Inflacija u eurozoni na rekordnih 8,9 posto

In Vijesti iz svijeta
nafta

Inflacija u zemljama čija je valuta euro u srpnju je bila rekordno visoka. Cijene su u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle za 8,9 posto, objavio je u petak statistički zavod Eurostat.

To je najviša stopa od uvođenja eura kao zajedničke valute 1999. godine. U lipnju su potrošačke cijene porasle za 8,6 posto, dok su stručnjaci očekivali 8,7 posto. Inflaciju su ponovno potaknule cijene energenata koje su na godišnjoj razini porasle za 39,7 posto.

Rast cijena hrane i pića ubrzao se s 8,9 na 9,8 posto.

Temeljna inflacija, koja ne uključuje cijene energije, hrane i pića, koje su posebno osjetljive na oscilacije, porasla je s 3,7 na četiri posto.

Najviše stope inflacije u eurozoni ponovno su imale tri baltičke države – Litva, Latvija i Estonija, iznad 20 posto. U Njemačkoj je stopa inflacije prema europskim standardima bila 8,5 posto.

Europska središnja banka (ECB) podigla je svoje ključne kamatne stope prije nešto više od tjedan dana, prvi put u 11 godina.

ECB je zakasnio, jer je cilj inflacije od dva posto već neko vrijeme bio premašen. Središnje banke drugih zemalja, poput SAD-a i Velike Britanije, prethodno su korigirale kamate.

dpa GermanyToday

You may also read!

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Hrvatski turizam ima potencijal za širenje sezone kroz kulturni, aktivni i gastro turizam

Drugi dan internacionalne konferencije 365 dinamičnim i intenzivnim programom potvrdio je sve najave o iskoraku u organizaciji i novoj

Read More...
ribarstvo

Hrvatske tvrtke na vodećem sajmu ribarstva Conxemar 2023

Pet hrvatskih tvrtki iz sektora ribarstva predstavlja svoje proizvode na međunarodnom sajmu smrznutih morskih plodova Conxemar 2023, koji se

Read More...
tomislav-rados

Obilježen Svjetski tjedan ulagatelja: Jačati ulogu fondova rizičnog kapitala u financiranju hrvatskog gospodarstva

Povodom Svjetskog tjedna ulagatelja u Hrvatskoj gospodarskoj komori je održan okrugli stol pod nazivom Nove mogućnosti financiranja gospodarstva –

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design