekao je.

Do zemljišta u državnom vlasništvu, površine oko 300.000 četvornih metara, već je napravljena pristupna infrastruktura, dovedena struja, voda i kanalizacija. Klarić je najavio da će uskoro će biti otvorena i prometnica i infrastruktura, u koje je uloženo više od 6 milijuna kuna i uz koje će se otvoriti 9 novih radnih zaravni, opremljenih infrastrukturom, također na zemljištu koje je nekad bilo državno vlasništvo.

“Sve to je ideja i plan za iduće petogodišnje razdoblje, uz pomoć ministra i Vlade, i nadam se da ćemo ga ostvariti”, rekao je gradonačelnik Bakra i dodao da se očekuje da će nakon novog ciklusa ulaganja u Industrijskoj zoni biti zaposleno ukupno oko 10 tisuća ljudi.

Smatra da se potencijal zone, uz državnu potporu, može bolje iskoristiti, odnosno kada bi postojala veća podrška Primorsko-goranske županije. Pojasnio je da pri tome misli na pomoć županije u izgradnji tri neophodna kružna toka na području zone.

Ministar Goran Marić rekao je da će se, nakon svega što je vidio, povijest Bakra definitivno pisati po gradonačelniku Klariću, jer da ono što je Bakar napravio u pogledu razvitka gospodarske zone i zapošljavanja, nije napravio niti jedan grad u Hrvatskoj, a da se rijetko vidi i u Europi.

“Ovako se Hrvatska izgrađuje i čuva, ovako se zapošljava, ovako se ostavljaju mladi u Hrvatskoj”, rekao je Marić. Naglasio je da je sada u Industrijskoj zoni Bakar oko 200 poslovnih subjekata, od kojih je više od 30 posto proizvodnih te da će Vlada podupirati takve projekte, a Ministarstvo državne imovine provoditi takvu Vladinu politiku.

Industrijska zona Bakar smještena je u zaleđu Bakra, 10 kilometara od Rijeke. Gradnja zone, kojom upravlja tvrtka Industrijska zona d.o.o., počela je 1975., a sada je njen većinski vlasnik Grad Baka, s više od 99 posto udjela, dok udjele još imaju Općina Čavle i Grad Rijeka. Prema podacima iz Bakra, dnevno kroz Industrijsku zonu prođe 12 do 15 tisuća, ponekad i 16 tisuća vozila. (H)

Pročitajte još vijesti!

111 nova linija AGELESS Kozmetike Afrodita

Kozmetika Afrodita ruši stereotipe o idealima ljepote

U prekrasnom ambijentu Boutique Hotela Le Premier u Zagrebu Kozmetika Afrodita je s medijskim predstavljanjem nove kozmetičke linije AGELESS

Read More...
burilovic

76 posto poduzetnika u Hrvatskoj poslovnu i investicijsku klimu smatra nepoticajnom

Većina poduzetnika u Hrvatskoj, njih 76 posto, poslovnu i investicijsku klimu u zemlji ocjenjuje nepoticajnom, 23 posto navodi da

Read More...
dalic bled

Potpredsjednica Vlade RH na sastanku s ministrima susjednih zemalja na temu Agrokora

Potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić sastala se danas na Bledu s

Read More...

Komentiraj:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Skoči do alatne trake